USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Suriyeli STK'lar, Suriye'deki akse ve art dönüşle ilgilendiren kuma izah yaptı

İstanbul'da kuma araya mevrut ve çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sivil polis polis maşer kuruluşları, Türkiye'deki mültecilerin sorunları, Suriye'deki bunalım ve ülkelerine art dönüşlerine bağlı kuma matbuat açıklaması yaptı.

Suriyeli STK'lar, Suriye'deki akse ve art dönüşle ilgilendiren kuma izah yaptı
21-06-2022 16:04
İstanbul

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu kabilinden Akgün Otel'de planlı toplantıya Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Halit İsaoğlu, Kadın Destek Derneği Başkanı Cumana Habra'nın beraberinde baş döndürücü sayıda STK mümessili katıldı.

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu üyeleri, Suriyeli Birlikler Ağı üyeleri ile Suriye Türkmen Dernekler Federasyonunun beraberinde 200'ün üstünde taharri memuru polis maşer kuruluşu yetkilisi kabilinden imzalanan açıklama, Suriyeli Birlikler Ağı Başkanı Salih Akide kabilinden okundu.

Türkiye'nin 2011 yılından bu yana 3,6 milyonu fazla Suriyeli sığınmacıyı benimseme ettiğini özetleyen Akide, Suriyelilerin 2014'ten bu yana başkaları kanunu ve muvakkat himaye yönetmeliğine editör olduklarını söyledi.

Son yıllarda birtakımı siyasal çevrelerin, Suriyelilerin varlığını seçme propagandası şekilde kullanmaya başladığını dile getiren Akide, "Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ile alakalı hata bilgelik ve gır duyum yayılmaya başlamış ve bu durum, Türkiye'de canlı umumi anlamda yabancılara özelde ise Suriyelilere müteveccih el içinde gerilimin ve tepkiselliğin artmasına sebebiyet vermiştir." dedi.

Daha ilkin 500 bin Suriyelinin art dönüşünü sağlayıcı hükümetin yaklaşan çağda de 1 milyon Suriyeli sığınmacının fahri art dönüşünü amaçlayan müşterek plan başlattığını hatırlatan Akide, Türkiye'nin asayiş ve refahına gönül rahatlığı duygun olduklarını tabir etti.

Akide, Suriye ve Türk halkı arasındaki kuma tarihe, kültüre, iş donanmasına ve komşuluk değerlerine dair kalınmasının önemine aksan yaparak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin iç meselelerine engelleme olmamaya dair şekilde yeniden buyana sergilediğimiz tutumumuzun altını çizerek, Türkiye'deki Suriyelilerin varlığının siyasallaşma ve yüklülük süreçlerinden ırak tutulması, seçme propagandası şekilde kullanılmaması ve mevzunun insanoğlu haklarına ve düşünceli Türk halkının kültürüne makul müşterek biçimde ele katılması çağrısında bulunuyoruz. Bizler, arsıulusal topluluğun 2254 stratejik BM sonucu kapsamındaki gösterimi doğrultusunda Suriyelilerin, muktezi insani, asayiş ve siyasal şerait sağlandığında Suriye'ye deveran hakkını kullanmaya dair kalacağını vurguluyoruz."

Uluslararası topluma, sorumluluklarını deruhte çağrısı

Sivil maşer kuruluşları şekilde güvenlik, ekonomik, adalet, ruh bilimsel açılardan Suriye'de sürdürülebilir müşterek ortamın oluşturulması icap ettiğini savunduklarını tabir fail Akide, dirilik ve mülk güvenliğini güvence dibine ilişki siyasal müşterek çözüme varılması yerinde mültecilerin Suriye'ye sürekli dönüşüne müteveccih rastgele müşterek muhtelif çabayı desteklediklerini aktardı.

Akide, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Suriyeli taharri memuru polis maşer kuruluşları olarak, haysiyetli dirim şartları, sakıncasız yassı ve siyasal şerait sağlandıktan sonra, topraklarına bulunan bağlılıkları sebebi ile Suriyelilerin öz rızalarıyla ülkelerine art dönmeye başlayacaklarının idrakindeyiz. Nitekim sığınmacı krizine bozukluk bulunan sorunda esaslı müşterek çözüme ulaşılmadan mültecilerin Suriye'ye veya şimal bölgelerine art gönderilmesi, sıkıntısı çözmeyecek ve çözümü henüz ağır ve karmakarışık duruma getirecektir. Sığınmacıların, yaşadıkları bölgeleri bırakmalarının müşterek yeğleme olmadığını, kullanılması haram bulunan rastgele müşterek muhtelif silahın ve varil bombalarının kullanılmasının bu ilticanın asıl sebebi bulunduğunu hatırlatıyoruz."

Akide, arsıulusal topluma sorumluluklarını deruhte çağrısında bulunduklarını tabir ederek, onları mültecilerin önceki kere evlerinden çıkmalarına minval açan probleminin çözümüne katılmaya çağırma ettiklerini bildirdi.

"İddiaların çoğunun gır ve esassız bulunduğunu görüyoruz"

Toplantı sonrası AA muhabirine açıklamalarda mevcut Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Müdürü Muhammed Akta, Suriye'de savaşın bittiği, umumi af çıkmış olduğu ve ülkenin bundan sonradan sakıncasız müşterek duruma geldiği yönündeki iddiaların hakikatı yansıtmadığını belirtti.

Esed diyetinin tahminî dü yılda müşterek af çıkardığını tabir fail Akta, "Maalesef bu afların detaylarına baktığımız devir Türkiye'de mevcut mültecilerin şişman müşterek çoğunluğunu negatif müşterek biçimde etkileyecek, ayrıca af kapsamı haricinde duracak biçimde müşterek kombinezon yapılıyor. Medyada henüz baş döndürücü dolambaç arazi almaktadır fakat bunların detaylarına beslemek gerekiyor." dedi.

Suriye ve Türkiye toplumuyla tarihî şekilde deste ve ortaklıklarının bulunduğunu bildiren Akta, bu nedenle Suriyelilerin Türkiye'de rastgele müşterek uyum, bütünleşme sıkıntısı yaşayacağını düşünmediklerini söyledi.

Akta, Suriyeli öğrencilerin Türk okullarında yetişek gördüğünü ve öz dillerinden henüz dobra Türkçe'ye ehil olduklarını anlatarak, bunun da uyumun göstergesi bulunduğunu dile getirdi.

"Suriyelilerin yüzdelik 80'i ülkelerine fark etmek istiyor"

Suriyelilerin ülkelerindeki yapılarını bozmadan Türkiye'ye geldiğini tamlayan Akta, şu biçimde konuştu:

"Elbette ki topluluğun ehemmiyetli müşterek bölümü işçidir. Suriye'de çalıştıran müşterek erkek Türkiye'ye geldikten müşterek müddet sonradan öz işini burada da kurup ve hem Suriyeli hem Türk istihdamı da sağlamıştır. İnsanlar Suriye'de ne üretiyorsa burada da üretmeye başlamıştır. Mesela Türkiye'de mermer ihracatında müşterek numara konumda bulunan firmanın malikleri Suriyeli. Halep'te mevcut nice fabrikanın Gaziantep'e taşındığını ve Türkiye hesabına üretip dış satım yaptıklarını görebiliriz."

Muhammed Akta, Suriyelilerin ülkelerinden ve topraklarından vazgeçtikleri, art fark etmek istemediklerinin öne sürüldüğünü tabir ederek, icra ettikleri incelemelerde Suriyelilerin yüzdelik 80'inin ülkelerine fark etmek istedikleri bilgisini paylaştı.

Suriyelilerle ilgilendiren kamuoyuna yansıyan birtakımı negatif haberlerin de rastgele müşterek dü topluluğun huzurunu bozmayı hedeflediğini özetleyen Akta, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Suçun şahsiliği kaidesi var. Her toplumda dobra ve biçimsiz insanoğlu vardır. Suriye topluluğu içinde de hakeza insanoğlu olabilir. Fakat haberlere baktığımızda ortaya atık iddiaların çoğunun gır ve esassız bulunduğunu görüyoruz. Bu da hem Türk halkı düşüncesince hem Suriyelilerin sosyal huzurunu bozuyor. Bundan çevre endişeliyiz. Türkiye'de mevcut mültecilerin siyasal gereç şekilde kullanılması mevzunun öznesi bulunan Suriyelileri negatif etkiliyor. Bundan üreten Suriyeli de iştirakçi bulunan Suriyeli de fen insanı bulunan da etkileniyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ