USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop, PAB Başkanı Pacheco ile görüştü

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara'ya resmi ziyarette mevcut Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Başkanı Duarte Pacheco ile görüştü.

TBMM Başkanı Şentop, PAB Başkanı Pacheco ile görüştü
05-10-2021 15:55
TBMM

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşmede, PAB Başkanı Pacheco'yu TBMM'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pacheco ile 7 Eylül'de Viyana'da PAB çeşidinden planlı 5'inci Dünya Parlamento Başkanları Konferansı zımnında görüştüğünü hatırlatan Şentop, "Uluslararası, parlamentolar arası zeminlere şişman ehemmiyet veriyoruz. Bunların ortamında en kapsamlı, zamanı bakımdan en emektar ve çarpıcı olanı PAB'dır. PAB'ın dört başı mamur toplantılarına katılmaya mücahede gösteriyoruz. Yapılan dört başı mamur emekleri yakından strateji ediyoruz. Üretilen belgeleri hazırlanmakta bulunan raporları inceden inceye inceliyoruz." sanarak konuştu.

Dünyanın çetin nezdinde dönemden geçtiğini, andıran sürede Afganistan'da yaşanmış bulunan gelişmelerin herkesi tasalı ettiğini tamlayan Şentop, "Afganistan'da hükümet kuruldu ama dilek ettiğimiz kapsayıcılıkta nezdinde hükümet olmadı. Ekonomik namına ayrıca elan hususi ifadeyle esas gerekseme malzemelerinin karşılanmasında ağır teessürat var. Afganistan'da canlı 18 milyon insanoğlunun en azından insancasına şartlarının minimal namına düzenlenmesi dair teşebbüste mevcut edinmek icap eder sanarak düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Başta İran edinmek üzere, bitişik ülkelerle teşrikimesai ortamında Afganistan'dan ortaya çıkma hicret hareketlerinin arama dibine katılması icap ettiğini kaydeden Şentop, bu mevzularda arsıulusal halkoyu ve Birleşmiş Milletlerin hata üstlenmesi icap ettiğini vurguladı.

"Üzüntü ve akıl verici"

Türkiye'nin, hicret dair muzdarip olduğunu, ağırlıklı Suriyeli edinmek neredeyse 4 milyonun üstünde kesintili göçmeni ağırladığını kail Şentop, "Bunlar çelimsiz sürekli değil, 10 yılı nezdinde hayli süredir Türkiye'de. Bu çeşit dünyanın ayrımlı yerlerinde çıkan problemlerin finansal ve insancasına yükünü bitişik devletlerin taşıması aşırı şişman nezdinde hayıf ortaya çıkarıyor. Özellikle göçe sebebiyet veren, istikrarsızlıklarda pay, hata sahibi bulunan devletlerin bunun sorumluluklarını üstlenmemesi aşırı sıkıntı ve akıl vericidir. Afganistan'da, elan geçmiş Irak'ta, Suriye'de göçe sebebiyet sağlayan Türkiye değil. Aksine buraları yaşanmaz bir duruma getiren devletler Batı ülkeleridir." değerlendirmesini yaptı.

Şentop, Avrupa Birliği (AB) ile 18 Mart 2016'da göçmenlerle ilişik sorumluluğun paylaşılmasına müteveccih uzlaşma imzalandığını, Türkiye buradaki sorumluluklarını adına getirmiş olduğu şekilde AB'nin halen nice başlıkta yükümlülüklerini adına getirmediğini tabir etti.

Avusturya ve İspanya ziyaretleri kapsamında nezdinde araya geldiği nice AB yetkilisi ile AB yardımlarını da görüştüklerini hatırlatan Şentop, şunları kaydetti:

"AB'nin yardımlarını dile getiren gazeteci ve siyasetçilere şurası söyledim; bu husus konuşmaya bedel nezdinde husus değil. Sizin yerinizde olsam bu mevzuyu dile getirmekten utanırım. Türkiye, AB'nin 5 senedir gerçekleştirmeyi üstlenme etmiş olduğu ve halen ama ½ si yöresinde gerçekleşmiş bulunan finansal yardımın 10 katından fazlasını bugüne derece doğrusu kendisi yaptı. Avrupa devletleri ilkin edinmek neredeyse bu mevzulara elan ciddiyetle, insancasına ve vicdani yaklaşılması icap ettiğini düşünüyorum."

- "Parlamenter diplomasiyi 'olmazsa olmaz' namına görüyorum"

PAB Başkanı Pacheco da Türkiye'nin, parlamentolar arası diplomatlık dair kuruluşlar ortada dobra bulunan ilişkilerini elan da düzeltme dair mücahede gösterdiğini söyleyerek, "Bu mevzuda beraberce çalışacağımıza bulunan inancım tamdır." dedi.

Parlamenter diplomasiyi evren düşüncesince "olmazsa olmaz" namına gördüğünü tamlayan Pacheco, "Bizler parlamentolar namına halklarımızı temessül ediyoruz. Parlamentolarımızda birbirinden aşırı ayrımlı fikirleri nezdinde araya getirmiş çatılar namına çalışkanlık gösteriyoruz. Sizler ilkin edinmek neredeyse dip temaslarınızda önerileri, fikirleri alıyorum ve bu dip temaslardan mevki duyuyorum." biçiminde konuştu.

Görüşmenin peşi sıra TBMM Başkanı Şentop, Pacheco'ya, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki çıyan çarpış girişimi esnasında bombalanan piyasası gezdirerek, o tün yaşananlar karşı bilim verdi. Pacheco, elan sonradan bu bölgeye al karanfil bıraktı.

Bu arada Şentop, Pacheco'ya yenilenen TBMM Genel Kurul Salonu'nu da gezdirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ