USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor

Yerli makine fabrikasının Bursa'da kurulacağının açıklanmasıyla harekete güzeşte Bursa Uludağ Üniversitesi, güzeşte çevrim açmış olduğu ‘hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programının geçmiş mezunlarını bu yıl verecek. 2022 senesinde banttan inmesi muhtemel TO

TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor
14-11-2021 11:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın domestik arabanın fabrikasının Bursa'da kurulacağını açıklamasının arkası sıra ortaya çıkma nitelikli insanoğlu gücü ihtiyacına yanıt verebilmek düşüncesince harekete güzeşte Bursa Uludağ Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu içinde ‘hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programını açtı. Geçen sene oluşturulan bölüm, 2021-2022 yetişek tedrisat yılı böylecene evvel mezunlarını vermiş olacak. TOGG fabrikasının 2022 böylecene üretime amade olması planlanırken, mezunlar ise anahtar banttan inmeden amade olacak.

Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, “Programı 2019-2020 senesinde açıp evvel öğrencilerimizi aldık. Geçtiğimiz sene 30 mektepli ile öğrenime başlamıştık, bu sene kapasitemizi 40'a çıkardık. Geçtiğimiz sene ve bu sene baş döndürücü efdal puanlarla mektepli aldık. Bazı öğrencilerimiz Anadolu'da otomobil mühendisliklerine girebilecek puanlarla buraya geldi. Bu baş döndürücü sevinme verici, mektepli kalitesi açısından enikonu güzel durumdayız. Programı TOGG'un domestik aracının yatırımını Bursa'da ika sonucu aldıktan sonraları açmaya değişmeyen verdik. O devirde rektörlüğümüzün de derin talebi ve desteğiyle hızlıca tedrisat elemanları kadromuzu tamamlayıp, 2019-2020 senesinde mektepli alımı evresine geldik. Şu an programda 4 tedrisat elemanımız var.

Alanlarında enikonu güzel ayrımlı disiplinlerden, otomotiv, elektronik kabil alanlardan geliyor. Ancak bizim baş döndürücü emektar senelerde müesses müşterek otomotiv programımız da var. Bu programdaki tedrisat elemanlarımız da bu elektrikli ve melez vesait programının derslerine girmekteler. Okulumuzda bulunan bulunan çarpıcılık ve elektronik programlarıyla beraberce toplamda bizim 13-14 adet baş döndürücü kaliteli bilimsel nitelikli personelimiz var. Eğitimlerimizi bu personellerimizin yardımı ile sürdürüyoruz” dedi.

TOGG'un aranan eleman ihtiyacına aracısız müşterek hal elde etmiş olacaklarını tamlayan Prof. Dr. Karahan, “TOGG yatırımıyla beraberce bu işin taraf sanayisi oluşacak. Şarj istasyonları, servis ağları, gerçekte dünkü iş alanları meydana geliyor. Bu iş sahalarına kılıç öğrencilerimizi hazırlıyoruz. Buradaki işin boyutu çabucak 2 salname ön lisans programıyla sınırlanmış değil. Biz bunun servis ağlarında çalışacak sertifikalı eleman boyutunu da düşündük. Bu dünkü iş alanlarıyla beraberce öğrencilerimiz domestik aracımız şimdi banttan inmeden bu tüketicilere amade bir vaziyete geliyorlar. Bunun hem Bursa düşüncesince bununla müşterek memleketimiz düşüncesince yararlı olacağını kestirim ediyoruz” sanarak konuştu.

Programın şu an çabucak örgün yetişek düzeyinde 2'li eğitimini de açıp mektepli kapasitesini dü katına çıkartmayı hedeflediklerini tamlayan Karahan, “Üniversitemizde Gemlik Meslek Yüksekokulu'nda da bire müşterek izlence açıldı. Önümüzdeki sene ora da mektepli almaya başlıyor. Bu biçimde baktığımızda 150'ye andıran öğrencinin salname bu programlarda tahsil görmesi kapısı küşade oluyor. Tabii gelecek senelerde kılıç bu işi çabucak ön lisans boyutuyla bırakmayacağız” dedi.

Sadece istihsal değil, adanmış sonrasına da müteveccih eğitimlerin verildiğini tamlayan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Programı Başkanı Cafer Kaplan ise, “Derslerimizin içeriğini hazırlarken Amerika, İngiltere, Fransa kabil devletlerde bu eğitimin ne yapıldığıyla ilişik araştırı yaptık. Oralardaki ibret içeriklerini uygun inceleyerek buradaki derslerimizin içeriklerini ve fasıl sıralamasını ülke dışındaki örnekleri uygun uygulayarak programımıza uyguladık. Programdaki ibret içeriklerine baktığımız devir çabucak istihsal değil, adanmış sonrasına müteveccih içerikler de lakırtı konusudur. Derslerde başta melez ve elektrikli vasıtaların çarpıcılık motoru, inverter konverter grubumuz, pil grubumuz, bataryanın onarımı ve revizyonuyla ilişik dersler baş döndürücü ayrıntılı müşterek biçimde hem selektif yerine bununla müşterek mecburi yerine programa yaymış durumdayız.

Toplam 4 dönemlik müşterek eğitimimiz var. Bu 4 fasıl içinde muhtemel olduğunca öğrencilerimize tatbik yetişek vererek eğitimlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Araçlar üstünde yapacağımız uygulamalarda müşterek numara evleviyet efdal gerilimli çalışmalarda bulunduğu düşüncesince iş güvenliğidir. Bu mevzuyu rastgele dersin içine yedirdik. Derse başlamadan ilkin bununla ilişik 2-3 hafta yetişek veriyoruz. Çünkü içeriğe baktığımız devir teknik boyutunun haricinde düzenlilik müşterek numara plana çıkıyor. Bildiğimiz eksiksiz anahtar markaları bundan böyle ya melez ve ya full elektrikli vesait getiriyor. Dolayısıyla burada kaliteli çalışacak personel lazım, bizim de bu programımızda kurmuş olduğumuz enfrastrüktür ağız ağıza buna yönelik. Satış hemen sonra şayet mektepli idman isterse mesele çıkmadan ferah ferah sahada çalışabilecek kurda olacak. Öğrencilerimizin sahada iş bulamama kabil teessürat yaşamayacaklarını düşünüyoruz” halinde konuştu.

Öğrencilerden Ahmet Hakan Şengül, “İstanbul'dan geldim. Bu kısmı tüketicilere ara eleman eksikliğinden ötürü yeğleme ettim. Dünyada ve Türkiye'de gelişen müşterek meslek. Okul bittikten sonraları gidişata gereğince DGS ile 4 yıla tamamlamayı düşünüyorum. Bu departman 7 adet mühendislik düşüncesince nasip veriyor” dedi.

Abdullah Çibir - Samet Doğru
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ