USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın, geçici sayısında doğacak sene 2019'u geçeceğini belirterek, "Oradan hem icar geliri doğacak bununla beraber güvence üstündeki geçici hasılatından hisse borç devlet." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek
01-11-2021 16:24
İstanbul

Çamlıca Radyo ve TV Kulesi'nde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle ortak araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret planlarında işletmecilerin aşırı aceleci ilerlediğini, senelerdir yapılamayan ve devlete kazançlı kaybı bulunan planların bu yolla yaşama geçirildiğini söyledi.

Çukurova Havalimanı projesi düşüncesince ihaleye, dalında 7 en iri şirketin katıldığını anımsatan Karaismailoğlu, "Devletten tek dünyalık çıkmadan işletmeci 100 milyon avroluk envestisman yapacak, pres süresinde 300 milyon ekü icar ödeyecek. Çok değerli işlerden ortak tanesi." sanarak konuştu.

Çukurova Havalimanı'nın Ekim 2022'de açılacağını bildiren Karaismailoğlu, "Gelecek sene ekimde oraya uçakla ineceğiz. Dört başı bayındır arsıulusal ortak hava meydanı olacak. Demir yolu bağlantısı da bulunacak." dedi.

Atatürk Havalimanı'nda yapılacağı tamlanan Millet Bahçesi'ne bağlı ortak istifham üstünde Karaismailoğlu, aceleci boyut hastanesi meydana getirilen kuzey-güney pistlerinin bulunduğu bölgenin, geçmiş aşamada doğacak sene içinde Millet Bahçesi namına vatandaşa açılacağını, doğu-batı pistinin faaliyete bitmeme edeceğini söyledi.

Karaismailoğlu, doğu-batı pistinin hususi havacılık çeşidinden hususi hallerde ve afiyet durumlarında kullanılmaya bitmeme edeceğini aktararak, hem kargo alanları aynı zamanda aut terminali ortak aktiflik ve şenlik bölgesine dönüştürmeyi planladıklarını, burada TEKNOFEST ve Ulaşım Şurası'nın yapıldığını bildirdi.

"İstanbul Havalimanı doğacak sene 2019'u geçecek"

Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı'nın dünyanın en değerli kamu-özel teşrikimesai projelerinden olduğunu, kazançlı kıymeti nanay ortak alanın devletin kasasından ortak kuruş çıkmadan 10 bilyon avroluk yatırımla hava meydanı biçimine getirildiğini, burada 200 bine DOĞRU ferdin istihdam edildiğini, devletin 25 salname pres boyunca 22 bilyon ekü icar alacağını anlattı.

Karaismailoğlu, "Şu anda geçici yoğunluğu açısından Avrupa'da birinci. Türkiye'yi süper halde anabolizma fail ortak hava meydanı oldu. Verdiğimiz garantiler o denli ceninisakıt ki... 2019'da, geçmiş senesinde fark garantiyi karşıladığı düşüncesince 22 bilyon avronun üstünde devlete üstüne üstlük 22 milyon ekü selamet getirdi." sanarak konuştu.

Salgın çağında geçici sayısının azaldığının hatırlatılması üstünde Karaismailoğlu, "Önümüzdeki sene 2019'u geçecek. Oradan hem icar geliri doğacak aynı zamanda güvence üstündeki geçici hasılatından hisse borç devlet." dedi.

Bir gazetecinin çokbilmiş erişim ve 5G yatırımlarına bağlı sorusu üstünde Karaismailoğlu, Bakanlığın sonuç 19 yılda meydana getirdiği altyapı yatırımları, kişmiri yolu, hava meydanı ve güçlü yolu yatırımlarına değindi.

Bu yatırımlar sebebiyle ihracatın arttığını, ticaretin geliştiğini, Türkiye'nin çoğalma hızının arttığını, mahrukat ve vakitten artırım edildiğini aktaran Karaismailoğlu, trafikteki taşıt sayısı artmasına karşın kaymakamlık ve dirilik kaybı sayısının azaldığını, bu yatırımlar sebebiyle 11 bin canın kurtarıldığını, seyahatlerin çileden keyfe dönüştüğünü söyledi.

Otoyollarda himmet sınırının artırılmasına bağlı ortak kıymetlendirme üstünde ve artarak çoğalması icap ettiğini düşünüp düşünmediklerine bağlı Karaismailoğlu, mevzuyu İçişleri Bakanlığı ile konuştuklarını söyledi.

"5G'de ortak tenkis etme düşüncemiz var"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, endüstri, endüstri ve medikale ağır yardımı olacak 5G yatırımlarına bitmeme ettiklerini, havalimanları ve stadyumlarda 5G uygulamalarına başladıklarını belirterek, "Yerli ve ulusal imkanlarla 5G'ye devrolmak düşüncesince Ankara'da ortak tanıtma kümelenmesi kurduk. Şu anda iletişim, uz iletişim tarafında yüzdelik 25 yerliliği yakaladık. Hedefimiz bunu artırmak. Yerli ve ulusal olanakları geliştirip tarihi erişince 5G'ye gireceğiz. Bir tenkis etme düşüncemiz var." halinde konuştu.

Karaismailoğlu, Türk Telekom'un pres hakkı süresinin uzatılmasının gündemde olup olmadığına bağlı ortak soruya, "Borsaya bariz ortak şirket. Gündemimizde bulunan mevzular ancak şu an izah yapılacak ortak bap değil." karşılığını verdi.

"Uzatma planlaması nanay sanarak anlıyorum, anca mi?" sorusu üstünde de Karaismailoğlu, "Denebilir. Zaten sürdürme düşüncesince acemi ortak tenkis gerçekleştirmek lazım." dedi.

Yenikapı'da da Galataport kabil ortak liman yapılması süreci olduğuna müteveccih ortak istifham üstünde Karaismailoğlu, burada ÇED döneminin bitmeme ettiğini, mekân etkilerine bağlı raporların tamamlandığını bildirdi.

Karaismailoğlu, "ÇED tutanağı bitti. Planımız orada da yap-işlet-devret ihalesine çıkmak. Talipleri var. Dünyanın en iri kruvaziyer firmaları gelip gidip burayı soruyorlar. Tarihi Yarımada'ya, İstanbul turizmine iri yardımı olacak ortak liman." ifadelerini kullandı.

"30 bilyon avroluk kamu-özel projeleri kısaca 2040'ta devlete geçecek"

Adil Karaismailoğlu, doğacak onlarca sene düşüncesince planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle yaşama geçirilen 30 bilyon avroluk yatırımların tamamının elden sadece 2040'ta pres süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullanan taşıt sayısının rastgele sabık çağ arttığını dile getiren Karaismailoğlu, Osmangazi Köprüsü yapıldıktan sonradan Yalova, Bilecik ve Bursa kabil alanlarda üretimin arttığını, piyasasının ve turizmin ağır halde geliştiğini, yatırımların ehemmiyetli kazançlı bol bolamat sağladığını anlattı.

Karaismailoğlu, İstanbul'a yapılacak üç eğik tünel projesine bağlı istifham üzerine, orada E-5 altından gidecek raylı düzene evleviyet vereceklerini bildirdi.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı yer altı treni hattının geçmiş evresinin acemi senenin ortak numara çeyreğinde, artan kısmının ise böylece açılacağını aktaran Karaismailoğlu, Tavşantepe-Sabiha Gökçen metrosunu da 2022'nin geçmiş aylarında hizmete alacaklarını duyurdu.

"Boğaz'da seçenek su yolu zorunlu"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'ndan şu anda salname 43 bin geminin geçtiğini, sefine sayısı azalsa da boyutları yetiştiği düşüncesince yüklerin arttığını, gerçekte geçmesi müstelzim sefine sayısının 25 binlerde bulunduğunu söyledi.

Şu anda iri gemiler geçe yılgı önlemler alındığını, aşırı sıkıntılı işler yapıldığını, eskiden iri kazalarla karşılaşıldığını özetleyen Karaismailoğlu, Boğaz'ın iri riziko altında olduğuna dikkati çekti.

Karaismailoğlu, evvel Boğaz'da yelkenli yarışları gerçekleştirildiğini, bu mevzuda aşırı ağır talepler bulunduğunu anlatım ederek, kesafet dolayısıyla bu taleplere müsaade veremediklerini söyledi.

Gelecek zamanlarda Boğaz'dan geçecek sefine sayısının 75 binlere ulaşmasının beklendiğini, Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerin iri liman yatırımları yaptığını tamlayan Karaismailoğlu, gelecekteki taleplere yanıt verebilmek ve Boğaz'ın güvenliği düşüncesince seçenek su yolunun mecburi bulunduğunu vurguladı.

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'daki sonuç bir hale bağlı de şunları kaydetti:

"Kanal İstanbul güzergahında literatür ortak köprünün imalatına başlamıştık. Daha ayrımlı ortak güreşçi köprüsü vardı, Kanal İstanbul'a uyarınca o güreşçi köprüsü projelendirilip onun imalatlarına başlandı. Ayrıca, Halkalı-Kapıkule katar hattımızın Halkalı-Ispartakule arasını Kanal İstanbul dolayısıyla tünele çevirdik. Bunun da ihalesini yaptık. Bir yandan onu yapıyoruz ortak yandan Kuzey Demiryolu'nun Çatalca-Havalimanı arasındaki kısmının ihalesinin yapıyoruz. Bir yandan erişim yollarını sağlıyoruz ortak yandan anne tenkis düşüncesince çalışmalarımızı, mal görüşmelerimizi bitmeme ettiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ