USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu devir yüzüne çıkardı

Tunus’un güneyinde arazi meydan Safaks’taki “çöp protestoları” ülkede yaşanmış olan atık sorununu gündemin geçmiş sıralarına taşıdı.

Tunus’un Safaks kentinde yaşanmış olan 'çöp krizi' ülkedeki atık sorununu devir yüzüne çıkardı
18-11-2021 12:01
Tunus

Bölgede afiyet problemlerine niçin olan, çevreyi kirleten ve hava değişikliğine niçin bulunan atık sorunu, yer aktivistleri ve evcil ahali ilkin iktisap etmek neredeyse nice çırçıplak toplum kuruluşunun eritme talebi ile sokağa dökülmesine niçin oldu.

Yaklaşık on devir bitmeme fail protestoların patlama sebebi, teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında mülga Safaks vilayetinin atıklarının depolandığı Akrab’daki el-Kina çöp kaydetme merkezinin esasen açılacağının duyurulmuş olmasıydı.

Hükümetin almış yer aldığı sonucu gıcırtı fail göstericiler birlikte aktivistin güvenlik güçlerinin müdahalesi esnasında vefat ettiğini kanıt etmeleri üzerinde gösteriler artarak bitmeme etti.

Akrab’da kolluk merkezinin ateşe verilmesine derece vasıl vakalarda güvenliğin sağlanması düşüncesince ordudan dayanak noktası alındı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in eritme lafının peşi sıra tansiyonun şimdilik dindiği bölgede, iktidarın eritme önerileri merakla bekleniyor.

Tunus’ta senelerdir bitmeme fail atık sorunu, çöplerin gömülmesi yahut yakılması kabilinden arızi ve gayrisıhhi yollar kullanılmasından kaynaklanıyor.

Birçok domestik ve ecnebi firmanın nahak yere menfaat elde etmesine faktör bulunan bu formül yurttaşlar çeşidinden reaksiyon ile karşılanıyor.

Tunuslu baş döndürücü sayıda isim sektörde yaşanmış bulunan getirim kavgalarından ötürü atık problemininin çözülemediğini savunuyor.

Tunus’ta çöp kaydetme merkezleri dert saçıyor

Atıkların art dönüştürüleceği merkezlerden mahrum bulunan ülkede, çöp kaydetme merkezine getirilen atıklar ya yakılarak ve ya boğulmak vasıtasıyla depolanıyor.

Hastalık risklerini arttıran bu yöntemin, semt halkının soluduğu havayı kirletmesi, yer kirliliğine faktör olması ve iklimsel problemlere niçin olması toplumsal patlamaların önünü açıyor.

Çöp merkezlerinin bulunmuş yer aldığı şehirlerin sakinleri eritme düşüncesince senelerce uğraş hasretmek durumunda kalıyor.

AA muhabirine ülkedeki atık sorununu değerlendiren yer çktivisti Hüssam Hamdi, “Doğal çukura cemaat vadilerin yer aldığı kentlerde 1990 yılından buyana kurulan çöp merkezleri kusur birlikte stratejinin eseri. Çünkü atıkların rastgele birlikte ayırım yapılmadan oluşturulan devasa çukurlarda yahut vadilerde depolanması hem toprağa dokunca veriyor bununla birlikte çevresel zararlara niçin oluyor.” sanarak konuştu.

“Atık krizine dünkü yollar ile eritme bulunmalı”

Atık krizinin ağırbaşlı birlikte sıkıntı olduğuna ilgi çekici Hamdi, “Toplanan evsel ve kimyevi atıkların art dönüşümünü iletmek düşüncesince diyalekt çözümlerden ziyade, sorunu şehir çapında ele alarak dünkü yaklaşımlarla eritme arayışına gidilmesi gerekiyor. Ekonomi ve afiyet açısından uygulanabilir millî birlikte takip ile değişmez çözüme ulaşılmalı.” dedi.

Ülkede nice dokuncalı atığa niçin bulunan mahsul bulunduğuna ilgi çekici Hamdi, atık krizine huzur en ehemmiyetli silahın israfı karşılamak bulunduğunu belirtti.

Gelişmekte bulunan ülkelerden birisi bulunan Tunus’ta atık el işi merkezlerinin kurulması icap ettiğini kaydeden Hamdi, “Birçok mutluluk atık mesleğinde uzmanlaşmış şirketlerle anlaşarak bu soruna eritme üretiyor, mutluluk düşüncesince şimdi baş döndürücü iş fırsatı ve kalkınmaya eşme sağlaması açısından atık el işi merkezleri birlikte başı çeken rolü üstlenebilir. Atıkların kestirmece yüzdelik 95’i art dönüştürülebilir atıklardan oluşuyor. Çevre Bakanlığı yolsuzluklarla uğraşacağına ‘çöpleri’ atık tahavvül merkezlerinde değerlendirerek ‘kazanca’ çevirebilir.” sanarak konuştu.

“Sağlıklı yer olmaksızın dosdoğru tutum olmaz”

Atık problemininin hemen Çevre Bakanlığı'nın sorunu olmadığına tamlayan Hamdi, “Tüm hissedar amme ve hususi firmalar her daim bu arada atık rahatsızlığına millî birlikte maslahat yerine yaklaşmalı. Tüm etraf ve uzmanların yardımıyla yer dostu birlikte kalkınma stratejisi belirlenmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı birlikte yer olmaksızın dosdoğru birlikte tutum olmayacağını vurgulayan Hamdi, açıklamalarına şöyleki bitmeme etti:

“Temel sorun Tunus’ta kupkuru birlikte kalkınma stratejisinin olmayışı. Yıllardır bitmeme fail atık problemininin çözülememesi buna en iri dayanıklı oluşum ediyor. Atık sorununu kusur ele düzlük yöneticiler bu gecikmenin kaynağı. Tunusluların sağlığını dikkate düzlük yer dostu ve yasalarla siper dibine tahsil edilen birlikte eritme üretilmeli. Çünkü çevresel gidişat iktisadi ve içtimai hali da belirleyen ehemmiyetli etkenlerden biridir.”

Sessiz ve içten mevrut “atık” sorunu

Devletin atık rahatsızlığına kusurlu yaklaştığını tamlayan birlikte başka yer aktivisti Bedreddin Cuma da meydana getirdiği açıklamada, “Tunus’ta atık rahatsızlığına bağlı kupkuru birlikte stratejinin olmaması fikir donör birlikte eritme aldı. Devletin atık rahatsızlığına yaklaşımı Safaks’ta, Akrab’da Mahres’te yer aldığı kabilinden şahısların sokaklara dökülmesine niçin oldu. Bu kentlerde senelerdir çözülemeyen atık sorunu muteber kusur politikalar ile usuldan hakkını arayan semt halkının patlamasına niçin oldu.” sanarak konuştu.

Çevre Bakanlığı yetkililerinin birbirleriyle uğraşmaktan takip üretmeye zaman bulamadıklarını korumak için çaba sarfeden Cuma, “Sorun çelimsiz ve itidalli vadeli eritme bulma arayışında yatıyor, yer rahatsızlığına seçenek ve değişmez analizör bulamazsanız şahısların sokaklara çıkmasına engel olmazsınız. Çevresel felaketlere huzur uyarıcı uzmanların önerilmiş yer aldığı millî ve toptan analizör dinlenmeli.” dedi.

Atık rahatsızlığına çözümün istihsal etabında başladığının altını çizen Cuma, “Plastik torba ve birtakımı ambalaj maddelerinin üretimleri sınırlanmalı. Halkı, evcil yönetimlerin yardımıyla uran ve kültürel yerine atık dair bilinçlendirmek gerekir.” görüşünü paylaştı.

Atık üretimini azaltmanın atık sorunuyla mücadelenin önce kuralı bulunduğunu tamlayan Cuma, “Toplumsal tavırlar ve istihlak kültürü atık sorunu ile akilane mütenasip süreçler. Vatandaşı bilinçlendirmek atık sorunuyla mücadelenin önce aşaması, başka hamle ise art tahavvül teknolojisi ile atıklardan muhtelif enerji, doğal doğal taş yağı lambası yahut değişik mamüllerin üretilmesini sağlayacak sistemin kurulmasını sağlamaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ