USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk iş adamlarının aklı harp bölgesindeki insanlarda

Rusya'nın Ukrayna'ya harp açmasının peşi sıra Kiev'den tahliye edilen Bursalı iş insanları, harp branşında kalanları düşündükçe yurda dönmenin ekşimtırak mutluluğunu yaşıyor.

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk iş adamlarının aklı harp bölgesindeki insanlarda
06-03-2022 13:00
Bursa

Ukrayna'dan tahliye edilen iş insanlarından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, AA muhabirine 22 Şubat'ta Kiev'e iş gezisine gittiklerini söyledi.

İş görüşmelerinin arkası sıra dönüşe geçecekleri 24 Şubat Perşembe haset saldırıların başladığını hatırlatan Kuş, iklim piyasasının kapatılmasıyla Kiev'de muhat kaldıklarını anlattı.

Kuş, harp zımnında kaldıkları otelden de tahliye edildiklerini belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Ondan ahir süreçte şimdi başlangıçta tanıdığımız, Kiev'de canlı iş insanı bizlere ev ayarladı ve orada kaldık. 2 günce süreçten sonradan büyükelçilik organizasyonuyla Türkiye'ye geldik. Yollarda şahısların sınırlara akış etmesiyle ağır bulanıklık vardı. Sınırda baş döndürücü bekledik. Büyükelçiliğimizin iri gayretini gördüm. Özellikle bizlere tahsis ettikleri otobüslerle ve organizasyonla belki şahısların 3-4 günde geçeceği noktayı kılıç şimdi er mürur şansını elde ettik ve katkısız huzurlu ülkemize geldik."

"Oradaki şahısların huzura ulaşması bizim düşüncesince ticaretten önde geliyor"

Kuş, Türkiye'ye döndüğünü fakat aklının oradaki kişide kaldığını anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Açıkçası Türkiye'ye geldik, zat açımızdan muştulu ha zorla orada artan kullanmakta olanları düşündükçe içimizde ekşimsi ateş oluşuyor. Gerçekten insanoğlu baş döndürücü ağır durumdalar. Özellikle münteha branşında çocukların, bayanların antipatik havada beklemeleri bizim yüreğimizi burktu. Buraya geldikten sonradan her daim onları düşündüm. Biz birlikte halde geldik. Devletimizin büyüklüğünü, enerjisini gördük. Devletimizin katkısıyla Türkiye'ye geldik. Geleceğimize de inanıyordum, tek duraksama etmedim. Sürekli Büyükelçilikle bağlantı biçiminde olduk."

Dünya kamuoyuna çağrıda mevcut Kuş, "Oradaki şahıslara iane etsinler. Gerçekten insanoğlu baş döndürücü ağır durumda. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar baş döndürücü ağır koşullarda gezi yapıyorlar. Allah yardımcıları olsun. Bizim de elimizden mevrut birlikte bilinçlilik var ise iane etmek, şahısların bu mevzuda az buçuk şimdi duygulu olmasının güzel olacağını düşünüyorum." niteleyerek konuştu

Kuş, Ukrayna ile Türkiye'nin ticaretine de değinerek, "İki iklim ortada 6 bilyon dolarlık tecim kütlesi var. Kısa devirde bunun ağır açıdan dokunca göreceği anlaşılıyor. Sadece Ukrayna ile ilişik değil, o coğrafya ile endamsız vadede birlikte başağrısı olacak gibi. Belki derinlemesine vadede bunu birlikte halde aşacağız zorla endamsız devirde ticaretimiz ağır açıdan sekteye uğrayabilir. En iri dileğimiz savaşın bitmesi. Savaşın bitmesi ve oradaki şahısların huzura ulaşması bizim düşüncesince ticaretten önde geliyor." ifadelerini kullandı.

"Ukrayna halkı vatanını savunuyor"

Bebek ve bebek tekstili dair iş fail ve 10 senedir Kiev'de canlı Mehmet Kaya da akıbet 3-4 güne derece orada bulunduğunu ve alanda yatırımlarının bulunduğunu dile getirdi.

Kaya, harp başladıktan sonradan birlikte müddet beklediğini fakat olayların yatışmadığını belirterek, "Savaş başlamadan ilk hacısı hocası baş döndürücü rahattı, kimesne işin bu noktaya istikbaline belki vermiyordu. Her bilinçlilik kimsenin beklemediği çabucak oldu. Ben zat aracımla Türkiye'ye döndüm. 2-3 çağ mazot bulamadım. 3. günün akşamı birlikte yerden 40 litre mazot bularak sınıra ulaştım. Bulgaristan'a ulaşmam 2 çağ sürdü." dedi.

Türkiye'ye döndükten sonradan Ukrayna'daki tanıdıklarıyla haberleşme kurmaya çalıştığını özetleyen Kaya, "Çalışanlarımız evlerinde bekliyor. Ülkede sirenler çalıyormuş, ağır birlikte durum. Savaş başlayınca çocuklu aileler yollara akış etti. Kiev'den Polonya sınırına derece barhana vardı. Akaryakıt derdi çekiliyordu." niteleyerek konuştu.

Kaya, harp başladıktan ahir süreçte askeri eğitimi olanların molotofkokteyli inşası ve tabanca kullanması dair sivillere yetişek verdiğini gördüğünü dile getirerek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Ukrayna halkı vatanını savunuyor. Bundan sonradan olayların sakinleşmesini bekliyoruz. Benim tamamı yatırımım orada. Orada birlikte görevimiz var. Umarım bu işler birlikte an ilk sonlanmış olur de kılıç de işlerimizin başına art döneriz. Savaş başlayalı 10 haset geçti zorla bu yaraların hazırlop sarılmayacağını düşünüyorum. Oradaki yararsız reşit tankları, yanan otomobilleri fark paklamak belki seneler alır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ