USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin tabii gaz ambarlama ve LNG tesisleri şita düşüncesince teyakkuzda

Türkiye'nin şu anda gaz tüketiminin yüzdelik 10'u Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nden, yüzdelik 20'si ise Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden karşılanıyor.

Türkiye'nin tabii gaz ambarlama ve LNG tesisleri şita düşüncesince teyakkuzda
14-12-2021 11:39
İstanbul

Doğal gaz tüketiminin çabucak yükseldiği şita zamanında Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Marmara Ereğlisi Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali'nde çabukluk arttı.

Anadolu Ajansı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) işlettiği ve Türkiye'nin geçmiş tabii gaz ambarlama tesisi bulunan Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Marmara Ereğlisi LNG Terminali'ndeki emek harcamaları görüntüledi.

Silivri Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi, Değirmenköy ve Kuzey Marmara peyda etmek az daha dü bölümden oluşuyor.

Değirmenköy'deki rezervuarlarda salname 600 milyon metreküp, Kuzey Marmara'da denizin altındaki rezervuarlarda ise 2 bilyon 500 milyon metreküp tabii gaz depolanabiliyor.

Söz konusu rezervuarlara basılan gaz, gerekseme biçiminde el işi yayımcı tutulacak eş tesise gönderiliyor. Burada belli başlı süreçlerden güzeşte gaz, BOTAŞ'ın anne konveksiyon hattına basılmaya akla yatkın bir duruma getiriliyor. İletim hattına günce 28 milyon metreküp gaz verebilme kapasitesine eş tesiste, Türkiye'nin şu andaki günce tabii gaz tüketiminin tahminî yüzdelik 10'u karşılanıyor.

Silivri Yer Doğal Gaz Depolama Tesisi İşletme Müdürü Erkan Akbaş, tesisin Türkiye'nin gaz arzındaki nazik altyapılarından bir tanesi bulunduğunu ve dü anne işlevinin bulunduğunu belirtti.

Bunlardan birinin enjeksiyon, ötekinin ise art istihsal bulunduğunu özetleyen Akbaş, şöyleki konuştu:

"Enjeksiyon düşüncesince BOTAŞ anne konveksiyon hattından kılıç gazı teyit alıyoruz, ölçüp kompresörlerimizle basınçlandırıyoruz. Tüketilmiş gaz kuyuları tercih ettiğimiz düşüncesince onların tazyik düzeyine getirmemiz gerekiyor. Bu düzeye getirdikten sonradan da gazı depoluyoruz. Tesisin günce iğne kapasitesi 21 milyon metreküp. Depoladığımız gazı da ülkemizin gaz gereksinimi olduğunda anne konveksiyon hattına özgülemek az daha yeniden art istihsal yapıyoruz. Geri istihsal iğne denli emeksiz değil. Belli süreçlerden geçiyor. Öncelikle tesise aldığımız gazı içerisindeki başıboş sıvılardan ayrıştırıyoruz. İçindeki nakit içerisinde ne olduğu tükendikten sonradan su ve hidrokarbür buharını almamız gerekiyor. Gazı BOTAŞ anne konveksiyon hattı standardına getiriyoruz. Bunu ayrıca vermeden evvela kontrollerini yapıyoruz, daha sonra düzene veriyoruz."

Akbaş, tesisteki tabii gaz ambarlama kapasitesini artırmaya müteveccih ağır icraat yürüttüklerini ve salname hep ambarlama kapasitesinin 4,6 bilyon metreküpe çıkacağını söyledi.

Kapasite açık açık tezyit çalışmalarını 2022'nin akıbet çeyreğine denli tamamlamayı hedeflediklerini aktaran Akbaş, "Denizde dü sondalama platformu, kuyu açılış çalışmalarını sürdürüyor. Bir tanesi kuyuların şişman müşterek yönünü açmış durumda. Şu anda hep 3 bilyon 141 milyon metreküp bulunan salname ambarlama kapasitemiz, 4,6 bilyon metreküpe ulaşacak. Günlük 28 milyon metreküp bulunan art istihsal kapasitemiz 75 milyon metreküpe, 21 milyon metreküp bulunan iğne kapasitemiz ise 45 milyon metreküpe yükselecek." diyerek konuştu.

Öte taraftan eş anlı kendisine tahminî 4,2 megavatlık yel türbininin düz yazı edileceği tesisin, bu yatırımla 2022'nin geçmiş ½ si bitmeden zat erke ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.

"Şu anda ayda 8-9 sefine ikrar ediyoruz"

Türkiye'nin geçmiş LNG ambarlama ve gazlaştırma tesisi olma hususi durumunu haiz Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde rastgele bir tanesi 85 bin metreküp kapasiteli üç anne ambarlama tankı bulunuyor. Toplam 255 bin metreküp ambarlama kapasitesine eş terminalde, şita aylarında sıklık artıyor.

Büyük gemiler aracılığıyla terminale dökme ve burada depolanan LNG, ayrışık süreçlerden geçirilerek BOTAŞ'ın anne tabii gaz konveksiyon hattına gaz formunda gönderiliyor.

Ayrıca, günde 75 tanker dolum kapasitesi mevcut tesiste, uran müşterilerine LNG tedariki sağlanıyor.

Marmara Ereğlisi LNG Terminali Proses ve Ölçüm Müdürü Erdinç Deli, şita zamanında gaz tüketiminin yükselmesiyle tesisteki hareketliliğin de arttığını belirterek, "Normalde yaz zamanında ayda 3-4 LNG gemisi ikrar ederken, şu anda ayda 8-9 sefine geliyor. Bu da terminale dü günde müşterek sefine gelmesi anlamına geliyor. İskelemiz bu manada aşırı faal. Kesintisiz müşterek biçimde gaz arzının sağlanması düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Şu anda 170 bin metreküp ambarlama kapasiteli şişman ölçekli gemiler geliyor. Bu gemiler tahminî 16-17 zaman süresince LNG'yi ambarlama tanklarına boşaltıyor." diyerek konuştu.

Deli, 2017 öncesinde tesisin düzene günce 17 milyon metreküp tabii gaz gönderebildiğini ancak meydana getirilen yetenek açık açık tezyit çalışmalarıyla bu miktarın günce 37 milyon metreküpe yükseldiğini söyledi.

Tesisin yetenek artışıyla Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılamada aşırı elan ehemmiyetli müşterek pozisyona geldiğini özetleyen Deli, "Şu anda Türkiye'nin tabii gaz ihtiyacının tahminî yüzdelik 20'si terminalimiz aracılığıyla karşılanıyor." dedi.

Deli, tesiste gümrahlık çalışmalarına da ehemmiyet verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Terminalimizde nice gümrahlık emek vermesi yürütüyoruz ama bunlardan en önemlisi bitişik tesisimiz bulunan erke santralinden aldığımız ısıdam su. Biz bunu gazlaştırıcı ünitelerimizde kullanıyoruz. Oradan aldığımız ısıdam suyu kullandığımızda günce 37 milyon metreküp gazı anne konveksiyon hattına gönderirken yüzdelik 200 artırım sağlıyoruz. Bu kantite ünite metreküp gazı gazlaştırmak düşüncesince tükettiğimiz erke maliyetleri düşüncesince şişman müşterek oran."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ