USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı

Psikolog Doğancan Dursun, ana babaların “Bizim bu günlerde hakeza şeyler yoktu” diye ergenlik dönemindeki evlatlarının davranış ve davranışlarıyla başa çıkamadıklarını söyledi. Ergenlik sürecini yaşamadığını düşünen ortak kuşağın bu vaziyeti algılayamadığını t

Uzmandan ailelere ergenlik dönemi uyarısı
13-03-2022 10:04

Kent Alsancak ve Kent Bayraklı Tıp Merkezleri'nde fariza önleyen Uzman Klinik Psikolog Doğancan Dursun, ergenliğin bebek düşüncesince fert olma önünde çekişmeli müşterek proses bulunduğunu belirtti. Aileler içinse ergenlik kelimesinin ürkütücü bulunduğunu kaydeden Dursun, “Ülkemizde fert iktisap etmek toy gıcır kabullenilen müşterek proses bulunduğu için zorlanmalara şaşırmamak gerek. Ergenlik düşüncesince ataerkil, kısıtlayıcı ailelerde namevcut sayılan, sırnaşıklık kendisine vasıflandırılan hemen baylara başmaklık delikanlılık, akıl sersem olma halleri hakikatı yansıtmıyor. Efendilik, camianın rastgele söylediğini yapan, gık demeyen füru olsun üstüne kısıtlayıcı müşterek sistem, ergenliği fert olmayı namevcut sayıyordu. Sonuç kendisine sorgulamayan, müteşebbis olmayan, hakkını savunamayan, sorumluluk eğmiş kişilerden oluşan müşterek maşer oluştu. Günümüz aileleri ise halden şikayetçi olup huysuz yönde müşterek davranış sergilediler ancak bu da aileleri terapiye denli götürücü neticelere kere açtı” diyerek konuştu.

"Ne dersek tersini yapıyor"

Terapiye mevrut ana babaların ‘‘Hocam ne desek tersini yapıyor, lafımızı dinlemiyor. Varsa olmadan öz bildiği. Beğenmez evet bizi. Odasından çıkmıyor, çıkınca daima gürültü çıkıyor. Hata yapıyor, kızmıyoruz. Tersliyor bizi, alttan alıyoruz. Bıraktık, 'Ne yapsın istiyorsa' dedik ancak namevcut sabredemiyoruz. Kızıp bağırdık, o da işe yaramıyor. Sürekli mutsuz. Bizim çağımızda yoktu bunlar. Ne istiyor bu çocuk?'' diyerek yakınmalarda bulunduklarını tamlayan Dursun, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Cevap ince basit; bebek fert iktisap etmek istiyor ancak o da bilmiyor bunu. Tüm bu erinç gelmeler kendini tanıyabilme girişimleri. Ergenlik sürecini yaşamadığını düşünen müşterek kuşağın hakeza müşterek vaziyeti algılayamadığını düşünüyorum. Yaşamadığı, görmediği, bilmediği müşterek süreci kesinlikle yönetecekler? Ben bu mevzuda ailelerin eğitilmesi icap ettiğini düşünüyorum. Çünkü tutumlar hâlâ bire müşterek ya baştan sona ya tek yaklaşımları, aşkın kısıtlayıcı veya tek kuralı sıfır ebeveynler. Aileler evvel kendisine ergenliğin füru düşüncesince eğlenceli, oyunlu, çocukluğun bittiği, yaşamlarında taşıması çetince bulunan nice sorumluluğun karşılarına çıkmaya başladığı derece bulunduğunu görmeliler. Bu etapta evlatlarının davranışlarında neyin alışılagelen olduğunu, neyin olmadığını bilmeleri gerekiyor. Fiziksel değişimler dair çocuklarıyla konuşmaya başlayarak, bu zamanda yanlarında olduklarını belirterek işe başlamaları önemlidir.”

"Beden ergenlikte ancak bellek çocuk"

Dursun, “bedenin ergen, beynin çocuk” bulunduğu bu süreçte hissî dalgalanmalar, aniden çıkışlar yaşanacağını, duyguların sınanıp sınırlar dair çatışılacağını, gerilimin artıp kesinlikle dava çıkacağını söyledi. Yönetmeyi bilici ailelerde bu durumun şimdi çelimsiz müddette geçeceğini tamlayan Dursun, şu önerilerde bulundu:
“Yönetmek düşüncesince belirgin haberleşme kurulması önemlidir. Sınırları ve beklentileri aşkın belirgin tabir ederek eş müşterek ahenk sağlanmalı, dava tanıdık kısımlarla ilişik kaygılar belirgin belirgin tabir edilmelidir. Anne ağababa ve bebek ortada sözleşme yapar derece maddeler yazıp imzalayabildiğimiz ve uyulmayınca ne derece yaptırımların bulunduğunu fark tabir fail bağlanmış vesikalar aşkın fonksiyonel olabiliyor ancak bu sözleşme dü tarafı da kapsamalı ve dü tarafın da onayıyla olmalıdır. Bu yapıldıktan sonraları yeniden yine rötuşlu düşüncesince görüşmeler istem edilebilir, mütalaa süreci gibi. Çocuğunuzu idrak etmek düşüncesince dinleyin. nasihat vermek, öğüt edebilmek düşüncesince değil. 'Neden yeniden bu güncellemeye gerekseme duyuyor?' sorusuna cevap arayın. Bu devirde sevilmeye, dinlenilmeye gereksinimleri var. Bu nedenden dolayı şartsız sevdiğinizi tabir ederek öz konuşmanızdan şimdi aşkın onları dinleyin. Genelde bu danstan gençler vazgeçer derece düşünsek de ailelerin genel anlamda bu dansı sonlandırıp öz doğrularını belletmek düşüncesince direttikleri ve böylece dü tarafın da kaybettiğini görüyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ