USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtildi.

TCMB Para Politikası Kurulu: Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor
28-10-2021 15:45
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, ihracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtilerek, "Bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesi paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma etmektedir." denildi.

Para Politikası Kurulu'nun 21 Ekim'deki toplantısına ilişikli özet yayımlandı.

Özette, ilkgüz ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 1,25 arttığı, salname enflasyonun 0,33 nokta yükselişle yüzdelik 19,58 yerine gerçekleştiği hatırlatıldı. Bu gelişmede, görev ve erke gruplarındaki paha artışlarının tesirinin hissedildiği tamlanan özette, yazları paha artışları hızlanan besin grubunda ise salname enflasyonun sınırlanmış ortak halde gerilediğine ayraç edildi.

Tedarik zincirindeki mesail ile mal piyasalarında ve emlak süresince erke fiyatlarındaki artışların devamıyla müstahsil enflasyonunun efdal seviyelerde seyretmeye bitmeme etmiş yer aldığı dökme özette, "Bu zevahir altında B ve C endekslerinin salname enflasyonları yükselirken, benzeyen devre eğilimleri ortak nicelik gerilemiştir." denildi.

Küresel hesaplı faaliyette senenin geçmiş yarısında yaşanmış bulunan toparlanmaya karşın benzeyen çağda açıklayan inanma endekslerinin, salgının etkisiyle gerilemeye başladığına aksan meydana getirilen özette, şunlar kaydedildi:

"Aşılama programlarında aksiyon kaydeden ekonomiler kısıtlamaları hafifleterek hesaplı faaliyette elan çelimli ortak başarım sergilemektedir. Aşılama oranlarındaki artışa karşın salgında dünkü varyantlar global hesaplı çalışkanlık üstündeki aşağılık cepheli riskleri aktif tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, mal fiyatlarındaki efdal seyir, birtakım sektörlerdeki sunma kısıtları ve transport maliyetlerindeki artım arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine defa açmaktadır. Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları üstünde negatif yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, mangır şişkinliği beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle beraberce ümranlı memleket özek bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, sunma kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla beraberce şişman seviyede bulaşıcı özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, ümranlı memleket özek bankaları müzahir akçasal duruşlarını sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir."

"Yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesi bekleniyor"

Özette, ilkgüz ayının ikinci yarısından itibaren büyümekte bulunan memleket istikraz senedi piyasalarından çıkışların başladığı belirtilerek, ümranlı devletlerde derinliğine vadeli tağyir faizlerindeki oynaklık ve global mali koşulların seyrinin, büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri aktif tuttuğu vurgulandı.

Söz konusu risklerin Türkiye'ye müteveccih portföy alışkanlıkları aracılığıyla yaratabileceği etkilerin, emlak haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında elan sınırlanmış kalabileceği dökme özette, "Uluslararası mal fiyatları, hazırlık zincirlerinde bitmeme fail mesail ve emlak içi erke sektöründeki gelişmeler müstahsil enflasyonu üstünde ilkgüz ayında da can alıcı olmuştur. Bu çağda muvasala araçları, enerji, kağıt, mobilya, ağaç-mantar ürünleri, sıra işi metaller paha artışı öne çıkan ast gruplar olmuştur. Enerji sektörleri ve derin anne eroin getirisi kullanan sektörlerde bağıl efdal paha artışları görülmektedir." denildi.

Özette, emlak süresince hesaplı faaliyetin aut ilginin de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç edilerek, iş hacmi endeksleri ve soruşturma bazlı verilere mucibince 3. çeyrekte emlak dışı ilginin endüstri üretimini desteklemeyi sürdürdüğü, imalat endüstri firmalarının doğacak 12 maaş çağa ilişikli envestisman eğilimlerinin de güçlendiği kaydedildi.

Aşılamanın camianın geneline yayılmasının salgından negatif etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve hesaplı faaliyetin elan stabil ortak bileşimle sürdürülmesine imkân tanımış yer aldığı tamlanan özette, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"Perakende adanmış nicelik endeksi, açılmanın etkisiyle donanımlı ortak artım kaydetmiştir. Haziran ayından buyana aşılamadaki çelimli ivmeyle beraberce kısıtlamaların hafifletilmesi, gezim faaliyetindeki ve ilgilendiren görev kalemlerindeki toparlanma eğiliminin belirginleşmesinde gösteriş oynamıştır. Dayanıklı istihlak malları talebi yavaşlarken, çerden çöpten istihlak mallarında ortak toparlanma gözlenmektedir. Temmuz-ağustos çağında istihdam, gezinti ve turizmdeki müspet seyrin etkisiyle hizmetler alanının öncülüğünde artım kaydetmiştir. Bu çağda ekincilik dışı istihdam ve hepsi ast bileşenleri müstevli evveliyat seviyelerinin hakkında çıkmıştır. Anket göstergeleri ve efdal frekanslı veriler, gezinti ve hesaplı faaliyetin seyrine ilişikli yerine istihdam görünümündeki iyileşmenin ve iş gücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir. Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan disiplin mal politikası akan işlemler dengesini zait etkilemektedir. Cari işlemler dengesi, ağustosta 0,5 bilyon dolar çok vermiş, 12 maaş birikimli yerine ise 4,6 bilyon dolar azalışla 23 bilyon dolara gerilemiştir. Geçici aut tecim verileri, mevsimsellikten arındırılmış giranbaha dışarı dış satım ve ithalatın ilkgüz ayında, ithalatta elan donanımlı edinmek üzere, bölümsel ortak düzelti hareketi yaptığına ve ihracatın ithalatı mukabele oranının efdal seviyelerdeki seyrini sürdürdüğüne ayraç etmektedir."

Özette, gezim gelirlerinde toparlanma eğiliminin belirginleştiği, ihracattaki çelimli artım eğilimiyle senenin art kalanında yıllıklandırılmış akan işlemler dengesindeki iyileşmenin sürmesinin beklendiği, bu eğilimin güçlenerek bitmeme etmesinin paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma etmiş yer aldığı vurgulandı.

"Politika faizinde aşağılık cepheli düzelti düşüncesince sene sonuna derece sınırlanmış ortak meydan kaldı"

PPK özetinde, "Para politikası duruşu, mangır şişkinliği görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mal politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak davranışlarında ölçülü ortak yaklaşımla enflasyonun temelli yerine düşürülmesi ve paha istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecektir. Bu doğrultuda siyaset duruşu, mangır şişkinliği gelişmeleri, mangır şişkinliği beklentileri ve bunlar üstünde çelimsiz vadede can alıcı olabileceği öngörülen bulaşıcı unsurlar da dikkate alınarak dezenflasyon periyodunu en çelimsiz müddette kasılma edecek ve ara vadeli hedeflere ulaşıncaya derece bunun sürekliliğini sağlayacak ortak cimrilik düzeyinde belirlenmeye bitmeme edilecektir." ifadeleri kullanıldı.

Enflasyonda sonuç çağda gözlenen yükselişte, besin ve özellikle erke edinmek az daha dış albeni fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar kabilinden sunma cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişikli istem gelişmelerinin can alıcı yer aldığı dökme özette, şunlar kaydedildi:

"Bu etkilerin iare unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı hasiyet hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin mutedil seyre dönmesi düşüncesince güçlendirilen makroihtiyati siyaset çerçevesinin müspet tesirleri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, mal politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği mangır şişkinliği gelişimleri ve sunma şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede siyaset faizi 200 baz nokta indirilerek yüzdelik 16 yerine belirlenmiştir. Bununla beraberce sunma cepheli iare unsurlardan kaynaklı yerine siyaset faizinde meydana getirilen aşağılık cepheli düzelti düşüncesince sene sonuna derece sınırlanmış ortak meydan kalmış yer aldığı Kurul kabilinden değerlendirilmiştir. Kurul, başkaca hava ve başka mahal kaynaklı riskleri hudutlandırmak amacıyla mal politikasının anne hedeflerinde ortak değişikliğe defa açmadan sürdürülebilir mangır uygulamalarını derinliğine vadeli ortak siyaset yerine tutma sonucu almıştır."

"Kararlar şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede alınmaya bitmeme edilecek"

Özette, enflasyonun çelimsiz dönemde, özellikle mal tutarları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar edinmek az daha sunma ve istem cepheli türlü unsurların etkisiyle aşüfte ortak ilerleyiş izlemesinin beklendiği bildirildi.

Geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla enflasyonun baştan azalış eğilimine dönmesini sağlayacak sıkılıktaki akçasal duruşun; mangır şişkinliği beklentileri, fiyatlama davranışları ve mali pazar gelişimleri bağlamında haricî ve bulaşıcı oynaklıklara gönül rahatlığı ehemmiyetli ortak tampon işlevi göreceği tamlanan özette, "TCMB, paha istikrarı asliye gayesi doğrultusunda enflasyonda temelli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve ara vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya derece elindeki hepsi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir." ifadesi kullanıldı.

Özette, fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrarın, memleket riziko primlerindeki düşüş, namüsait mal ikamesi ile döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin temelli yerine gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği, böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının mıhlı ve sürdürülebilir ortak halde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacağı kaydedildi.

Kredi piyasası, hesaplı faaliyet, sunma cepheli unsurlar ve dış albeni fiyatlarındaki gelişmeler doğrultusunda mangır şişkinliği üstündeki istem ve maliyet cepheli etkilerin yakından izlendiği dökme özette, "Gelişmiş ülkelerdeki mal politikası ile global riziko iştahına ilişikli görünüm, büyümekte bulunan devletlere müteveccih portföy alışkanlıkları üstündeki riskleri aktif tutmaktadır. Kurul, mal politikasında paha istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten ortak yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir. Kurul, paha istikrarının sağlanması için, çelimli ortak siyaset koordinasyonuyla hepsi paydaşları içeren totaliter ortak iri siyaset bileşimine gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesini yinelemiştir. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı ortak çerçevede almaya bitmeme edecektir." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ