USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek düşüncesince lehçe güçlerle ilişkilerini gözden geçirmey

Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek düşüncesince lehçe güçlerle ilişkilerini gözden geçirmey
15-10-2021 14:44
Ankara

Hindistan'da dalında bilirkişi isimler, Başbakan Narendra Modi hükümetini, ülkenin aut asayiş politikasında en ehemmiyetli dava yerine görmüş bulunduğu Çin'e huzur lehçe aktörlerle çalışmaya çağırdı.

Hindistan'ın önde mevrut ide kuruluşlarından Politika Araştırmaları Merkezi (CPR) kabilinden piyasaya çıkan raporda, Hint yönetiminin aut politika yönelimleri ile ait bilirkişi görüşlerine toprak verildi.

Aralarında emektar Ulusal Güvenlik Danışmanı Shiv Shankar Menon ve emektar Dışişleri Bakanı Shyam Saran'ın da bulunduğu uzmanlar, "Hindistan'ın Güce Giden Yolu: Sürüklenen Dünyada Strateji" başlıklı politika tutanağı yayımladı.

Raporda, "Kıtasal müşterek jeopolitik takip oluşturmak, emektar endişelerimizin kimilerini söz gelişi Türkiye'nin Pakistan ile ilişkilerini, müşterek kenara artırmak anlamına geliyorsa, o devir bunu hazırlamaya anık olmalıyız." ifadesine toprak verildi.

Mayıs 2020'de hazırlanmaya başlanan rapor, güzeşte ay tamamlandı.

Ekonomist Ajit Ranade'nin beraberinde Sunil Khilnani ve Srinath Raghavan üzere adlı sanlı tarihçilerin fikirlerine de maruz raporda, hükümetten İran ve Türkiye ile ilişkileri üstünden Afganistan ve Orta Asya'da şimdi enerjik gösteriş arayışına girmesi istendi.

Uzmanlar, bu arayışın sadece Hindistan'ın bölgeyle entegrasyonu düşüncesince değil ayrımsız sürede Çin'in Orta Asya'daki büyüyen varlığına cevap özgülemek düşüncesince de ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Hindistan'ın diyar zarfında erkinci demokratik müşterek politikayı temdit kabiliyetinin, kendisini Çin'e huzur stabilizatör müşterek kuvvet yerine ortaya koyma yeteneği ve güvenilirliği açısından baş döndürücü ehemmiyetli olacağını tamlayan uzmanlar, demokratik değerlerin ve insanoğlu haklarının korunmasının önemini vurguladı.

İç siyasetteki çoğunlukçu yaklaşım aut politikayı biçimsiz etkiliyor

Uzmanlar, ülkenin ayrışık bölgelerinden bildirilen sosyal kuvvet vakalarına atıfta bulunarak, politik kutuplaşma ve çoğunlukçu anlayışın Hindistan'ı biçimsiz etkilediğini belirtti.

Uzmanlar, iç siyasetteki gelişmelerin Bangladeş ile ilişkilerin baltalanmasına sefer açtığını ve Nepal'in, kuma Hindu mirasının dü diyar ilişkilerindeki gerginliklerin üstesinden gelmeye araştırma görevlisi olacağına değgin inancını kaybettiğini söyledi.

Hindistan'ın, alanda bekâr kalma tehlikesi ile huzur karşıya olduğuna nazarıitibar çekilen raporda, "Dış politikayı iç politikaya putrel eğilimleri bitmeme ederse, Hindistan kendisini, bağımsızlıktan buyana rastgele müşterek sürede bulunmadığı derece izole ve mütekait halde bulacak." değerlendirmesi yapıldı.

Uzmanlar başkaca Pakistan ile ilişkilerin çalışan halde yönetilmesi çağrısında bulundu. Ancak Pakistan'ın ülkedeki çoğunlukçu siyasetin müşterek parçası yerine kalması durumunda, ilişkilerin canlandırılmasının beklenir olmayacağı vurgulandı.

Öte taraftan komşularla ilişkilerin iç politika söylemlerini formatlamak düşüncesince kullanılmasının ülkenin ciddi hedeflerine dokunca vereceğine nazarıitibar çekildi.

İç siyasetin ve ideolojik faktörlerin ilkin Bangladeş kazanmak üzere, Nepal ve Pakistan ile ilişkileri negatif etkilediğini tabir fail uzmanlar, aut politikada bu yönelimin durdurulmasını istedi.

SAARC'ı delik arkası buyurmak Hindistan'a dokunca veriyor

Uzmanlar, başkaca Hindistan'ın Pakistan'ı izole buyurmak benzeri Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nü (SAARC) delik arkası etmesine ilişkin, “Yeni Delhi SAARC'yi namevcut saymaya bitmeme ederse, başka devletlerin örgüte ilişkin kalmaları ve Hindistan olmaksızın ilerlemeleri yerinde açık müşterek korku var. Bu, Çin'in Hindistan’ın bulunmadığı müşterek SAARC'ye katılmaya çağırma edilmesine bap aralayabilir.” değerlendirmesi yaptı.

Hindistan Asya'da ehemmiyetli müşterek balans gücü yerine görülse de Amerika ve Çin'in birtakımı toptan mevzularda teşrikimesai yapmasının Yeni Delhi'nin lehçe nüfuzunu sınırlandıracağı kaydedildi.

Küresel ekonominin ciddilik merkezinin Trans-Atlantik'ten Trans-Pasifik'e kaydığını hatırlatan uzmanlar, jeopolitik dönüşümlerin, Hindistan üzere büyümekte bulunan devletlere ciddi özerkliklerini tevsi fırsatları yarattığı derece risklerle de mahmul bulunduğunu vurguladı.

Hindistan'a, Asya-Pasifik devletleri ortada müşterek başıboş ticareti öngören Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na (RCEP) baştan katılmasını ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC) örgen olmasını başvuru fail uzmanlar, Hindistan-ABD iş birliğinin de dü ülkenin küsurat içe devir eğilimleri ile hudutlu kalacağı görüşünde.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ