USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Merkez Bankasının sayıları hakkında montaj gerçekleştirmek ülkeye dokunca verir

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Merkez Bankasının sayıları hakkında montaj gerçekleştirmek ülkeye dokunca verir
15-10-2021 19:35
Ankara

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, döviz kurlarındaki hareketliliğe müteveccih alacakları mümkün kararlara ilişkin, "Biz çalışmalarımızı yapıyoruz beceri olarak. Gelişmeleri dikkate alarak 21 Ekim'de türkiye düşüncesince en hayır değişmeyen neyse, eksiksiz Para Politikası Kurulu'ndaki dostlarımla birlikte, en akıllıca sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TCMB İdari Binası'ndaki görüşmesinin arkası sıra matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun bu sabahleyin menfaatlerini aradığını ve Banka'yı görüşme buyurmak istediğini aktaran Kavcıoğlu, "Biz de teşekkürname ettik ve randevuyu verdik. Onlar da geldiler katışıksız olsunlar. Karşılıklı düşünce alışverişinde bulunduk." diyerek konuştu.

Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine müteveccih izahat yaptıklarını anlatım ederek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası ülkenin en gözde, en seçilmiş kurumlarından birisidir. Bu ülkenin değme kişisinin sahiplenmesi müstelzim yanında kurumudur. Dolayısıyla Merkez Bankasını yıpratıcı açıklamaların bizi üzdüğünü buradan da her insana anlatım edelim. Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle rakamlarıyla paha istikrarı anlamındaki mücadelesiyle. Gereken kararları Para Politikası Kurulu ile beraberce almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 bilyon dolara yaklaşmıştır. Dolayısıyla her insanın bu sayıları gündeme getirmesi hem Merkez Bankasını şimdi çelimli kılacaktır tıpkı zamanda ülkemizin bu manada şimdi çelimli görünmesini sağlayacaktır. Son 7 ayda 35 bilyon dolara DOĞRU Merkez Bankasının rezervi artmıştır. Bu, Merkez Bankasının, ülkemizin enerjisini göstermektedir. Rakamlarımız aşırı dobra yanında biçimde gelişmektedir. Bunları anlattık kendilerine, onlar da katışıksız olsun bizi dinlediler ve çapraz düşünce alışverişinde bulunduk. Ben yeniden kendilerine teşekkürname ediyorum."

Dolar kurundaki hareketlilikDolar kurunun yükselişine müteveccih Banka şekilde ne yapacaklarının sorulması üstüne Kavcıoğlu, "Kurları, hayattaki gelişmeler, doların gayrı mal birimleri karşısındaki çelimli gelişimi, bütünü önemli, bütünü etkiliyor. Biz de bu manada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah değme obje aşırı şimdi dobra olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kavcıoğlu, Banka'daki akıbet fariza değişikliklerinin kendisi kabilinden mı arzu edildiğinin sorulması üstüne şu cevabı verdi:

"O mevzuda da aşırı kusur spekülasyonlar yapılıyor. Bunlar eksiksiz kurumlarda ihtimalî şeyler. Bir bölümü arkadaşların kişi tercihi, yanında bölümü bizim tercihimiz. Dolayısıyla rastgele yanında başağrısı yok. Bir başağrısı varmış üzere anlatılması da Merkez Bankasını yıpratıyor. Bu cins spekülasyonlara ister yok. Bizlere sorarsanız tığ müstelzim cevapları transparan yanında biçimde veriyoruz. Merkez Bankasının eksiksiz sayıları açıktır ve nettir. Bunlar üstünde montaj gerçekleştirmek bu ülkeye Merkez Bankasına dokunca verir. Dolayısıyla el âlem siyasa yahut tenkit yapacaksa bambaşka şeyler üstünden yapmalıdır. Merkez Bankasını bu derece nahak ve kusur yanında biçimde tenkit buyurmak akıllıca değil. Bu manada herkesi şimdi aklı selim olmaya çağırıyoruz. Bu manada Sayın Kılıçdaroğlu ve mebus arkadaşlarımızla da hemfikiriz. Onlardan da bunu dileyiş ettiğimde onlar da bunu aşırı aklıselim ile karşıladılar. Dolayısıyla rastgele yanında mesele yok. Karşılıklı yanında düşünce alışverişi oldu. Biz Merkez Bankasının yaptıklarını anlattık. Eğer kafalarında yanında istifham göstergesi olursa bizi değme devir arayabileceklerini aşırı açık yanında şekilde... Zaten bizim bilançomuz, yazışma kanallarımız aşırı açık. Her çeşitli bilgiyi, kusur algıyı düzeltecek biçimde tafsil yapabileceğimizi, bilgelik verebileceğimizi anlatım ettik."

"İnsanların tenkit yaparken az buçuk dersine emek vermesi lazım"Kavcıoğlu, "görevine akıbet verilenlerin ürem indirime huzur oldukları düşüncesince bu kararın alındığı" iddialarının sorulması üstüne ise şu cevabı verdi:

"TCMB senelerdir ürem indirimi ve artırımı yapıyor. Bu arkadaşların bütünü de kurumda senelerdir fariza yaptılar. Dolayısıyla kişilerin tenkit yaparken az buçuk dersine emek vermesi lazım. Bir obje boşaltmak hesabına bu cins yorumlar akıllıca değil. Bu ihvan ürem inmiş olduğu çağda de bu Banka'da fariza yaptılar, ürem artırıldığı çağda de bu Banka'da fariza yaptılar. Dolayısıyla hakeza yanında duyarlık bahis konusu değil. Kaldı ki tığ Para Politikası Kurulu şekilde ve gayrı arkadaşlarla bu hafta 21 Ekim'e derece eksiksiz beceri ekiple beraberce çalışacağız. Bütün verileri eksiksiz gelişimleri çözümleme ederek yanında değişmeyen vereceğiz. Bu anlamada kişi içimizde elbette ki tartışıyoruz, aşırı saf ancak yanında değişmeyen açıklıyoruz bu değişmeyen her insanın kararı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kararı. Bugüne derece hakeza oldu, bugünden sonradan da hakeza olacaktır. Bugüne derece nice dost görevden ayrıldı, artık da ayrılabilir. Bu, eksiksiz kurumlarda mevcut ancak bunun altında birtakım şeyler araştırmak aşırı akıllıca değil. Böyle yanında obje de yok. Böyle yanında obje olsaydı şimdi önceki ayrılırlardı yahut ayırırdık. Tamamen kişi süreci süresince gelişen yanında fariza değişimidir. Olayı hakeza gitmek şimdi akıllıca olabilir diyerek düşünüyorum."

Kavcıoğlu, Banka şekilde üstlerine sakıt sorumluluğun gereğini hesabına getirdiklerini belirterek "Dediğim üzere bu gelişimleri biricik yanında ayn açısıyla gitmek akıllıca değil. Daha serbest beslemek lazım." dedi.

"PPK'de en akıllıca sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın"Dolar karşısında Türk lirasının bedel yitirilmesine bağlı gelişmelerin de sorulması üstüne Kavcıoğlu, 21 Ekim'de yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına ayraç ederek bu mevzularda aşırı yanında tomar istimara yapmanın akıllıca olmadığını dile getirdi.

Kavcıoğlu, "Biz çalışmalarımızı yapıyoruz beceri olarak. Gelişmeleri dikkate alarak gine 21 Ekim'de türkiye düşüncesince en hayır değişmeyen neyse, eksiksiz Para Politikası Kurulu'ndaki dostlarımla birlikte, en akıllıca sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." diyerek konuştu.

Kavcıoğlu, Banka'nın rezervleriyle ilgilendiren hesaplamalara müteveccih yanında istifham üzerine, sakınma hesaplarının IMF'nin tanımına birebir bulunduğunu belirterek "Türkiye'nin şu an kısaca 124,5 bilyon doların üstünde 125 bilyon dolar değme güneş değişmiş olduğu düşüncesince ortalamanın üstünde yanında sakınma noktasına geldik 7 maaş süreçte. 35 bilyon dolara DOĞRU yanında sakınma artışımız oldu. Ben arkadaşlardan bunun da konuşulmasını tartışılmasını beklerim. Bu Türkiye açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açısından ehemmiyetli ve hesaplı şekilde dobra yanında gelişmedir." ifadelerini kullandı.

Eksi sakınma tartışmalarının dünyanın nazar boncuğu durumunda yapılmadığını dile getiren Kavcıoğlu, laflarını şöyleki tamamladı:

"Swapları çıkıyorlar, amme parasını çıkıyorlar, eksiye ıskat buyurmak düşüncesince değme şeyi çıkıyorlar. Dünyada hakeza yanında tanımlama yok. Bizim bugün bakımından rezervlerimiz 124,5 bilyon doların üzerindedir, yuvarlayarak söylüyorum 125 bilyon dolardır. Bu da Merkez Bankasının esas gücü ve rezervidir. Bunun dışındaki tartışmalar boş boş ve yersizdir. Biz Kılıçdaroğlu'na ve mebus arkadaşlarımıza tafsil ettik, açıkladık onlar da akla yatkın karşıladı. Diğer arkadaşlarla görüştüğümüzde de ayrımsız şeyleri söylüyoruz. TCMB rezervlerini bu biçimde erişmek doğrudur. Önümüzdeki hafta PPK var. Orada da umum gelişimleri değerlendirerek, türkiye düşüncesince en elleme sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ