USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir

TBMM Başkanı Şentop, Avrupa Konseyinin başörtüsü kampanyasını veto ederek durduran Fransa'yı "ikiyüzlülükle" suçlayarak kesintili muhacir krizi karşısında Avrupa'nın tutumunu eleştirdi.

TBMM Başkanı Şentop: Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir
28-11-2021 13:35
Madrid

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İspanya'nın başkenti Madrid'de planlı Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 143. Genel Kurulunda görüşme yaptı.

TBMM Başkanı, "Başka devletlere demokratlık ve uygarlık derslerimizi vermeye koruyucu Fransa, ülkesinde şişman seviyede müstemlekecilik periyodunun bakiyesi bulunan ehemmiyetli birlikte Müslüman popülasyon yaşarken; ev sahipliğini de yaptığı, insanoğlu haklarını defans iddiasındaki arsıulusal birlikte kuruluşun düzenlemiş bulunduğu ayrımcılıkla savaşım kampanyasının sonlandırılmasına kere açıyor ve bu mevzuda kimseden ahenk çıkmıyor. Bu ikiyüzlülüğü göstermek mecburiyetindeyiz." ifadelerini kullandı.

Şentop, "Türkiye, kimseden ahenk çıkmasa da kimesne istifini bozmasa da Müslüman olsun olmasın gelişigüzel devir mazlum, kıygın ve kadın topu topu toplumların ve kişilerin ve en önemlisi hakkın ve haklının birlikte olacaktır." dedi.

Popülist siyasetin demokrasiyi ve insanoğlu haklarını ağırbaşlı halde tehlikeye attığını vurgulayan Şentop, şu halde bitmeme etti:

"Avrupa Konseyinin Kapsayıcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Birimi başörtülü hanımlara müteveccih ayrımcılıkla savaşım çerçevesinde baş döndürücü kalburüstü birlikte kampanya başlattı. Avrupa Konseyinin temel noktasını gerçekleştiren insanoğlu haklarının korunması ve geliştirilmesi yerine takdiri adalet fail bu girişim, Konsey'e ev sahipliği önleyen Fransa’da bazısı siyasetçilerin gösterdiği tepkiler ilişkin maatteessüf sonlandırıldı. Peki bu hali nite açıklama edeceğiz? Burada, demokrasilerimizi ve insanoğlu haklarını destek olmak ve ayrımcılığın üstesinden yetişme bağlamında kulağa leziz mevrut cümleler kurarken, yaşanmış bulunan bu vakası ne zemine oturtmamız lazım? Bunu açık açık ve içten birlikte halde münakaşa etmek mecburiyetindeyiz. Esasen din, dil, ırk, budunsal ve millî köken, nitelik üzere sebeplerle tetiklenen ayrımcılık; toplumların bütünlüğünü ve birliğini umumi siyasal ayrılıklardan da birlikte tomar gözdağı ediyor."

Şentop, sonuç 20 yılda ayrımcılık, ecnebi karşıtlığının arttığına dikkati çekerek "Özellikle de İslam kini topu topu dünyada sakıncalı seviyelere ulaştı. Maalesef, arsıulusal maşer ve kuruluşlar bu vahametli resim karşısında ağız ağıza duyarsız ve etkisiz." dedi.

Düzensiz hicret krizi

Düzensiz hicret krizine de yer veren Şentop, "İnsanları yurtlarından, evlerinden hicret etmeye düşkün bırakanlar, ortaya çıkan insancasına krizlerde hata almaktan kaçıyorlar. Akdeniz göçmenlerin dolgun mezarına dönüştü. Göçmen botlarını Türkiye'ye akıllıcasına iten, göçmenleri aç bırakan, muhacir botlarını şişleyip batıran Yunanistan ve ona ilişkin durum geliştirmeyen Avrupa vatanlarını sorumluluğa ve insanlığa çağırma ediyorum." biçiminde konuştu.

Şentop, Yunanistan'daki ve Batı'daki çırçıplak insanoğlu hakları inisiyatiflerinin hazırladığı raporları, 170'ten birlikte tomar ülkenin üyesi bulunduğu PAB'daki halis muhlis yasama kurulu başkanlarına göndereceğini söyledi.

"İnsanlığın vicdanı olmuştur" diyerek nitelediği Türkiye'nin, 5 milyona yaklaşan kesintili göçmeni 10 senedir mihman ettiğini, dünyada en baş döndürücü muhacir barındıran iklim bulunduğunu anlatım fail Şentop, "Türkiye Avrupa'nın muhacir kaynağı değildir. Göç dair hata almayan devletlerin adamlık ve vicdan krizi, minimum hicret nedeniyle yaşanmış bulunan insancasına akse derece büyüktür." değerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salgını

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile "sadece paranın, malların, kişilerin değil rahatsızlıkların da küreselleştiğinin görüldüğünü" tamlayan Şentop, "Hiçbir iklim elden kişi vatandaşlarını otama ederek, kişi vatandaşlarını aşılayarak salgından korunamaz, kurtulamaz. Aşı milliyetçiliği, telkih ayrımcılığı, telkih bencilliği geçmiş bunu yapanlara dokunca verecektir." dedi.

Şentop, Türkiye'nin büyüklük geleneğinin temelinde "İnsanı yaşat ki büyüklük yaşasın" ilkesi bulunduğunu hatırlatarak sonuç salgından sonradan bu lafı "İnsanı yaşat ki büyüklük ve evren yaşasın" diyerek genişlettiklerini söyledi.

TBMM Başkanı, "Ne yaparsak tecrübe edelim unutmayalım ki merkeze insanı almadığımız, siyasal çıkarı amaç, insanı anahtar gördüğümüz tek kavrayış bulunmaz olmayacaktır. Ümitsiz olmayın, toy ve adaletli birlikte evren mümkün. Biz bunun gerçekleşeceğine halis muhlis kalbimizle inanıyoruz." ifadesini kullandı.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ