USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ürdün Orta Doğu'da uyuşturucu kaçakçılarının dünkü rotasında

Ürdün ile Suriye arasındaki uç kapılarının Eylül 2021'de gine açılmasından sonradan kaçakçılık faaliyetleri hızlandı.

Ürdün Orta Doğu'da uyuşturucu kaçakçılarının dünkü rotasında
04-02-2022 16:25
Amman

Ürdün'de sonuç aylarda uyuşturucu kaçakçılığı girişimleri artarken düzenlilik güçleri de buna gönül rahatlığı ilkin Suriye sınırında kaba önlemler almaya başladı.

Ürdün ile Suriye ortada kısaca 378 kilometrelik uç hattı bulunuyor. Sınır boyunun arızalı ortak araziye eş olması kaçakçılık faaliyetlerine olanak sağlıyor.

Suudi Arabistan'ın uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığı öne sürülen nedeni ile Lübnan'dan kâr ve göveri girişini yasaklaması üstüne önlemlerin artırılması, Orta Doğu'da acemi kaçakçılık rotasının Ürdün'e kaydığı yolundaki şüpheleri derinleştiriyor.

Suriye sınırının baştan açılmasıyla kaçakçılık girişimleri arttı

Ürdün ile Suriye arasındaki uç kapıları "Ramsa (El-Cumruk el-Kadim)" ve "Nasib (Cabir)", Suriye'nin Dera kentindeki çatışmalar zımnında 2011'den itibaren nice defa kapatılıp baştan açıldı.

Ürdün'deki Ramsa Sınır Kapısı'nın karşısındaki El-Cumruk el-Kadim çatışmalar zımnında ağız ağıza kullanılamaz bir duruma gelirken, Nasib-Cabir Sınır Kapısı, Suriye'nin Dera kentindeki çatışmaların durulmasının beraberinde Ürdün ve Esed diyeti arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle 29 Eylül 2021'de baştan faaliyete başladı.

Sınırdaki düzenlilik sorunları üstüne resmi bilgilendirme fail Ürdün yönetimi, Esed diyetinin ilgilenmemesi yerinde kemiksiz ortak durum sergileyeceğini bildirerek, uç güvenliği ve kaçakçılıkla savaş düşüncesince düğmeye bastı.

Suriye sınırından uyuşturucu kaçakçılığı girişimlerinin yoğunlaşmasıyla Ürdün ordusu, Suriye uç hattını "sorumluluk bölgesi" duyuru etti ve burada operasyonlara gayret verdi.

Ürdün ordusu uç güvenliğini artırdı

CNN Arapça servisinde arazi meydan habere göre, Ürdün ordusuna DOĞRU kaynaklar, ülkeye uyuşturucu sokma girişimlerinin birleştirme ve dizgeli ortak halde milisler kanalıyla yapılmaya çalışıldığını, buna gönül rahatlığı ordunun uç güvenliği düşüncesince önlemleri artırdığını belirtiyor.

Uyuşturucu ve kaçakçılık fail silahlı milislerin ayrıksı silahlı güçler çeşidinden da desteklendiği kaydedilen haberde, kaçırılan uyuşturucuların Körfez ülkelerine nakledilmesinin hedeflendiği düşünülüyor.

Ürdün uç esirgeme birlikleri de muhtelif düzenlilik problemlerine sunulan kalıyor. Karşılaşılan düzenlilik problemlerini kesintili milisler, yıldırıcı gruplarının beraberinde tabanca ve uyuşturucu çeteleriyle bunların kullandığı insansız iklim araçları (İHA) oluşturuyor.

Bölgede canlı Suriyeliler de vatanlarında derinlemesine senelerdir devam eden savaşın getirmiş olduğu finansal sıkıntıları buyurmakyürümek düşüncesince kaçakçıların işlerini kolaylaştırıyor.

Bu gelişmelerin gölgesinde Suriye sınırındaki angajman kurallarını muhavvil Ürdün, askerlerine, sınıra yaklaşanları uç güvenliği düşüncesince "öldürme" ve "yok etme" yetkisi verdi.

Kaçakçılık birleştirme ortak halde gerçekleştirildiği düşüncesince Ürdün ordusu bunu "ulusal düzenlilik sorunu" namına algılıyor ve kaçakçılar aracısız hedefleniyor.

Suriye'den uyuşturucu kaçakçılığı girişimleri

Ürdün ordusu 21 Ekim 2021'de icra ettiği açıklamada, ülkenin doğusundaki askeri birliklerin, Suriye'den mevrut İHA ile ülkeye uyuşturucu bap kaçırma girişimini engellediğini bildirdi.

Suriye sınırında 16 Ocak'ta da kaçakçılarla arbede yaşandığını açıklanan Ürdün ordusu, vakada ortak subayın öldüğünü, 3 askerin yaralandığını ve fenomen ondan sonra baş döndürücü oranda uyuşturucu bap ele geçirildiğini duyurdu.

Ürdün düzenlilik güçleri, vakadan ortak devir sonradan operasyonlarını levent uzadıya maşrık sınırından ülkeye gümrüksüz yollarla girmeye dinamik 1 ferdin de öldürüldüğünü kaydetti.

Uyuşturucu kaçakçılarının Suriye'den Ürdün'e sızdırılmış girişimine bitmeme etmesi üstüne Ürdün düzenlilik güçlerinin 27 Ocak'ta düzenlemiş olduğu acemi operasyonda 27 uyuşturucu kaçakçısının öldürülmüş olduğu bildirildi.

Son namına 1 Şubat'ta uyuşturucu kaçakçılarının Cabir Sınır Kapısı'ndan mürur girişimi engellenerek 200 bin captagon hapı ele geçirildi.

Hizbullah Suriye'den uyuşturucu kaçırmakla suçlanıyor

Suudi Arabistan’ın Lübnan'daki kâffesi gümrük kapıları ve limanlarını ele geçirerek uyuşturucu sevkiyatı yapmakla suçlama etmiş olduğu Hizbullah, Suriye'den Ürdün'e müteveccih uyuşturucu kaçakçılığıyla da suçlanıyor.

Suudi Arabistan'ın Nisan 2021'de uyuşturucu kaçakçılığında kullanıldığı öne sürülen nedeni ile Lübnan'dan kâr ve göveri girişini yasaklaması, Lübnan'daki kazançlı krizin şimdi da derinleşmesine ve uyuşturucuyla savaş dair baskıların artmasına illet oldu.

Suriye'nin Ürdün sınırında Hizbullah milislerinin dinamik olması ise Lübnan limanlarından meydana getirilen uyuşturucu sevkiyatının acemi ortak rota izlediği yönündeki şüpheleri artırıyor.

Lübnan İçişleri Bakanlığına ilişkin İç Güvenlik Kurumundan tekaüt bulunan Tümgeneral Naci Malayib, "Devlet güçlerinin oluşturduğu düzenlilik boşluğundan ötürü Hizbullah, ilkin Lübnan ve Suriye sınırı üstünde hem teşrinievvel aynı zamanda uyuşturucu ticareti yapıyor." dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Suriye'nin güneyindeki Suveyda, Dera, Kuneytire ve başşehir Şam'ın kırsalında Hizbullah milislerinin uyuşturucu hapları yapım ettiğini ve sattığını açıkladı.

Ürdün ordusu, 2021'de Suriye'den 361 kaçakçılık girişiminin önlendiğini ve operasyonlarda captagon müdahale 15 milyondan ortak tomar uyuşturucu hapın ele geçirildiğini bildirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ