USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

“Sosyal medya çocuklarda akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor”

Sosyal medya kullanımının gelişigüzel sene artarak bitmeme ettiğini ve bağımlılık oluşturduğunu tabir fail Prof. Dr. Mazlum Çöpür, meydana getirilen araştırı sonuçlarına göre, “Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve tesanüt ilişkilerini de bozmaktad

“Sosyal medya çocuklarda akademik ve sosyal hayatı olumsuz etkiliyor”
28-12-2021 14:44

Sosyal medyanın baş döndürücü kullanması ile ortaya çıkan ekrana erkete süresinin uzunluğu evlatların psikolojik, fiziki ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Teknolojik gelişmeler ile beraberce yaşamın müşterek parçası durumuna mevrut genel ağ ve sosyal medya, çokbilmiş telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar tarafından evlatların da erişimine açıkça duruma geldi. Bu durumun çocuklarda sosyal medya bağımlılığına sebep bulunduğu gözlemlenmektedir.

Sosyal medya kullanması bugünlerde çabucak artmaktadır. 2019 senesinde meydana getirilen müşterek çalışmaya layıkıyla 4,4 bilyon genel ağ kullanıcısı 3.5 bilyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Muhtemelen bu skor şimdiki adına hâlâ da artmıştır. Sosyal medyanın kimi yararları bulunduğu kabil zararları da bulunduğunu tamlayan İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mazlum Çöpür açıklamalarda bulundu.

“Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve omuzdaşlık ilişkilerini de bozmaktadır”

Prof. Dr. Mazlum Çöpür, “Çocuklar üstünde meydana getirilen müşterek çalışmada, çocuklar netin sosyal dayanak bulma, başkalarından haberli olma, keyif bilgilerine anlayış kabil yararları bulunduğunu anlatım ederken, depresyon, yalnızlık, gelişimleri kaçırma korkusu, hab sorunları kabil olumsuz tesirleri de bulunduğunu söylemişlerdir. Yapılan apayrı nice çalışmada da sosyal medya kullanması arttıkça hab düzeninin bozulmuş bulunduğu ve özgüveninin düştüğü, depresif belirtilerin arttığı belirleme edilmiştir. Sosyal medyada geçirilen devir arttıkça bu mesail artmaktadır. Ayrıca yiyecek bozukluklarında da artım gözlenmektedir. Sosyal medya evlatların akademik başarılarını azaltmakta ve omuzdaşlık ilişkilerini de bozmaktadır” dedi.

“Vücut izlenim bozukluğu ve buna ilişkin adına yiyecek bozuklukları da geliştirmektedirler”

Fenomen edinmek ve bağ çekmek, her daim gündemde eğlenmek düşüncesince sosyal medyada daima kaynak paylaşan gençlerde bu durumun giderek bağımlılık durumuna geldiğini tamlayan Mazlum Çöpür, “Sosyal medyada aldıkları müspet art bildirimlere tabi duruma gelmektedirler. Olumsuz art bildirimler olumsuz havas yaşamalarına ve bunu kazanmak düşüncesince hâlâ müşterek tomar sosyal medya kullanmaktadırlar. Ayrıca ten izlenim bozukluğu ve buna ilişkin adına yiyecek bozuklukları da geliştirmektedirler” ifadelerini kullandı.

Dijital dönemde evlatları sosyal medyadan ağız ağıza ırak tutmanın belkili olmadığını kail Çöpür, “Bu sebeple anne- babaların yapması müstelzim ilk önce aşkın er yaşlarda ufaklıklara çokbilmiş telefon özgülemek namına onları sosyal ortamlara götürmeleri, onlarla hâlâ müşterek tomar saat geçirmeleri gerekir” dedi. Çöpür ayrımsız sürede sosyal medya kullandıklarında onlarla zıtlaşmadan güzel münasebat kurmalarının sonra ebeveynlerin önerilerinin çocuklar üstüne hâlâ etkili olmasını sağladığını belirtti.

“Tablet ve çokbilmiş telefonlarla devir geçirmeleri kognitif evolüsyon problemlerine kere açmaktadır”

Çok müşterek tomar çokbilmiş telefon kullanan, TV seyreden, elektronik beyin oyunu oynayan çocuklar sosyal ortamlardan uzaklaştıklarından sosyal becerilerinin zayıfladığını tamlayan Çöpür, “Küçük evlatların çokbilmiş telefon ve tablet ile baş döndürücü devir geçirmeleri kıstak gelişimini de geriletmektedir. Sosyal ilişki, yaşıtları ile kuşkulanmak namına tablet ve çokbilmiş telefonlarla devir geçirmeleri kognitif evolüsyon problemlerine kere açmaktadır” dedi.

“Siber müstebitlik düşüncesince de bağ edilmeli”

Son adına da çokbilmiş telefon ve tablet kullanımının çocuklar ortada yaygınlaşmasının siber müstebitlik terimini ortaya çıkardığını kail Çöpür, “Siber zorbalıkta saldırganla kurbanın teması olmamasına karşın kurbanlar ruhsal mesail yaşamaktadırlar. Bu mesail depresyon, düşüt kibir saygısı, korku, üzüntü, utanma duygusu, gövde imajı problemi yaşamaktadırlar. Ebeveynlerin çocuklarını siber zorbalıktan arkalamak için, çocuklarını er yaşlarda sosyal medya ile muhatap etmemeli, çirkin sitelere girmemeleri dair uyarmalı, çirkin mesajlara karşılık kesmek dair uyarmalı, siber müstebitlik mesajları aldıklarında anne babalarına bunu söylemeleri dair çocuklarını uyarmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ