USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Soğuk havalarda artma yayınlayan egzamanın belirtilerini indirmek düşüncesince öneriler

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, 'Egzama alevlenmelerinin kışın henüz kesif meydana geldiğini yahut henüz da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan sıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir.' dedi.

Soğuk havalarda artma yayınlayan egzamanın belirtilerini indirmek düşüncesince öneriler
05-10-2021 12:40
İstanbul

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzama alevlenmelerinin kışın hâlâ kesif meydana geldiğini yahut hâlâ da kötüleştiğine ayraç ederek, "Ani coşkunluk değişikliklerinden kaçının. Cildinizi kesif pıtrak nemlendirin. Hafif cilt iş ürünleri kullanın. Pamuklu giysiler yeğleme edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun buğulanmış kalmasına araştırma görevlisi kazanmak düşüncesince gani su için." önerilerinde bulundu.

Akçay, icra ettiği bağlanmış açıklamada, egzama yahut "atopik dermatit"in, cildin fevk kısmında kuru, pullu ve kaşıntılı döküntülere hastalık bulunan birlikte cilt hastalığı bulunduğunu aktardı.

Egzamanın kaşıntılı birlikte kırıklık bulunduğunu ve bu vaziyetteki birinin uyumakta külfet çekebileceğine ayraç fail Akçay, çoğu el çocuklarda canlandırma edilen hastalığın yetişkinlerde de önceki el ortaya çıkabildiğini, egzamanın el, ayak, saç derisi ve beniz üzere bedenin katı aşırı sahasında görülebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın belirtilerini "geceleri alevli kaşıntı", "ciltte kuruluk, ciltte al ile kahverengimsi boz bulunan döşenmemiş ve pullu döküntüler", "bazen nakit sızdıran döküntüler", "kalın, çatlamış, döşenmemiş ve pullu cilt" ile "hassas cilt" adına sıraladı.

Bebeklerde yüz, ağırlık ve kulak arkaları ile dizi film ve ayak aut kısımlarında egzama görülürken, hâlâ büyüklerde ilkin mafsal yerlerinde, yetişkinlerde ise ellerde belirginleştiğine dikkati çekici Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Egzama alevlenmelerinin kışın hâlâ kesif meydana geldiğini yahut hâlâ da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan teshin sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendiliğinden buğulanmış kalamadığı düşüncesince egzama alevlenir. Alevlenmeler başkaca aşırı birlikte tomar kıyafet giymek, ısıdam banyo gerçekleştirmek yahut aşırı birlikte tomar döşek örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir. Bunların bütünü soğuk kış aylarında yapmanız hâlâ beklenen bulunan şeylerdir. Bu sebeplerden ötürü egzama alevlenmeleri kışın artma gösterir."

Ciltte mevcut mantarlar ve dezenfektan kullanması egzamayı tetikleyebilir

Özellikle iri yaşlarındaki egzama hastalığında cildin alışılagelen florasında mevcut "Malassezia" anlı şanlı mikrobun alerjen biçimine gelebildiğine, bunda terinin öneminin iri olduğuna dikkati çekici Akçay, alerjen biçimine mevrut yalan mikrobunun egzamayı hâlâ da alevlendirebildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın yayılmış tetikleyicilerinden birinin de kimyevi maddeler bulunduğunu belirterek, "Pandemi zımnında el dezenfaktanlarının çoğunlukla kullanılması ilkin ellerde egzama alevlenmelerine hastalık olabilir. Egzaması sıfır insanlarda güçlü dezenfektanlar zayıflık ve tahrişe hastalık olabilirken, egzaması bulunan insanlarda de alevlenmelere hastalık olabilir. Egzamada cildin nemini destek kazanmak gerekir. Alkollü dezenfektanların cildi kurutucu niteliği vardır. Bu sebeple dezenfektan kullandıktan sonraları cildi rutubetlendirmek müfit olacaktır." ifadelerini kullandı.

Egzamadan sığınmak düşüncesince alınacak önlemlerin belirtilerin hafiflemesine araştırma görevlisi olacağına ayraç fail Akçay, "Ani coşkunluk değişikliklerinden kaçının. Cildinizi kesif pıtrak nemlendirin. Hafif cilt iş ürünleri kullanın. Pamuklu giysiler yeğleme edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun buğulanmış kalmasına araştırma görevlisi kazanmak düşüncesince gani su için." önerilerinde bulundu.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ