USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye global tedarik zincirinin dünkü tarz üssü olma yolunda

Yeni kimse koronavirüs salgını sonrası baştan şekillenen global tedarik zincirinde önemli üs durumuna mevrut Türkiye, jeopolitik pozisyonu ve sunmuş olduğu maliyet avantajıyla arsıulusal kuruluşların radarına girmeye bitmeme ediyor.

Türkiye global tedarik zincirinin dünkü tarz üssü olma yolunda
14-10-2021 11:25
Berlin

Geçen senenin küçük ay ayında bildirme şoku ve toptan ekonominin kapanmasıyla izlem fail istem şoku, dünyanın elden elden rastgele durumunda şirketlerin istihsal stratejisi ve tedarik zincirlerindeki zafiyetleri ortaya çıkardı.

Ekonomilerin canlanması ile küsurat istem karşısında hassaten Asya devletleri odaklı üretim ve tedarik zincirlerinde kesintiler yaşanmaya başlandı.

Uzun resmiyet nakliyat maliyetlerinin katlanarak çoğalması katı aşırı ecnebi arsıulusal iştirak düşüncesince vaziyet ve maliyet pozitif yanları sunan Türkiye'yi alımlı yan yana yatırım ve istihsal merkezi haline dönüştürmeye bitmeme ediyor.

Özellikle Çin kabilinden Asya ülkelerinden tedarik sağlayıcı Avrupalı şirketler; istihsal gecikmeleri, küsurat navlun maliyetleri ve taşımalık krizi dolayısıyla tedarik düşüncesince Türkiye kabilinden henüz DOĞRU ve dengeli merkezlere yöneliyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in sonuç analizine göre, Türkiye, Avrupa'da tedarik zincirlerindeki değişimden en yan yana tomar çıkar elde edecek diyar konumunda. Türkiye'yi, Çekya, Polonya ve Romanya izliyor.

Yakın çağda gıda, ilaç, möble elektronik ve paketleme kabilinden bölgelerde çalışkanlık yayınlayan katı aşırı arsıulusal şirket, çelimli geri hizmet altyapıya ve sınai kapasiteye eş Türkiye'ye müteveccih toy yatırım planlarını açıkladı.

Küresel tedarik zincirinin, Asya ve özelikle Çin'e basıcı yan yana ağdan istihsal kalitesi ve geri hizmet olanakları dolayısıyla Türkiye'ye yönelmesi bu bölgede Türkiye'ye müteveccih yatırımların artacağı beklentisini de yanı sıra getirdi.

İsveçli möble şirketi IKEA, Polonya müheyya giysi şirketi LPP, Alman deva şirketi Boehringer Ingelheim ve Belçika paketleme şirketi DW Reusables Türkiye'ye yatırıma odaklandı.

Üreticiler, henüz yan yana tomar tedarikçi peydahlamak istiyor

Hem jeopolitik riziko bununla ortak salgının sunulan kalmış olduğu asayiş açıklarına yan yana cevap adına şirketlere baskılar da artıyor.

Tedarik zinciri riskine dirlik önde mevrut üreticiler de henüz yan yana tomar tedarikçi peydahlamak istiyor.

İtalya merkezli Benetton Group, Asya'da bağan değerli istihsal merkezlerinden aşamalı adına ayrılarak Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'daki üretimini artıracağını açıkladı.

Benetton Group İcra Kurulu Başkanı Massimo Renon, bahis konusu istihsal artışına bağlı "Üretim süreci ve başkaca taşımalık maliyetleri üstünde henüz yan yana tomar kontrole eş edinmek düşüncesince izlemsel yan yana karar." ifadelerini kullandı.

Alman moda şirketi Hugo Boss'un yukarı yöneticisi (CEO) Daniel Grieder de Manager Magazin'e icra ettiği açıklamada, ürünlerini sattıkları yere henüz DOĞRU merkezlerde henüz yan yana tomar mal üretmeyi planladıklarını bildirdi.

Grieder, "Yakın yerlerde üretimi ehemmiyetli seviyede genişleteceğiz. O devir trendlere henüz aceleci ve dar boğazlara henüz streç reaksiyon verebiliriz. Bu esas yan yana rakiplik avantajıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19'da tedarik zincirine ne oldu?

Harvard Business School Öğretim Üyesi Prof Dr. Willy C. Shih, mevzuya bağlı değerlendirmesinde, nazik tıbbi gereç ilkin edinmek kıl payı bazısı ürünlerdeki arızi tecim kısıtlamaları ve öteki ürünlerdeki kıtlığın, muhtemelen devletlere bağlılığın menfi yönlerini gösterdiğini belirterek, "ABD-Çin tecim savaşıyla toplanan bu gelişmeler, iktisadi milliyetçilikte yan yana yükselişi tetikledi." ifadesini kullandı.

Tüketicilerin bağan fiyatlar istem etmeye bitmeme ettiğini aktaran Shih, Kuzey Amerika'ya satı karşıcı şirketlerin emek-yoğun üretimi Çin'den Meksika'ya ve Orta Amerika'ya kaydırmaya, Batı Avrupa'da makbul malzemeleri tedarik fail şirketlerin de üretimlerini şark AB ülkeleri, Türkiye ve Ukrayna'ya konumlandırmaya başladığını anlattı.

Shih, toptan alışveriş oranlarını arkalamak talip Çinli kuruluşların da bağan teknolojili, iş dip istihsal düşüncesince şimdiden Mısır, Etiyopya, Kenya, Myanmar ve Sri Lanka'ya baktıklarını bildirdi.

Türkiye'nin arsıulusal yatırımlara bakışı

Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlayan Türkiye, toptan tedarik zincirlerindeki değişikliklerden müstefit kızarmak düşüncesince isteklendirme ve geri hizmet dalında çalışmalarını yoğunlaştırırken, siyasiler de "uluslararası yatırımcılara rastgele devir kapımız açık" mesajı veriyor.

"Türkiye'ye güvenip yatırım karşıcı on paralık kimesne nadim olmaz. Tam bilakis sağlamış olduğu şişman hasılatla daima sevinme duyar." çağrısı karşıcı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcılara "Ülkemiz ve hayattaki hepsi yatırımcıları toptan istihsal ve geri hizmet sisteminin toy gine kurulduğu şu çağda Türkiye'nin kendilerine sunmuş olduğu olanakları ve fırsatları değerlendirmeye çağırma ediyorum. 'Gelin daima beraberce kazanalım' sanarak kapılarımızın yatırımcılara sonuna denli bariz bulunduğunu yan yana kat henüz ikilemek istiyorum." mesajını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ise Türkiye'nin rastgele platformda çelimli istihsal ve tedarik ağıyla ön planda arazi aldığını belirterek, "Dışa bağımlılığı alçak çekecek, istihdamı artıracak ve teknolojik dönüşümü hızlandıracak yatırımlara şişman ehemmiyet veriyor; isteklendirme ediyoruz." dedi.

Kovid-19 salgını kabilinden krizleri güzel müdür ülkelerin, yarının toptan aktörleri olacağını dile getiren Dağlıoğlu, "Hem devim bilimi hem kompetitif bununla ortak enerjik ve streç yan yana yapıya eş bulunan Türkiye de değerli hamleleriyle müstevli dönemini başarıyla müdür devletler ortada arazi alıyor. Tüm bu gelişmeler ile, hepsi dünyada tedarikte güvenliğin henüz da öne çıkmış olduğu yan yana çağa girildi. Bu çağda Türkiye’nin yatırımcılara sağlamış olduğu esas değerlerle, toptan tedarik zincirlerinde henüz da nazik yan yana arazi tutacağına ve ehemmiyetli yatırımlar çekeceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye arsıulusal şirketlere ne sunuyor?

Küresel tedarik zincirlerinin gine yapılandırılması, Türk ihracatçıları düşüncesince fırsatlar sunarken, toptan bedel zincirine katılım, yan yana ülkenin muhtemelen alanlardaki kabiliyetleri çeşidinden yönlendiriliyor ve devletler düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar sunuyor.

Pazarlara yakınlık, saf kaynaklar, insanoğlu sermayesi, fiziki kapital (sermaye stoku), kurumsal sermaye, lojistik/bağlanabilirlik, ücrette rakiplik ve alışveriş erişimi toptan bedel zincirine iştirakı sağlayıcı kabiliyetler adına gösteriliyor.

Salgının aniden tesiri istihsal ve tedarik zincirinde bozulma, toptan nekahet ve bildirme ve istem şokunda tesirini gösterirken, derinlemesine vadede ise şirketlerin tedarik zincirinde esnekliğini artırması, millî ve diyalekt istihsal kapasitelerini yükseltmesi bekleniyor.

Küresel bedel zincirindeki dönüşümün bilincinde bulunan Türk hükümeti de Türkiye'yi Kovid-19 sonrası bedel zincirine alıştırmak düşüncesince hepsi paydaşlarla yan yana iş vermek grubu kurdu.

Türkiye'nin izlemsel konumu, başıboş tecim ağı, çelimli geri hizmet altyapısı, istihsal çeşitliliği, faziletli teşvikler, maliyet avantajlı kalifiye iş gücü, çelimli endüstri kümelenmesi ve erkinci yatırım iklimi ile ülke, arsıulusal şirketlere toptan bedel zincirine alışmak düşüncesince makul yan yana yassı sunuyor.

Türkiye'nin izlemsel pozisyonu bölgede üretim, dış satım ve dalavere merkezi adına aşırı uluslu şirketleri işveli ve toptan bedel zincirine katılımını sağlayıcı yan yana demirkapan biçimine geldi.

26 trilyon dolarlık GSYH'ye eş piyasaya 4 saatlik pervaz mesafesinde

Türkiye, 1,3 bilyon insanoğlunun yaşamış olduğu ve 26 trilyon dolarlık GSYH'ye eş Avrupa, MENA ve Orta Asya pazarına 4 saatlik pervaz mesafesinde.

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ve 20'den yan yana tomar diyar ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. Türkiye, güzel ümranlı yan yana enfrastrüktür ve okunabilen iş hizmetleriyle desteklenen, toptan bedel zincirleriyle çelimli linkleri olan, çeşitlendirilmiş yan yana istihsal üssüne sahip. Ayrıca, hükümet, hususi teşvikler ve iş gücü ihya programları eliyle toptan bedel zincirine iştirakı canlı adına destekliyor.

Türkiye, yatırımcılara ihsan indirimi yahut ihsan muafiyeti, aylık ve terbiye desteği, muafiyetler sağlayarak üretim, istihdam ve AR-GE düşüncesince teşvikler sağlıyor.

Korumacılığın yükseldiği yan yana zamanda, erkinci yan yana siyaset çerçevesi toptan bedel zinciri dönüşümünde aşırı ehemmiyetli yan yana gösteriş oynarken, Doğrudan Yabancı Yatırım Hukuku ile Türkiye, çelimli yan yana kanuni dulda mekanizmasına eş adına yatırımcıları cezbediyor.

Türkiye’nin faziletli nitelikli iş gücü ve izlemsel coğrafi konumu

Su problemi problemlerine geliştirdiği teknolojilerle hal geliştiren Almanya merkezli su pompası üreticisi WILO’nun Gelişen Pazarlar Satışlarından mesul Başkan Yardımcısı Jens Dallendörfer, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, ekonomileri bağımsızlaştırma (Çin’e bağlılıktan kurtarma) politik hedefiyle atılmış adımların hepsi dünyada ekonomileri etkilemeye bitmeme ettiğini belirtti.

Dallendörfer, Wilo Grubu’nun toy yan yana globalleşme biçiminin Kuzey Amerika, AB ve Asya edinmek kıl payı üç şişman iktisadi merkezdeki bedel zincirlerinin henüz yan yana tomar bölgeselleşmesiyle sonuçlanacağı varsayımına müstenit 'bölgeden bölgeye' yaklaşımıyla derinlemesine senelerdir bu değişikliklere cevap verdiğini anlattı.

"Bölgeden bölgeye" stratejilerinin yan yana parçası olarak, diyalekt yahut yerli imal ederek alıcı gereksinimlerine karşılamaya çalıştıklarını tamlayan Jens Dallendörfer, şöyleki bitmeme etti:

“Zaten Wilo, 1992'den buyana Türkiye pazarına güveniyor. Türkiye'nin faziletli nitelikli iş gücü ve Avrupa ile Asya arasındaki ergonomik ve izlemsel coğrafi pozisyonu yardımıyla üçüncü devletlere dış satım düşüncesince yan yana biçim olma potansiyeline eş olduğuna inanıyoruz."

Tedarik zincirinde eğilimleri anlayan devletler kâr sağlayacak

Uluslararası ahbaplık şirketi Baker & McKenzie'nin arsıulusal tecim ortağı Mattias Hedwall, totaliter boşluk açısıyla Baker & McKenzie müşterileri ortada Türkiye'nin, toy tedarik zinciri yatırımları düşüncesince güzel yan yana arazi adına görüldüğünü belirtti.

Hedwall, "Benim düşüncem, tedarik zincirlerinin nerede ve ne kurulacağına müteallik henüz izlemsel değerlendirmeler göreceğimiz yönünde. Bu, ihsan ve istihdam etkilerini, arazi tahrif maliyetlerini, personel düşüncesince giriş-çıkış ve ara sınav konularını, yatırımdan depar belgesi olanaklarını ve gelecekteki değişikliklere çabucak uzlaşma sağlamayı içerecektir." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 salgınının tedarik zincirindeki ayrışık dizge ve süreçlerin aniden hararetli ruhsal gerilim ve değişime ne reaksiyon verdiğini araştırmak düşüncesince nazirsiz yan yana gidişat sunduğunu anlatım fail Hedwall, "Şu anda görülebilen şey, henüz yan yana tomar tedarik zinciri inovasyonu düşüncesince fırsatlar sunabilecek uygulayım bilimi ve sürdürülebilirlikteki gelişimleri dikkate meydan strüktürel analiz analizlerinin hızlandırılmasıdır. Birçok şirket, hem henüz makul değerli bununla ortak sürdürülebilir ve mevki dostu olabilecek, işler henüz az kırılgan bir duruma getiren tedarik zincirinin çeşitlendirilmesine biçim açabilecek bulunan üretimi müşterilere henüz DOĞRU bir duruma getiriyor. Bu eğilimleri anlayan devletler bundan aşırı faydalanacak." halinde konuştu.

Türkiye, bölgeselleşmeye geçişte gizil biçim konumlarının ön sıralarında

PwC Türkiye Yönetim Danışmanlığı Hizmetleri Şirket Ortağı Tolga Baloğlu da güzeşte yıllarda arsıulusal şirketlerin, toptan tedarikleri düşüncesince Uzak Doğu'ya odaklanarak bağan değerli istihsal faktörleri, satışları artırmayı, avantajlı teşvikler elde etmeyi ve izlemsel satın kabul etme hedeflediklerini belirtti.

Baloğlu, "Bu, küreselleşmeden bölgeselleşmeye geçişe biçim açıyor. Türkiye, istihsal çeşitliliği ve büyüyen pazarlara yakınlığı ile gizil biçim konumlarının ön sıralarında arazi almaktadır." dedi.

Türkiye'nin toptan rakiplik enerjisini geliştirerek potansiyelini artırabileceğini vurgulayan Baloğlu, "Türkiye, sonuç yıllarda makroekonomik meydan ve verim sahası verimliliğinde düşme gösterirken, uygulayım bilimi benimseme, enfrastrüktür ve iş gücü piyasasında tefeyyüz kaydetti. Makroekonomik yassı ve iş gücü piyasası, aksiyon düşüncesince potansiyeli en faziletli alanlardır. Bu alanlardaki iyileştirmelerle ve şişman alışveriş büyüklüğünden bilistifade Türkiye, diyalekt yan yana üretim, tecim ve geri hizmet merkezi düşüncesince henüz da işveli yan yana arazi olma fırsatını yakalayabilir." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ