USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım sigortaları yaşanabilecek mağduriyetlerin azaltılmasını sağlıyor

Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, "Yaşanan afetlerin yaratacağı mağduriyetleri hâlâ organ indirmenin yolu sigortadan geçiyor." dedi.

Tarım sigortaları yaşanabilecek mağduriyetlerin azaltılmasını sağlıyor
30-09-2021 12:12
İstanbul

TARSİM'den meydana getirilen açıklamaya göre, Serpil Günal, Finansın Geleceği Zirvesi kapsamında kaynaklanan "Sigortacılığın Geleceği" paneline katıldı.

Açıklamada paneldeki konuşmasına toprak maruz Günal, ekincilik sektöründe erdemli miktarda riziko altında faaliyetlerini sürdüren üreticilere, ekincilik sigortasının borda bordaya gerekseme bulunduğunu anlatmaları icap ettiğini belirtti.

Küresel hava değişikliği kararı evren genelinde yaşanmış bulunan katıksız afetlerin, ansız coşkunluk değişimlerine, dolulara, sellere, hortumlara illet bulunduğunu ve bunun kararında da zirai faaliyetlerin menfi yönde etkilendiğini aktaran Günal, risklerin sertliği ve frekansının seneler bakımından artım gösterdiğini kaydetti.

Günal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"TARSİM sistemi, global kurda tesirini tedricen arttıran hava değişikliklerinin doğurduğu menfi neticelere dirlik vatanımızda zirai üretimde devamlılık, yetiştirici ve yetiştiricimizin gelirinde balans ve ekincilik ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi şartıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Sistemde güvence kapsamı sürdürülebilirlik prensibi çerçevesinde değme sene aşamalı namına genişletiliyor. Sigorta ürünleri ve çalışmalar çeşitleniyor. Bazı branşlarda yüzdelik 67'ye vasıl talih prim desteği olanağı sunuluyor. Çeşitli iskonto ve ifa kolaylıkları ile çiftçimiz, ürünlerini ve hayvanlarını garanti dibine almaya heveslendirme ediliyor. 7 ayrımlı sigorta branşıyla serbest borda bordaya yelpazede tarımın değme bölgesine dokunuyoruz. TARSİM olarak, bu sene meydana mevrut ayrışık riskler neticesinde nebati ürünleri ve hayvanları dokunca gören yetiştirici ve yetiştiricilere 1,2 bilyon TL ifa gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda 1,2 bilyon TL elan hasar ödemesi yapacağız."

Sistemin yaygınlaştırılarak penetrasyonun arttırılması, üreticilerin ekincilik sigortasını borda bordaya zamanlar yaptırması ve boşlama etmemesi anlamında bilinçlendirilmesinin akıbet adım ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Günal, TARSİM olarak, bu bilincin oluşturulması düşüncesince terbiye faaliyetlerini baş döndürücü cepheli ve akıcı namına sürdürdüklerini, acentelere, bankalara, eksperlere ve çalışanlara müteveccih terbiye programları düzenlediklerini bildirdi.

"Afetlerin yaratacağı mağduriyetleri elan uzuv indirmenin yolu sigortadan geçiyor"

Serpil Günal, Türkiye'de ekincilik sigortalarında sigortalılık oranlarının erdemli bulunduğu yerlere bakıldığında, önceki senelerde ehemmiyetli hasar olaylarının meydana geldiğini belirterek, "Yaşanan afetlerin peşi sıra teminatı mevcut çiftçilerimizin hasarları, TARSİM çeşidinden aceleci borda bordaya biçimde karşılanırken, sigortası olmayanların ise afetlerden sonraları ağır mağduriyetler yaşadıklarını görüyoruz. Yaşanan bu afetlerin yaratacağı mağduriyetleri elan uzuv indirmenin yolu sigortadan geçiyor. Bu nedenledir ki her insanın en ehemmiyetli ruzname maddelerinden biri, ekincilik sigortası dair üreticilerimizi bilinçlendirmek olmalı." ifadelerini kullandı.

Tarım sektöründe erdemli miktarda riziko altında faaliyetlerini sürdüren üreticilere, sigortanın bayağı borda bordaya mahsul olmadığını, borda bordaya gerekseme bulunduğunu anlatmaları icap ettiğini aktaran Günal, devletin desteğinin ehemmiyetli olduğunu, ekincilik sigortası alanındaki bilincin artırılmasının sistemin yaygınlaştırılmasına yardım sağlayacağını vurguladı.

Türkiye'de sigorta dalının en serbest ve iri adanmış kanalının acenteler bulunduğu dikkate alındığında, bu alandaki potansiyele ulaşılmasında, üreticilerin bu mevzuda bilinçlendirilmesinde, ekincilik sigortalarının yaygınlaştırılmasında acentelere iri sorumluluklar düştüğünü tamlayan Günal, şunları kaydetti:

"Bu sebeple acentelerin; ekincilik sigortası branşını gündemine almasının, maşer bilincinin artırılmasında borda bordaya güreşçi köprüsü vazifesi üstlenerek çiftçileri akla yatkın yönlendirmesinin, hasar süreçlerini ayrıntılı anlatmasının, toy çıkan mahsul ve teminatlarda ihtiyaçlara layıkıyla manipülasyon yapmasının ve amma velakin poliçe satışı hemen sonra misyon ve desteklerine bitmeme etmesinin, üreticinin indinde ve ulaşılabilir olmasının akıbet adım ehemmiyetli bulunduğunun altını resmetmek isterim. Bu biçimde üreticinin düzene bulunan itimatı de artacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ