USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOGG’da kullanılacak batarya, 10 yıldır bu merkezde üretiliyor

Heyecanla muhtemel ve emekleri çaba elde eden evcil makine TOGG'un en nazik parçası bulunan bataryası tahminî 10 yıldır Sakarya Üniversitesi Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi (SARGEM) kabilinden üretiliyor.

TOGG’da kullanılacak batarya, 10 yıldır bu merkezde üretiliyor
31-12-2021 17:19

Yerli ve ulusal imkanlarla hammaddesinden sonuç duruma gelinceye derece nice bölgede kullanılabilen bataryalar ürettiklerini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, “TOGG'un açıkladığı elektrot ve er bezi batarya teknolojisini esasta kılıç Sakarya Üniversitesi'nde 10 yıldır üretiyoruz” dedi.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), evcil makine istihsal çalışmalarına çabucak bitmeme ediyor. Yerli otomobilin Türkiye ve dünyaya tanıtılmasının arkası sıra 2 salname proses geride kaldı. 2022 böylelikle banttan indirilmesi hedeflenen otomobilin 2023'ün evvel çeyreğinde ise satışa çıkması bekleniyor. Yerli makine ile ait dünkü gelişmelerin ortaya çıkmış bulunduğu günlerde Sakarya Üniversitesi (SAÜ) içinde bakım sağlayan SAÜ Araştırma-Geliştirme Uygulama Merkezi'nin de bitmeme ettirdiği Ar-Ge emek harcamaları sonucunda evcil arabada kullanılacak bataryanın üretilebildiği belirtildi.

2012 yılından bu yana çalışkan birlikte biçimde elektrikli vasıtaların bataryalarını üretmeye müteveccih Ar-Ge çalışmalarının yürütülmüş bulunduğu merkezde; hammaddeden başlanarak pilin üretimi, imalat süreçleri ile arka dönüşümü ve şimdi sonrasına da çevresel, içtimai tesirleri araştırmasına derece dirim döngüsü analizleri gerçekleştiriliyor. Pillerin üretildiği merkezde erke teknolojilerinde makbul aksamın, evcil üretiminin sağlanması ve evcil piyasasının gelişerek erke sektöründe batarya alanındaki dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Konuya bağlı açıklamalarda mevcut SAÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü ile SAÜ Araştırma ve Uygulama Merkezinde fariza eden Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Tokur, TOGG'un bataryası düşüncesince ehliyetli bilgelik ve beceriye erbap olduklarını, bu üretime müheyya olduklarını dile getirdi.

Avrupa Birliği'nin 2015 senesinde doğacak hedeflerinden bataryayı çıkarttığı devir SAÜ adına gelecekteki hedeflerini ağız ağıza batarya üzerinde odakladıklarını aktaran Tokur, “Avrupa Birliği 2015 senesinde doğacak hedeflerinden bataryayı çıkarttığı devir kılıç SAÜ adına gelecekteki hedeflerimize ağız ağıza batarya üzerinde odaklanmıştık aslında. Ve bu odaklanmamızın ne derece DOĞRU bulunduğu hem pandemi şartları bununla birlikte devletimizde meydana getirilen elektrikli makine ve batarya yatırımları da bunu doğrulamış, göstermiş oldu” dedi.

“Bizim ürettiğimiz bataryalar TOGG'a enfrastrüktür oluşturabilecek nitelikte”

2012 yılından bu yana ürettikleri bataryaların evcil makine TOGG düşüncesince akla yatkın bulunduğunu tamlayan ve batarya düşüncesince ehliyetli bilgelik ile beceriye erbap olduklarını tamlayan Tokur, “Biz elektrikli arabanın başta TOGG'un kullanacağı bataryanın; hammaddeden başlayarak bunun batarya adına kalifiye duruma dönüştürülmesi ve üretim, kullanım, arka transformasyon süreçlerinde ki dirim döngüsü analizlerini etraflıca birlikte biçimde kestirmece 100'e benzeyen araştırman ile bu arada gerçekleştiriyoruz. Bizim ürettiğimiz bataryalar burada esasta 2012 yılından bu yana TOGG'a enfrastrüktür oluşturabilecek nitelikteki Ar-Ge çalışmalarını içeriyor. Laboratuvarımızda ürettiğimiz karşı örnek bataryalar hızlı üretime geçirilir ve buradaki enfrastrüktür ile deneyim kullanılırsa, doğacak planlaması açısından ülkemizin kaynaklarını dişi istimal ve teknolojiyi devletimizde üretme, doğacak nesillerdeki teknolojiyi de devletimizde geliştirmeye müteveccih şişman birlikte olanak elde etmiş olacak. Eğer ki bu etapta bizlere fariza verilir, birlikte yazık verilirse kılıç seve seve elimizdeki imkanları, halis muhlis kaynaklarımız ile bu arada ülkemizin hizmetine sunmaya hazırız. Bir gündüz bizlere bu biçimde istem gelirse, kılıç o güne hazırız” niteleyerek konuştu.

“TOGG'un açıkladığı batarya teknolojisini 10 yıldır üretiyoruz”

TOGG'un açıkladığı elektrot ve er bezi batarya teknolojisini Sakarya Üniversitesi'nde 10 yıldır ürettiklerini kail Tokur, “Avrupa ve Uzak Doğu'dan evren devi makine üreticileri devletimizde batarya yatırımı gerçekleştirmek az daha bizimle bu arada kuma düzentileme teklifleri de sunmuştu. Fakat kılıç şu etapta bilgi, birikimimizin devletimizde kalarak, ülkemizin menfaatine sunulması noktasında başta Türkiye'de üretilecek teknolojinin, ülkemizin yaptığı yatırımlar ile desteklenmesi dair şimdi istekliyiz ve o noktada şimdi aşkın heyecanlıyız. Aslında bizim buradaki en şişman motivasyonumuz; ülkemizden çıkan hammaddenin devletimizde üretilecek teknolojiye şu demek oluyor ki elektrikli otomobilin içinde kullanılacak bataryanın içine girmiş olması bizi bu etapta heyecanlandırıyor. TOGG'un açıkladığı elektrot ve er bezi batarya teknolojisini esasta kılıç Sakarya Üniversitesi'nde 10 yıldır üretiyoruz” biçiminde konuştu.


 

Burak Can Tokyürek - Orkun Kaya
 

İLGİLİ HABER
TOGGun logosu yerini aldı TOGG’un logosu yerini aldı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ