USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ile Tacikistan arasındaki konuşu ilgiler derinleşiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Küresel müstevli bize gösterdi ki halklarımızın refahını sağlamanın yolu rekabetten değil, çapraz teşrikimesai mekanizmalarını kurmaktan, kolektif politikalar oluşturmaktan geçiyor." dedi.

Türkiye ile Tacikistan arasındaki konuşu ilgiler derinleşiyor
13-10-2021 14:16
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ile Tacikistan arasındaki tecim hacmini 1 bilyon dolara ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, "Küresel müstevli bize gösterdi ki halklarımızın refahını sağlamanın yolu rekabetten değil, çapraz teşrikimesai mekanizmalarını kurmaktan, kolektif politikalar oluşturmaktan geçiyor." dedi.

Bakan Varank, Türkiye-Tacikistan 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'nda meydana getirdiği konuşmada, Duşanbe'de dip bir izlence gerçekleştirdiklerini söyledi.

İş forumunda Türk ve Tacik iş insanlarıyla bir araya gelmiş şekilde bulunan hali ve teşrikimesai fırsatlarını değerlendirdiklerini tabir fail Varank, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda ile de müzakere fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Varank, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının erek namına ortaya koyduğu 1 bilyon dolarlık tecim hacmine ulaşmayı amaçladıklarına ayraç ederek, "Küresel müstevli bize gösterdi ki halklarımızın refahını sağlamanın yolu rekabetten değil, çapraz teşrikimesai mekanizmalarını kurmaktan, kolektif politikalar oluşturmaktan geçiyor." niteleyerek konuştu.

Türkiye ile Tacikistan’ın Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan mühim konumları gereği bunu başaracak potansiyele ehil olduğuna dikkati çekici Varank, müstevli koşullarına karşın tecim kütlesinin 2020’de salname bazda yüzdelik 17 artarak 323 milyon dolara ulaştığını, bu senenin 9 ayında da bahis konusu rakamın yakalandığını bildirdi.

Varank, bu rakamların tecim potansiyeli ve iki ülkenin cumhurbaşkanları kabilinden konulmuş olan hedefin altında bulunduğunu anımsatarak, 11. Dönem KEK Toplantısı'nın müspet etkilerinin bu sayılara da yansıyacağına inandığını kaydetti.

"Yeni müzakerelere start sonucu aldık"

Geçmiş zamanlardan ayrımlı namına bu sene KEK Protokolü'ne 117 konkre maddeden oluşan bir gelişim planı ekledikleri bilgisini verici Varank, bu kapsamda çapraz ticaretin artırılmasına müteveccih eş düzentileme grubu oluşturulması, sayısal tecim ve arsıulusal şişko ağırlık taşımacılığı sahalarında iş birliği, iki dünya arasındaki pervaz frekanslarının artırılması kadar eylemlerin önemini anlattı.

Varank, mekân yönetimi dalında repertuvar ve ilim paylaşımı, helal belgelendirme nitelik altyapısına müteveccih teşrikimesai yapmak neredeyse de mutabakat zaptı imzalayacaklarını bildirdi.

İki ülkenin ilim akademilerinin birlikte Türkiye Uzay Ajansı ve Tacikistan Astronomi Araştırmaları Merkezi ortada iş birliğini kuruluş edeceklerini kail Varank, KOBİ’lere müteveccih de teşrikimesai yapılacağını anlattı.

Varank, uygun kaldıkları doğacak devirde gerçekleştirilecek iş birliklerine değinerek, dünkü müzakerelere de start sonucu aldıklarını dile getirdi.

Bu çabalar sayesinde, 1 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefine en endamsız müddette ulaşılacağına inandığını tamlayan Varank, gelişim planının yaşama geçirilmesi ve gelecekteki anlaşmaların nihayete erdirilmesi hususunda süreci yakından izleme edeceğini vurguladı.

Varank, Türkiye'nin sonuç 19 yılda yakaladığı birikimi Tacikistan’a transfer dair azimli olduklarını tabir ederek, 11. Dönem KEK Toplantısı ve imzalanan anlaşmaların iyi olmasını diledi.

"Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz"

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı ve KEK Eş Başkanı Sherali Kabir de iki ülkenin ticari ve iktisadi ilişiklerinin gelişmesinin semt düşüncesince önemine dikkati çekti.

İki ülkedeki kurumların da iktisadi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi dair arzulu bulunduğunu tamlayan Kabir, bu kurumların potansiyelini kullanmanın hedeflere ulaşmada yarayışlı olacağını dile getirdi.

Kabir, Türkiye’nin aut ticarette ehemmiyetli bir ortakları bulunduğunu söyleyerek, "Bundan ahir süreçte de ilişkilerimizi çapraz kazanım esasında yükseltmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

Türkiye’nin sonuç zamanlarda uran ve uygulayım bilimi dalında ehemmiyetli adımlar attığına ve şişman bir hariç satımcı pozisyonuna geldiğine ayraç fail Kabir, bu bölgelerde Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini bildirdi.

Kabir, 11. Dönem KEK Protokolü’nün Türkiye ile ilişkilerin derinleşmesinde yarayışlı olacağına dikkati çekerek, bu kapsamda iş birliklerine apiko olduklarını tabir etti.

Toplantıya Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl, KOSEGB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Gülle, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, DEİK Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan da katıldı.

Konuşmaların peşi esna bakanlar Varank ve Kabir, Türkiye ile Tacikistan ortada 11. Dönem KEK Protokolü'nü imzaladı.

Daha sonradan iki bakanın huzurunda, KOSGEB ile Tacikistan'ın Devlet Yatırımlar ve Kamu Mülkiyeti İdaresi ortada KOBİ'ler dalında iş birliğini geliştirmeye müteveccih bir mutabakat zaptı imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ