USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Mavi Vatan'da yer yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz
11-10-2021 17:10
Ankara

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da arz yağı ve doğal gaz aramalarına evleviyet veriyoruz. Türkiye'nin bu çabaları bilhassa ülkemizin güçlenmesini ve gelişmesini istemeyen çevrelerde kırgınlık uyandırsa da bu mevzuda azimli tavrımızdan ödün vermeyeceğiz." dedi.

Şentop, ortak otelde planlı Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) 21. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında icra ettiği konuşmada, Türkiye'nin ciharıyek yanından mevrut iş insanlarıyla ortak araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mustafa Şentop, PÜİS'in, Türkiye'nin en ücra köşeleri müdahale iktisap giymek amacıyla etraflı taşınmazlar geneline yayılan 9 bin mukayyet fuel oil bayisini çatısı altında toplayan ortak sendikal teşkilat kendisine 1967 yılından buyana ekonomiye ek bedel kazandırmaya bitmeme ettiğini söyledi.

PÜİS ve üyesi fuel oil bayilerinin, vatandaşlara verdikleri hizmetin ve ekonomiye sağladıkları katkının öneminin, DOĞRU dönemdeki gelişmelerle ortak el henüz açık biçimde anlaşıldığını kaydeden Şentop, şu biçimde bitmeme etti:

"Birkaç hafta ilk İngiltere'de başlangıç yayınlayan fuel oil krizi ve bu krizin değişik derinleşmesi, fuel oil dağıtımının sekteye uğraması şeklinde ortaya çıkma ağır sorunları göstermesi itibarıyla öğüt donör mahiyettedir. Fosil yakıtlar içerisindeki önemini bilhassa sonuç yüzyılda sabah akşam çoğaltan petrol, cazibe ve ısı üretiminde yüzdelik 7'lik, erişim dalında yüzdelik 95'lik, idmansız husus kendisine kullanımda yüzdelik 94'lük, ekincilik sektöründe ise yüzdelik 62'lik oranlarda hisse sahibi olmasından ötürü bilhassa mahveden devletler açısından, temini ve dağıtımında dava olması ağır riskler oluşturacaktır. Petrol türevlerinin erişim alanında, yüzdelik 95'lik miktarda erdemli ortak paya eş olması, beklenen ortak fuel oil krizinde hoppadak ferdî son kullanıcıların dokunca görmesine faktör olmayacak, ülkedeki ve hayattaki ticaretin ağır biçimde sekteye uğramasına ve ayrıca şahısların günce yaşamda gerekseme duydukları nice ürüne ulaşamamalarına faktör olacaktır."

Şentop, İngiltere'deki sonuç krizin bunu açık açık ortaya koyduğunu belirterek, "Akaryakıt istasyonlarında son kullanıcıların birbirleriyle çatışmaya başlamaları, ortaya çıkan tepkinin değişik kitlesel hız vakalarına benzeşme riskini de ortaya çıkarmıştır." sanarak konuştu.

"Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın ulusal ortak kalıcılık problemi bulunduğunu gün bizlere gösteriyor"

Dünyanın en mütekâmil ülkelerinden bir tanesi benimseme edilen İngiltere'nin içerisine düşmüş bulunduğu durumun, fuel oil istihsal ve dağıtma sektöründeki gelişmelerin üstünde hassasiyetle durulması icap ettiğini gösterdiğini vurgulayan Şentop, dünyanın petrole bulunan ihtiyacının değişik çoğalması ve buna binaen ortaya çıkan krizlerin dünkü olmadığının altını çizdi.

TBMM Başkanı Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"1950'li zamanlardan başlayarak arz yağı hoppadak ortak idmansız husus değil, evren siyasetine istikamet veren esas ortak etkene de dönüşmüştür. Beş beniz binden ortak tomar ürünün üretiminde aracısız ve bilvasıta kendisine geçer not petrol, bu özelliği ile evren imalat sektörünü de kendine yayımcı kılmaktadır.

Petrolün evren ekonomisi düşüncesince önemini değişik artırmasıyla başlangıç başa bu alandaki rekabetin boyutu da değişmiştir. 1978 arz yağı krizleri, bu krizlere ilişkin kendisine idmansız arz yağı fiyatlarının başlangıç döndürücü aceleci biçimde çoğalması ve realizasyon edilmesinin güçleşmesi, diyar tarihimiz açısından da nice olumsuz neticeler doğurmuştur. Akaryakıt istasyonları önlerinde uzayan taşıt kuyrukları, fuel oil karaborsasının meydana gelmesi bilhassa bizim kuşağın yaşamış bulunduğu ortak sarsıntı kendisine hala hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. Hepinizin malumu bulunduğu amacıyla petrole hususi kendisine ırlamak yakmış ortak milletin mensuplarıyız ve ayrıca 1980 senesinde Eurovision liet yarışmasına bu şarkıyla katılmışlığımız çetin var."

Mustafa Şentop, süresince bulunulan coğrafyada, temelli ortak barışın bünye edilememesinde de yayılımcı güçlerin petrole bulunan gereksinimleri yardımıyla Orta Doğu'nun varlıklı arz yağı yataklarını paylaşma kavgaları yatmış bulunduğu değerlendirmesinde bulundu.

Devlet kendisine Türkiye'nin benzeri fuel oil krizlerini esasen yaşamaması düşüncesince lazım tedbirlerin çabucak alındığına ayraç fail Şentop, şunları kaydetti:

"Kendi topraklarımızda ve Mavi Vatan'da arz yağı ve gaz aramalarına evleviyet veriyoruz. Türkiye'nin bu çabaları bilhassa ülkemizin güçlenmesini ve gelişmesini istemeyen çevrelerde kırgınlık uyandırsa da bu mevzuda azimli tavrımızdan ödün vermeyeceğiz. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığın ulusal ortak kalıcılık problemi bulunduğunu gün bizlere gösteriyor. Bu nedenle dışa bağımlılığı azaltacak politikaları peyda etmek ve yaşama giymek sonuç aşama önemlidir. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde değme bölgede 'milli ve yerli' sloganıyla başlatılan atılımların, erke kaynakları ve beyaz zehir dalında da bitmeme ettirildiğini bilhassa açıklamak isterim."

TBMM Başkanı Şentop, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TPAO'nun bu konudaki çalışmalarının neticesinde, Türkiye'de dünkü ve ağır erke kaynaklarının belirleme edilmesinin ve sonuç çağda bu mevzuda maruz müjdelerin talih verdiğini ve geleceğe değgin umutları artırdığını bildirdi.

"Akaryakıt istasyonlarındaki fariza nice mütekâmil ülkeden henüz ötede ve henüz ucuz"

Enerji kaynaklarına eş olma üstüne ortaya çıkan rakiplik alanının değişik genişlediğini görme ettiklerini tamlayan Şentop, "Bilimsel ve teknolojik gelişmelere binaen bilhassa bahir altındaki erke kaynaklarına ulaşmanın mümkündür olmasıyla başlangıç başa kişmiri sularının sınırları, ana kişmiri sahanlığı, sınırlı iktisadi semt kabil hususlarda arsıulusal bölgede değişik küsurat ortak ağız dalaşı ve yükselen tevettür uydurma konusudur." dedi.

Şentop, Türkiye'nin "Mavi Vatan" konseptiyle arsıulusal hukuktan meydana gelen haklarına binaen ortaya koyduğu ulusal politikanın, doğacak devre açısından denizlerdeki erke kaynaklarını milletin istifadesine arz giymek ve çelimli Türkiye'yi bina giymek itibarıyla sonuç aşama ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Akaryakıt ürünlerinin Türkiye genelinde 7/24 akıcı ortak biçimde tüketiciye ulaştırılmasının sonuç aşama ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası personeli fuel oil bayileri, bu hizmeti nitelikli ortak biçimde ve rastgele ortak aksamaya arz vermeden namına getirmesi nedeniyle çelimli Türkiye'nin inşasına, bütünlük ve dirliğimize ağır ulama veren ortak bu sahanın temsilcileridir. Uzun senelerdir ülkemizin ciharıyek bölümüne ve dünyanın ayrışık ülkelerine yolculuk fail ortak politikacı olarak, devletimizde çalışkanlık yayınlayan fuel oil istasyonlarının verdiği nitelikli hizmetin nice mütekâmil ülkeden henüz ötede ve henüz ehven bulunduğunu açıklamak isterim. Birçok Avrupa ülkesinde fuel oil istasyonları henüz ortak tomar kar elde etsin diye, tüketiciler araçlarına akaryakıtı kendileri imla giymek mecburiyetinde kalırken, devletimizde bu mevzuda siz değerli ziyaretçilerimizin aracısız personel istihdam etmeniz, hem fariza standardını artırmakta bununla müşterek devletimizde işsizliğin azaltılmasına ulama sağlamaktadır."

"Türkiye, dünkü dünyada da uydurma ve kanıt sahibi olacaktır"

Kovid-19 salgını sürecinde fuel oil bayilerinin ve çalışanlarının, hastalığın getirmiş bulunduğu etraflı risklere karşın fedakarca ve inceden inceye çalışmaya bitmeme ettiğini aktaran Şentop, "Hemen belirtmem icap eder ki devletimiz, ilkin fuel oil iktisap giymek amacıyla doğalgaz, cazibe kabil milletimizin günce yaşamda gerekseme duyduğu erke ürünlerini, olanaklar dahilinde en ehven biçimde milletimizin kullanımına sunmaya çalışmaktadır." laflarını harcama etti.

Mustafa Şentop, şu görüşleri dile getirdi:

"Ülkemiz, döviz bazlı kendisine hesaplanan fuel oil tutarları üstüne Avrupa'nın en ehven fuel oil ürünlerini sunan ülkelerden biridir. Bugün Türkiye'de diyalekt önemsiz farklılıklar gösterse de litresi averaj 7,86 TL'ye satılan benzin; Almanya'da 16,43 TL'ye, Yunanistan'da 17,63 TL'ye, Bulgaristan'da 11,87 TL'ye, İngiltere'de 16,51 TL'ye satılmaktadır. Gerçi İngiltere'de ortaya çıkan krizle başlangıç başa bu parayı verseniz de mazot bulmakta teessürat yaşanabileceği görülmektedir.

Hem türkiye bununla müşterek Avrupa devletleri petrolü dövizle alıyoruz, zımnında verim maliyeti bu bakımdan bellidir. Dövizle ithal edilen benzinin litresinin Türkiye'de öbür Avrupa ülkelerinin adanmış fiyatından yarıdan henüz ortak tomar ehven olması ağız ağıza devletimizin izlediği tutum politikalarının sonucudur. Sadece İngiltere'de değil öbür Avrupa vatanlarını de sarsan gaz fiyatlarındaki az henüz dü katına vasıl artışlar, cazibe fiyatlarındaki yükseliş, ABD'nin birtakım eyaletlerinin günlerce elektriksiz kalması kabil olaylar, DOĞRU sürede erke üstüne ortaya çıkabilecek global komplikasyonların emaresi kendisine değerlendirilmelidir."

Çin'de bile yaşanmış bulunan erke problemi yardımıyla şahısların 50 kıvrık binaları yayan çıktığına ve çerağ stoklarının tükendiğine değgin duyum aldıklarını anımsatan Şentop, "Bu kapsamda Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının sendikal faaliyetlerini de hoppadak üyelerinin doğruluk ve kendilerini destek iktisap giymek kendisine ad etmiyoruz. PÜİS, 9 bin fuel oil bayisinin sesi olmasının yanı esna bu sahanın öbür oyuncularıyla başlangıç başa fuel oil piyasasının istikbaline değgin icra ettiği çalışmalarla da devletimizin erke politikalarının gerçekleştirilmesine ve geliştirilmesine, halkımızın esas ortak hakkı bulunan erke ürünlerine ulaşmasına ulama sağlamaktadır." ifadesini kullandı.

Salgın döneminin peşi esna dünyada siyasal ve iktisadi ilişkilerin baştan şekilleneceğini kaydeden Şentop, "İnsanı merkeze almadığımız tek yaklaşım temelli ortak hal üretmeyecektir. Bu müstevli tecrübesinin peşi esna dünyanın ne yöne evrileceği hususu levent boylu levent tartışılacaktır ancak Türkiye, dünkü dünyada da uydurma ve kanıt sahibi olacaktır. Bu genişliğinde emniyetli olmamızın dü köklü nedeni vardır. Evvela, dünya, bundan sonra bu ayrık ve adaletsiz düzenle henüz ortak tomar dalavere edilemez. İkinci kendisine da Türkiye, şişman ve canlı ortak aşama kendisine insanlığın ufkunda parlamaktadır." sanarak konuştu.

"Mazlum devletlerin rüya ışığı kendisine görmüş bulunduğu ortak Türkiye var"

"Türkiye'ye hoppadak diyar içinden, huzur karşıya kaldığımız günce sorunlardan hareketle bakmak, asıl tabloyu görmeyi olanaksız bir duruma getiriyor. Bazıları, ağız ağıza ferdî meselelerini ortak yöntem diline çevirmeye fiilen Türkiye eleştirisi yapıyor. Bazıları, belirleme ettiklerini düşündükleri sorunları gözlerinin önüne koyarak şişman Türkiye gerçekliğini göremeyebiliyorlar." diyen Şentop, şüphesiz, Türkiye'de de hastalıkların bulunduğunu ve bunların tartışılabileceğini bildirdi.

Şentop, "Tartışılmalı ve çözülmelidir ancak, ortak ülkede, gündüz süresince toplamda, milyonlarca iş ve iş yapılıyorken, bunlar ortada muhtemelen sayıdaki hatası toplayıp, bulunan sonlanmış bulunan değme şeyi o yanlışlardan ibaretmiş kabil değerlendirmek ve göstermeye idman kendimize, ülkemize, Türkiye'ye haksızlıktır. Her yerde, değme ahacık bulunduğu gibi, hatalar ve doğrular kıyas edilir, aradaki farka bakılır, bedel hükmü anca verilir. Milyonlarca akla yatkın işi görmezden gelip, onlar yahut yüzlerle anlatım edilebilecek hatalar üstünden ortak Türkiye fotoğrafı okutmaya idman gerçeklikten kopmaktır." değerlendirmesine arazi verdi.

"Yurtdışı seyahatlerimizde, ecnebi siyasetçilerin algısındaki Türkiye, bizde birtakım karabulut tellallarının göstermeye çalışmış bulunduğu fotoğrafla tek uyuşmuyor." eleştirisinde mevcut Şentop, şunları söyledi:

"Saygın, yaklaşımları, uydurma ve kararları merakla strateji edilen, insanca ve vicdani yaklaşımları Türkiye karşıtlığı ile ün yapmış politikacılar kabilinden çetin takdirle karşılan ortak Türkiye var. Bazı Avrupalı politikacıların, Türkiye eleştirileri çetin bizim düşüncesince ortak kıvanma vesilesi olmalıdır. Zira onlarla görüşmelerimizde, Türkiye eleştirilerinin, çelimli ve büyüyen Türkiye hastalıklarından kaynaklandığını hüveyda görüyorsunuz. Bazılarımızın, evlerinden, kişi önemsiz ve cepheli dünyalarından görmüş bulunduğu Türkiye ile yurtdışından tanıdık Türkiye ayrımsız değil. Yurt dışında, mütekâmil devletlerin hürmet duyduğu, kararlarını ve tutumlarını merakla beklediği, strateji ettiği; büyümekte bulunan devletlerin sağlam almaya çalıştıkları, mazlum devletlerin ortak rüya ışığı kendisine görmüş bulunduğu ortak Türkiye var.

En sonuç İtalya'da, Amerika Temsilciler Meclisi Başkanından, Avrupa ülkelerinin yasama kurulu başkanları ve parlamenterlerine kadar, Asya ve Afrika ülkelerinin yasama kurulu başkanlarına genişliğinde nazikâne strateji edilen ortak Türkiye'yi gördük ve dinledik. Sorunlarımız mevcut mı? Elbette var. Çözeceğiz. Yine sorunlarımız olacak; gine çözeceğiz. Ama Türkiye'ye butlan yapmayalım. Kendimize, kişi görüntümüze, gücümüze butlan yapmayalım. Türkiye'ye yurtdışından beslemek için, dinlence mahsus değil, ayrıksı devletlerin siyasetçileriyle müzakere yapmak için, yurtdışına çıkmak, dolaşmak lazım. Doğru Türkiye fotoğrafı düşüncesince bu elzemdir. Hep söylüyoruz, esasen ediyorum. Türkiye fikri, Türkiye sınırlarından başlangıç döndürücü büyüktür. Türkiye ortak umuttur, ortak ölçüdür. Türkiye bizim düşüncesince ortak vazifedir."

Bugün Türkiye'nin değme yerinde, en ücra köşesinde çetin ulaşılamayan, yolu sıfır karye ve belde olmadığını tamlayan Şentop, "Sizler de bu yolların üstünde kurduğunuz fuel oil istasyonlarıyla yurttaşlarımız düşüncesince 7/24 fariza etmeye bitmeme ediyorsunuz. Uzun seyahatlerde soluklandığımız, dinlendiğimiz istasyonlarınızda bizleri mihman ediyorsunuz. Bu dikkatli çalışmanın temelinde, yurdun ciharıyek indinde dobra örgütlenmiş Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının yöneticileri ve personellerinin emeği var." dedi.

Şentop, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın 21. Olağan Genel Kurulu'nda meydana getirilen demokratik seçimlerin ve çalışmaların vatan düşüncesince hayırlara fırsat olmasını dileyerek, "Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası şemsiyesi altındaki, iş insanlarından emekçilerine genişliğinde ülkemizin kendilerini ön planda tutarak, senenin 365 günü, günün 24 saati, milletimize kesintisiz, nitelikli fariza sunan bu şişman aileye tükenmez teşekkürname ediyorum. Ülkemizin ve ayrıca Avrupa'nın en erdemli uzuv sayısına eş Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası'nın, sağlam katılması müstelzim örgütlü yapısı itibarıyla hepinizi kutlama kartı ediyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ