USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Suriye'de kolera olayları artıyor

İshal ve gaseyan şikayetleri ile esenlik merkezlerine başvuruların arttığı ve yüzlerce kolera olayının belirleme edilmiş olduğu ülkede, 13 ad yaşamını kaybetti.

Suriye'de kolera olayları artıyor
14-09-2022 14:03
Azez

Suriye'de akıbet çağda görülmeye başlanan kolera vakaları, Beşşar Esed diyeti kontrolündeki yerler ile ülkenin kuzeydoğusunda yıldırı örgütü YPG/PKK işgalindeki yerleşimlerde arttı, muhaliflerin kontrolündeki alanlarda ise olaya rastlanmadı.

Şiddetli cır cır ve kusmalarla kendini yayınlayan kolera, Suriye'de yıldırı örgütü YPG/PKK işgalindeki ve kefaret kontrolündeki alanlarda çabucak yayılıyor.

Vakalar en aşırı Halep, Deyrizor ve Rakka illerinde görülmekteyken bulaşıcılığı faziletkâr hastalığa öteki alanlarda de rastlanmaya başlandı.

İshal ve gaseyan şikayetleri ile afiyet merkezlerine müracaatlar arttı.

Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda, salgının sakıncalı boyutlara ulaşmasından ide ediliyor.

Halep'te 10 Eylül'de 15 vakanın doğrulanmasının ardından, kolera salgını bulunduğunu anons fail Esed diyetinin afiyet bakanlığı, bu hastalığa bağlı akıbet verileri paylaştı.

Rejimin ajansı SANA'nın haberine göre, kefaret kontrolündeki alanlarda dert zımnında ölenlerin sayısı 7'ye, olay sayısı 53'e yükseldi.

Rejimin kontrolündeki alanlarda en aşırı vakaların görüldüğü il Halep olurken hükûmet merkezi Şam'daki afiyet kuruluşlarının, hastalığa erinç teyakkuza geçmiş olduğu açıklandı.

Rejimin açıklamış olduğu verilere uyarınca Halep'te 22, Haseke'de 13, Deyrizor'da 10 Lazkiye'de 6 Şam'da ise 2 olay belirleme edildi.

YPG/PKK işgalindeki alanlarda olaylar artışta

AA muhabirinin yerli kaynaklardan edinmiş olduğu bilgiye göre, kolera, Fırat'ın doğusundaki alanlarda en aşırı Deyrizor'un günindi kırsalı ve Rakka'da görülüyor.

Yerel ağların haberine göre, YPG/PKK işgalindeki alanlarda 10 günde yüzlerce olay belirleme edildi, dert zımnında minimum 6 ad yaşamını kaybetti.

Öte taraftan ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda ise kolera olayına rastlanmadı.

AA görüntüleri elde etti

AA, rejimin kontrolündeki Şam ile Deyrizor ilinde YPG/PKK işgalindeki bölgelerdeki afiyet merkezlerinin görüntülerine ulaştı.

Görüntülerde Şam'daki en ehemmiyetli afiyet kuruluşlarından bulunan Muvasat Hastanesinin çabuk servisinde koyu neşeli gözlendi.

Kayıtlarda ayrıca, başkentteki Berede Nehri'nin suyundaki kirliliğin sakıncalı boyutlara eriştiği görüldü.

Deyrizor'daki müşterek tıbbi noktadan elde edilmiş görüntülerde de çabuk serviste çokluk görülüyor.

Vakaların en aşırı görüldüğü bölgelerden birisi bulunan Deyrizor'da halk, bembeyaz içmece suyuna erişimde şişman başağrısı yaşıyor.

Deyrizor'da el tedbirlerin ilerletilmesini istiyor

Deyrizorlu Ebu Hamza, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Kirli içmece suları bu hastalığın gerçek nedenlerinden biri. Buradakiler (YPG/PKK) bölgenin gereksinimlerini karşılamıyor. Oysa ki bu rahatsızlığı bitirmeleri düşüncesince alana bembeyaz içmece suyu ve ilaçlar gerçekleştirme etmeleri gerekiyor." dedi.

Deyrizorlu sivillerden Ali Muhammed de yıldırı örgütün alana tam afiyet desteği sunmadığını söyledi.

Muhammed, "Hastanelerde ve afiyet noktalarında tam deva ve ekipmanlar bulunmuyor. Bunun nedeni ise denetimin olmaması. Koleraya erinç hastaneler alarma geçti fakat tam olanakları bulunmuyor." niteleyerek konuştu.

Koleranın Deyrizor'da YPG/PKK işgalindeki alanlarda münteşir bulunduğunu tamlayan Muhammed, hastalığın yayımlanma riskine erinç tedbirlerin katılması icap ettiğini kaydetti.

BM uyarıda bulunmuştu

Suriye'deki BM Mukim İnsani Yardım Koordinatörü İmran Rıza cemaziyelevvel bağlanmış açıklamasında, sabık ayın sonundan buyana ülkenin Halep, Deyrizor, Rakka, Haseke ve Hama bölgelerinde can alıcı bulunduğunu belirtmişti.

Rıza, ülkenin makul bölgelerinde tesirini yayınlayan koleranın "Suriye halkı ve semt devletler düşüncesince yıldırma içerdiğine" aksan yaparak hastalığın çabucak yayımlanma tehlikesine dikkati çekmişti.

BM yetkilisi Rıza, 25 Ağustos'tan 10 Eylül'e derece yurt genelinde, kolera mikrobunun sefer açmış olduğu 936 alevli cır cır olayının belirleme edilmiş olduğu ve minimum 8 ferdin öldüğü bilgisini paylaşmıştı.

Kolera

"Vibrio" bakterisinin şahısların müeddep bağırsaklarında parazitlenmesi kararı oluşan kolera, şimdi aşırı içmece suyu ve bulaşık sularla yıkanmış besinler yoluyla bulaşıyor.

İshal, ana rahmi ağrısı, kabarık ve gaseyan üzere belirtilere niçin bulunan bahis konusu bakteriler, vücuda girdikten 6 ila 48 sayaç zarfında hastalığın ortaya çıkmasına niçin oluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ