USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal: 'Tarım sigortasız olmaz'

TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, 28 Eylül tarihinde meydana gelen Finansın Geleceği Zirvesi çerçevesinde ‘Sigortacılığın Geleceği' paneline iştirak sağladı.

TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal: 'Tarım sigortasız olmaz'
30-09-2021 20:49

Genel Müdür Serpil Günal panelde, ekincilik sektöründe erdemli miktarda riziko altında faaliyetlerini sürdüren üreticilere, ekincilik sigortasının borda bordaya gerekseme bulunduğunun anlatılması icap ettiğini vurguladı.

Genel Müdür Günal, panelde şu açıklamaları yaptı:
“Hepimizin aşırı yakından izlem etmiş bulunduğu üzere, global hava değişikliğinin kararında evren genelinde yaşanmış bulunan saf afetler; aniden hararet değişimlerine, dolulara, sellere, hortumlara illet olmakta ve bunun kararında da zirai ameliyat aksi yönde etkileniyor. Risklerin sertliği ve frekansı seneler bakımından artım gösteriyor.

TARSİM Sistemi, global kurda tesirini tedricen arttıran hava değişikliklerinin doğurduğu aksi neticelere erinç vatanımızda zirai üretimde devamlılık, yetiştirici ve yetiştiricimizin gelirinde denge ve ekincilik ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi gibi faaliyetlerini sürdürüyor. Sistem'de güvence kapsamı sürdürülebilirlik prensibi çerçevesinde rastgele sene aşamalı kendisine genişletiliyor. Sigorta ürünleri ve çalışmalar çeşitleniyor. Bazı branşlarda yüzdelik 67'ye vasıl büyüklük prim desteği imkânı sunuluyor. Çeşitli tenzilat ve ifa kolaylıkları ile çiftçimiz ürünlerini ve hayvanlarını garanti dibine almaya heveslendirme ediliyor. 7 değişik sigorta branşıyla açık borda bordaya yelpazede tarımın rastgele sahasına dokunuyoruz.

TARSİM olarak, bu sene meydana mevrut ayrışık riskler neticesinde nebati ürünleri ve hayvanları dokunca gören yetiştirici ve yetiştiricilerimize, 1.2 bilyon TL ifa gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda 1.2 bilyon TL hâlâ hasar ödemesi yapacağız. Sistem'in yaygınlaştırılarak penetrasyonun arttırılması, üreticilerimizin ekincilik sigortasını eskiden yaptırması ve boşlama etmemesi anlamında bilinçlendirilmesi akıbet basamak önemli. TARSİM kendisine bu bilincin oluşturulması düşüncesince görgü bilimi bilimi faaliyetlerimizi aşırı taraflı ve okunabilen kendisine sürdürüyoruz. Acentelere, bankalara, eksperlere ve çalışanlarımıza müteveccih görgü bilimi bilimi programları düzenliyoruz.

Ülkemizde ekincilik sigortalarında sigortalılık oranlarının erdemli bulunduğu yerlere baktığımızda, esbak senelerde ehemmiyetli hasar olaylarının meydana geldiğini görüyoruz. Yaşanan afetlerin arkası sıra teminatı mevcut çiftçilerimizin hasarları, TARSİM çeşidinden aceleci borda bordaya halde karşılanırken, sigortası olmayanların ise afetlerden sonradan ağır mağduriyetler yaşadıklarını görüyoruz. Yaşanan bu afetlerin oluşturacağı mağduriyetleri hâlâ organ indirmenin yolu sigortadan geçiyor. Bu nedenledir ki, her insanın en ehemmiyetli ruzname maddelerinden biri, ekincilik sigortası dair üreticilerimizi bilinçlendirmek olmalı.

Tarım sektöründe erdemli miktarda riziko altında faaliyetlerini sürdüren üreticilerimize, sigortanın bayağı borda bordaya verim olmadığını, borda bordaya gerekseme bulunduğunu anlatmalıyız. Devletin desteğinin önemine de değinilerek, ekincilik sigortası alanındaki bilincin artırılmasının, Sistem'in yaygınlaştırılmasına yardım sağlanacağını düşünüyorum.

Ülkemizde sigorta sahasının en açık ve şişman adanmış kanalının acenteler bulunduğunu dikkate alırsak, bu alandaki potansiyele ulaşılmasında, üreticilerin bu mevzuda bilinçlendirilmesinde, ekincilik sigortalarının yaygınlaştırılmasında, acentelere şişman sorumluluklar düşüyor. Bu nedenle, acentelerin, ekincilik sigortası branşını gündemine almasının, maşer bilincinin artırılmasında borda bordaya güreşçi köprüsü vazifesi üstlenerek çiftçileri akıllıcasına yönlendirmesinin, hasar süreçlerini ayrıntılı anlatmasının, toy çıkan verim ve teminatlarda ihtiyaçlara uyarınca manipülasyon yapmasının ve amma velakin poliçe satışı daha sonra fariza ve desteklerine bitmeme etmesinin, üreticinin indinde ve ulaşılabilir olmasının akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunun altını resmetmek isterim. Bu halde üreticinin Sistem'e bulunan itimatı de artacaktır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ