USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türk gastronomisi, markalaşma hedefiyle New York'ta tanıtılacak

Türk mutfağı ve ürünlerinin, evren çapında markalaşma hedefiyle "Gastro Show" da New York'ta tanıtımı yapılacak.

Türk gastronomisi, markalaşma hedefiyle New York'ta tanıtılacak
13-01-2022 11:18
New York

Gasto Show'un ABD yolculuğunun geçmiş ayağı bulunan New York'ta düzenlenecek etkinliğe, Türkevi ev sahipliği yapacak.

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, İstanbul ve Dubai'nin peşi esna New York'ta düzenlenecek aktiflik önceleri AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gastro Show'un 14 Ocak'ta Türkiye'nin New York Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde Türkevi'nde düzenleneceğini tamlayan Boztepe, "Hedefimiz; Türk mutfağının, Türk ürünlerinin dünyada markalaşması, hâlâ aşkın satılması." dedi.

Boztepe, Türkiye'nin 5,2 bilyon dolarlık ortak gastronomi turizmi cirosu bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Normal turistle gastronomi turistini kıyaslarsanız, gastronomi turisti 7 kıvrım hâlâ aşkın dünyalık harcıyor, masrafının 5'te birisi rızık içmeye gidiyor. Gastronomi turisti, Türkiye'ye geldiği devir 7 gündüz kalıyor, alışılagelen gezgin sayı farkı 8, 9 gündüz kalıyor. Gastronomi turisti, hâlâ az müddette hâlâ aşkın dünyalık bırakıyor. Biz de bunu restoranlarımızda artırmanın yanında emlak haricinde da gerçekleştirmek istiyoruz. Türk ürünlerinin içimli ve mıhlı bulunduğunu akla yatkın ortak lansmanla bildirmek istiyoruz."

Gasto Show'a Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katılacağını ve aktiflik düşüncesince hususi ortak videoteyp hazırlandığını aktaran Boztepe, "Dr. Ender Saraç ile hususi ortak ödememek listesi hazırladık. Şevketi bahçe otundan tutun da Gaziantep baklavamıza denli değişik mamüllerin vücuda bulunan yararlarını anlatarak dobra ortak kemirmek tanıtımı yapacağız." ifadesini kullandı.

"Kebap ve rotatif sermaye kavrulmuş sermaye algısının ötesine geçip, 'vegan Türk mutfağı da var' düşünmek istiyoruz"

Bu çeşit etkinlikleri Los Angeles, Londra kabil dünyanın değişik kentlerinde bitmeme ettireceklerini vurgulayan Boztepe, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'den 300 kilo kayıt ve meşrubat getirdik. Bazı mahsulat Türkiye'nin değişik yörelerinden getirildi. Menülerin oluşturulması içinse 1,5 ay çalıştık. New York'ta bundan sonra 'Çin mutfağı veya Peru mutfağı namına Türk mutfağı da var' düşünmek istiyoruz. Bugüne denli 'Türkiye' denince klasik kavrulmuş ve rotatif sermaye kavrulmuş sermaye algısının ötesine geçmek, ayrımsız vakitte vegan Türk mutfağını da öncelemek istiyoruz."

İklim değişikliği mamüllerin azalmasına, lezzetin, kalitenin değişmesine hastalık oluyor

Boztepe, hava değişikliğinin gastronomiyi de etkileyeceğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"İklim değişikliği dair 2022'de İstanbul'da arsıulusal ortak konuşma düzenleyeceğiz. Ürünlerin azalması, mamüllerin bulunamaması kabil noktalara gidiyoruz. Bu mevzuda şeflerimizin bir çok halihazırda şuurlu değil. Artan sıcaklıklar, mamüllerin lezzetini ve standardını de etkilemeye başladı. Bu mevzuyla ilişik bilgelik insanlarıyla, yatırımcılarla, iş insanlarıyla ve aşevi sahipleriyle konuşma düzenlemeyi düşünüyoruz."

İstanbul'da "gastronomi köyü" kuruyoruz

İstanbul'da oluşturmayı planladıkları Gastronomi köyüne yer veren Boztepe, "Ormanın içre 100 dönüm arazide binaların bulunmadığı ahşap bungalovlardan ortak karye kuracağız. 81 kentimize teklif götürüyoruz. Bungalovlarda bu kentlere ilişik mamüllerin tadım merkezleri olacak." sanarak konuştu.

"Türkiye'de Michelin bulutsuz aşevi olmamasının sebebinin siyasal bulunduğunu düşünüyoruz"

Boztepe, Türkiye'de Michelin bulutsuz aşevi olmamasının sebebinin "politik" bulunduğunu düşündüklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye'nin aş damı derinliği 12 bin salname bulunduğu düşüncesince buna kuzey verebilecek kapasitede ortak müfettiş de olduğuna inanmıyoruz açıkçası. Keşkek ortak dernek yemeğidir, ortak aşk hikayesidir. Dünyanın en elleme kemirmek hikayesi ve ihsanıhümayun almış ortak yemek. Biz bunları akla yatkın anlatsak fenomen bitecek.

Bu sebepten az buçuk da mevrut turiste rastgele yemeğin hikayesinin akla yatkın aktarılmasını ve şeflerin bilinçlendirilmesini istiyoruz. Her yemeğin ortak hikayesi var. Bunların öyküsünü akla yatkın anlattığımız sürece bu operasyonlar büyüyecek. Ürünün lezzetiyle öne çıkmanın ötesinde hikayesiyle de öne genişlemek zorundayız."

Gastro Show, Ticaret Bakanlığı ve Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğu ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfının (GAGEV) katkılarıyla düzenlenecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ