USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurulardaki uyuşmazlıkların akçasal değerlerinin sınırları ile idari para cezaları baştan valüasyon oranında artırıldı.

Tüketicilerin korunmasına müteveccih idari para cezaları artırıldı
16-12-2021 11:04
Ankara

Ticaret Bakanlığı çeşidinden mevzuya dair hazırlanmakta bulunan tebliğler, 1 Ocak 2022'den muteber iktisap etmek kabilinden Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, doğacak sene düşüncesince mahveden yargıcı heyetlerine yapılacak başvurularda kıymeti 10 bin 280 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda kaza mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde bulunan kentlerde 10 bin 280 liralık ile 15 bin 430 liralık arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri vazifeli olacak.

Büyükşehir statüsünde sıfır illerin merkezlerinde 15 bin 430 liranın altında mevcut uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri, büyükşehir statüsünde sıfır illere dair ilçelerde ise 10 bin 280 liralık ile 15 bin 430 liralık arasındaki uyuşmazlıklarda il mahveden yargıcı heyetleri mesul olacak.

Başvurular, tüketicinin iskân yerinin bulunmuş yer aldığı yahut mahveden işleminin yapıldığı yerdeki mahveden yargıcı heyetine yapılabilecek.

İlçede mahveden yargıcı heyetinin kurulmamış olması şeklinde tüketiciler o kaza kaymakamlığına başvurabilecek. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği edilmek kabilinden Bakanlıkça belirlenen çıkışlı mahveden yargıcı heyetine geçiş ettirilecek.

Garanti belgesi, aidatsız itimat kartı

Öte taraftan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da öngörülen idari para cezaları da baştan valüasyon oranında artırıldı.

Buna göre, perişan namına piyasaya müteveccih satışa sunma edilen malların üzerinde yahut raflarının bulunmuş yer aldığı bölgelere tüketicinin ödeyeceği topu topu rüsum karışma satı fiyatını, ünite fiyatını ve bunların uygulanmaya başladığı tarihi, malın istihsal noktayı ve ayırıcı niteliklerini ve istihsal noktayı Türkiye bulunan mallar düşüncesince Ticaret Bakanlığı çeşidinden belirleme ve anons edilen domestik istihsal logosunu içeren kimlik konulması; kimlik konulması cins sıfır durumlarda ayrımsız detayları havi listelerin görülebilecek biçimde akıllıca bölgelere asılması gerekiyor. Tüketicilere maruz hizmetlerin prospektüs ve fiyatlarını yayınlayan listelerin de ayrımsız biçimde düzenlenme zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu kanuni yükümlülüklerin ihlali halinde, herhangi birlikte biricik muamelat başına 615 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Garanti belgesinin ve Türkçe haberleşme ve istimal kılavuzunun, on paralık yahut mevzuata akıllıca biçimde düzenlenmemesi şeklinde müstahsil ve ithalatçıya bahis konusu belgelerin tüketiciye on paralık yahut mevzuata akıllıca biçimde tasdik edilmemesi şeklinde satıcıya 615 liralık idari nakdî ceza verilecek.

Tüketicilere ödenti ödemesi yok itimat kartı sunulmaması şeklinde ait kuruluşlara uygulanacak idari nakdî ceza miktarı 15 milyon 571 bin 450 liraya yükseltildi.

Otuz nüsha ve beden hane ve yapım projelerinde, çatı itmam sigortası yahut güvence sağlamayan ön ödemeli hane satı sözleşmesiyle hane yahut devir dinlence satışı karşıcı satıcılara da 1 milyon 557 bin 139 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Aldatıcı reklamlar

Aldatıcı ticari reklamlar düşüncesince idari para cezaları, domestik kurda neşriyat karşıcı göstergeç kanalı aracılığı ile yapılmışsa 31 bin 136, yurt düzeyinde neşriyat karşıcı göstergeç kanalı vasıtasıyla gerçekleşmişse 622 bin 853 liraya yükseltildi.

Söz konusu ihlal, yurt düzeyinde mütemadi neşriyat vasıtasıyla yapılmışsa 311 bin 426, yurt düzeyinde neşriyat karşıcı radyo ve genel ağ vasıtasıyla gerçekleşmişse 155 bin 712, domestik kurda radyo ve endamsız ileti vasıtasıyla gerçekleşmiş ise 15 bin 566 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Gıda ürünü olmamalarına rağmen, cemaat oldukları şekil, koku, renk, görünüm, ambalaj, etiket, miktar yahut boyutları dolayısıyla olduklarından ayrımlı zahirî ve bu nedenle tüketiciler, başta kollar tarafından, besin ürünleriyle karıştırılarak son kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan mamüllerin üretilmesi, pazarlanması, ithalatı ve ihracatına müteveccih yasağa uymayanlar karşı herhangi birlikte biricik muamelat başına, 15 bin 566 liralık idari nakdî ceza verilecek.

Her birlikte muamelat düşüncesince 615 lira

Genel esasların ihlali yerinde muamelat başına geçerli idari para cezaları da baştan düzenlendi.

Kanunda mukayyet namına düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, planlı sözleşmelerin birlikte örneğinin piyasaya verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların kontrat süresi içre tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden arzu edilecek herhangi birlikte ayrışık ecir ve harcamaya dair bilgilerin sözleşmenin eki namına piyasaya verilmemesi, sergileme edilen birlikte para yahut hizmetin DOĞRU birlikte etmen olmadan piyasaya satışından kaçınılması, ısmarlama edilmeyen para yahut hizmetlerin piyasaya gönderilmesi yahut sunulması, son kullanıcıların kayıtım hakları dair bilgilendirilmemeleri, taksit taksit satı sözleşmelerinde tüketiciler çeşidinden er ifa yapılması yerinde lüzumlu getiri ve komite indirimlerinin uygulanmaması, mahveden kredileri ve hane finansmanı sözleşmelerinde kontrat önceleri bilgelik formunun piyasaya verilmemesi şeklinde herhangi birlikte biricik muamelat başına 615 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Belirsiz mütemadi mahveden kredisi sözleşmelerinde getiri oranında başkalık yapılması şeklinde piyasaya 30 devir başlangıçta mukayyet namına bilgelik verilmemesi, maruz müddet içre nahak yere yiyecek yer aldığı belirleme edilen kontrat hükümlerinin mahveden sözleşmelerinden çıkarılmaması ve kanunda planlı haberleşme ve istimal kılavuzu, güvence belgesi, mesafeli sözleşmeler, paket devir sözleşmeleri ve abonelik sözleşmeleri hükümlerinin ihlali şeklinde de ceza tutarı, herhangi birlikte biricik muamelat başına 615 liralık olacak.

Tüketici kredisi ve hane finansmanı sözleşmeleri

Tüketici kredisi ve hane finansmanı sözleşmelerinde kanunun kayıtım hakkı, getiri oranı, er ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal fail ve makul mütemadi itimat sözleşmelerine dair oluşturulan hesaplardan ecir ve gider arzu fail itimat verici kuruluşlara herhangi birlikte biricik muamelat başına 3 bin 108 liralık idari nakdî ceza uygulanacak.

Bununla beraber, ön ödemeli hane satı sözleşmeleri ile devir dinlence ve etraflıca mütemadi dinlence hizmeti sözleşmelerine dair kanunlara karşıt herhangi birlikte biricik muamelat başına 3 bin 108 liralık idari nakdî ceza uygulanacak. Ön ödemeli hane satı sözleşmesiyle satılmış olup 36 ay içre tasdik edilmeyen hane başına ceza miktarı ise 62 bin 281 liralık namına belirlendi.

Yapı ruhsatı almadan ön ödemeli namına tüketicilerle hane ve devir dinlence satı sözleşmeleri imzalayıp kuran satıcılara, tüketicilerle iş noktayı haricinde kurulan kontrat muktedir gelişmek düşüncesince Ticaret Bakanlığından izin vesikası almayan satıcılara, ayrımsız biçimde Ticaret Bakanlığından katılması müstelzim satı sonrası fariza ehliyet belgesini almayan müstahsil ve ithalatçılara 311 bin 425 liralık idari nakdî ceza verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ