USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uyku rahatsızlıklarının raporlama dönemini dakikalara indiren algoritma geliştirildi

Yalova Üniversitesinde geliştirilen yapay zeka algoritması sayesinde, uyku kliniklerinde aylarca devam eden raporlama dakikalar içinde tamamlanıyor.

Uyku rahatsızlıklarının raporlama dönemini dakikalara indiren algoritma geliştirildi
18-12-2021 13:50
Yalova

Yalova Üniversitesi tedris üyeleri çeşidinden geliştirilen yapay zeka algoritması ile uyku sorunu canlı hastaların kliniklerde derinlemesine devir düzlük raporlama süreci dakikalar içinde sonuçlanacak.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Özen başkanlığında 2 senedir hesaplı plan kapsamında, yüzdelik 80 hakça etkin yapay zeka algoritması geliştirildi.

Yaşam kalitesinin bozulmasının beraberinde ölüme genişliğinde götürebilen ehemmiyetli hastalıklara sebep bulunan uyku rahatsızlıklarının şimdi aceleci belirleme edilmesini amaçlayan projede, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği Uyku Laboratuvarı'ndan tahsil edilen parasız detayları algoritmaya işlendi. Sistemle, hekim ve teknisyenlerin aylar alabilen raporlama süreci yapay zeka sebebiyle çelimsiz müddette tamamlandı.

Yunus Özen, AA muhabirine, yapay zeka ve dip öğrenme üstüne icraat yürüttüklerini, semere dü yılda "uykunun evreleri, uyku kalitesi ve hastalıkları" karşı yapay zeka algoritması geliştirdiklerini söyledi.

Uyku kliniklerinde ortak tün küsurat hastalardan tahsil edilen verilerin incelendiğini tamlayan Özen, "Gece süresince vücudunuzun muhtelif yerlerine ilişkin cihazlarla sinyaller toplam oluyor. Daha sonradan teknisyenler ve sinir bilimi hocası çeşidinden bunlar değerlendiriliyor. Uykuya ilişkin ortak rahatsızlığınız olup olmadığına müteveccih teşhiste bulunuyor, otama ihtiyacınız var ise proses başlıyor. Hastane ile konuştuğumuzda bunun derinlemesine ortak proses olduğu, parasız için 6-7 ay sonraya devir verilebildiği, istimara periyodunun derinlemesine yer aldığı söylendi. Biz de bunun karşı çalışmaya başladık." dedi.

Mobil yürütüm üstünde icraat bitmeme ediyor

Özen, iş vermek böylece yapay zeka algoritması geliştirdiklerini tabir ederek şu şekilde konuştu:

"Geliştirdiğimiz yapay zeka algoritmasıyla uykunun evrelerini belirleme edebiliyor, uyku kalitesiyle ilişik bilgelik verebiliyor, apne ve hipo-apne kabil uykuda solunumla ilişik tanıdık hastalıkları bulup doktorunuza gitmenize müteveccih kaynak üretebiliyoruz. Öncelikli maksadımız hastanelerdeki bu istimara periyodunu kısaltmak. Süreç kısaldığında bundan sonradan hastanelerde esna beklemeden şimdi aşırı insanoğlunun uyku hastalıkları belirleme edilecek."

Algoritmanın ortak dakikada semere verebildiğini özetleyen Özen, şunları kaydetti:

"Birlikte çalıştığımız doktorumuz alelacele neticeye ulaşabiliyor. Mobil uygulaması üstünde de çalışıyoruz. İnsanların yerinden ayrılmadan ortak el telefonu üstünden bizim sistemimize bu datayı gönderip sonucunu çabucak görmelerini sağlayacak uygulamayı geliştiriyoruz. Zaman içinde bunun muktezi testleri tamamlanır, şimdi doğruluğu artırılır ve izinleri alınırsa direkt kişileştirme güçlü üretebilecek duruma gelebileceğini düşünüyorum."

"Hem devir aynı vakitte iş yitirilmesine kere açıyor"

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümünde memur Dr. Zahide Yılmaz Güneş ise uyku laboratuvarında hemen 2 döşek bulunmuş yer aldığı belirtti.

Yatak sayısı ve otama periyodunun derinlemesine sürmesi dolayısıyla çokluk yaşadıklarına aksan fail Güneş, "Hastalar ortak tün uyku laboratuvarımızda kalmakta ve 7-8 saatlik ortak uyku çekimi edinmeyi hedefliyoruz. Hem devir aynı vakitte iş yitirilmesine kere açıyor. Bunun şimdi çelimsiz vakitte şekillenmesi işlerimizi semere basamak kolaylaştıracaktır." bilgisini paylaştı.

Balıkesir Mustafa Kemal Atatürk kent Hastanesi Uyku Laboratuvarı'nda şvester namına fariza fail Sümeyye Karakütük de ortak ay devam eden termin tevlit periyodunun peşi esna raporlamanın da derinlemesine sürdüğünü söyledi.

Karakütük, "Hastayı evvel tün uykusunda şen ettirmeye çalışıyoruz. Raporun çıkmasının peşi esna niteliğine gereğince uyku aleti bağlıyoruz. Ara açıklık ve salname kontrollerimiz oluyor. Bir ay içinde termin oluşturuyoruz. Sonuç sonrası tahminî dü ayda işlemlerini halletmiş oluyoruz. Uzun sürekli ortak otama olduğundan aygıt verdiğimiz hastaların rastgele tün bunu yapması gerekiyor. Hasta yoğunluğu ortak tomar olduğundan bizim için az buçuk çetin oluyor." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ