USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanmakta olan Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi
25-11-2021 14:55
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK) meydana getirilen açıklamaya göre, talimatname ile sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe çalışkanlık yayınlayan kuruluşların kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve sektördeki uygulamaların arsıulusal düzene entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Sektörün yönetişim anlayışını güçlendirecek, kurumsal yetkinlikleri ve sigortalılara verilen hizmetin standardını artıracak özellikte tensikat içeren yönetmelik, sektör uygulamalarını Temel Sigortacılık Prensipleri (ICP) ile ahenkli duruma getirirken, Avrupa Birliği Solvency 2 standartlarının kurumsallık ve şeffaflıkla ilişik standartlarına da uzlaşma sağlıyor.

Sektörün metin işlemesi noktasında hepsi paydaşların katkıları ve danışma boyunca hazırlanmakta bulunan yönetmelik, sadece sigorta şirketlerini değil spesifik kuruluşları, brokerleri ve belli ölçülerde acenteleri de kapsıyor.

Sektörde toprak düzlük aktörlerin faaliyetlerinin katı ve sağgörülü halde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin hepsi paydaşlar çeşidinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi biçiminde bu sektörün işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

Yönetim kuruluna nesiç iç sistemlerinde canlı gösteriş verildi

Yönetmelik ile hile kurulunun iç sistemler açısından etkinliği icap direkt gerekse teftiş komitesi yapısı marifetiyle artırıldı. Ayrıca, kuruluşların faaliyetlerinin sürekli surette strateji edilmesi ve uygulamaların maksut ölçüde yürütülebilmesi düşüncesince hevesli organ niteliklerine cemaat teftiş komitesi yapısı oluşturularak iç sistemlerin işleyişinin fevk hile çeşidinden nezaretinin yapılması sağlandı.

Yönetmelikte arsıulusal standartların işlev odaklı yaklaşımları benimsenirken, iç kontrol, riziko yönetimi, aktüerya ve iç teftiş fonksiyonları ile bu fonksiyonları yürütmekle vazifeli ünite ve personele bağlı evsaf etraflıca nezdinde halde tanımlandı.

Yönetmelik kurgusu, bu fonksiyonların gayrı ortaklık faaliyetlerinin tesiri altında kalmadan, faaliyetlerle baş başa ve birlik boyunca gerçekleştirilmesini ve iç sistemlerden mesul personelin vazifesini kazanç çatışması olmadan namına getirilmesini sağlayacak halde oluşturuldu.

Görevler ayrılığının ön planda bulunduğu bu bina sayesinde, kuruluşların kaynaklarının çalışan ve doğurgan kullanılmasının yanı esna sigortalıların ve iştirakçilerin doğruluk ve menfaatlerinin korunmasında da ortaklık iç dinamiklerinin görevi artırıldı.

Yönetimde aktüeryal sağ açıklık kuvvetlendirildi

Yönetmelik kapsamında, sigortalıların alacaklarına istikbal fail beceri karşılıkların hesaplanması ve yeterliliği hikayelerinde mesul kılınan, kuruluşun fiyatlama politikası ve ikili sigorta anlaşmalarının yeterliliği ilkin kazanmak kabilinden parasal gidişat kendince beceri icraat yapmakla görevlendirilen aktüerya birimi, ICP ve Solvency II direktifleriyle ahenkli şekilde, iç manzume fonksiyonları altında tanımlanarak evvel el etraflıca nezdinde halde evcil mevzuatta yerini aldı.

Gelecek zamanın en ehemmiyetli gündemi bulunan siber risklerin yönetimi açısından ehemmiyetli nezdinde hamle da atılırken, sigortacılığa saf yapış şekillerine akla yatkın adına bilgelik sistemlerinin gereklilikleri belirlendi. Bu kapsamda talimatname ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi çeşidinden piyasaya sürülen Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberine yahut belirlenecek COBIT standardına uzlaşma mecburi duruma getirildi.

Yeni yönetmelikte iş sürekliliği dair da sektörde evvel kat organizasyon yapıldı. Böylece, sigortalıların ve iştirakçilerin okunabilen halde misyon almaları amaçlandı.

Öte taraftan evvel kat asli ve tali sistemler ile iç sistemler kapsamında haricen misyon alımı mevzuları sigortacılıkla ilişik nezdinde mevzuatta etraflıca halde düzenlendi.

Şeffaf hile anlayışı güçlendirildi

Yönetmeliğin getirmiş bulunduğu raporlama ihtiyaçları transparan hile anlayışının gelişme göstermesi ve bu sektörün nezarete ile denetiminde etkinliğin sağlanmasında ehemmiyetli nezdinde hamle adına görülürken, SEDDK da talimatname kapsamındaki faaliyetlerde denetleme ve teftiş fonksiyonu ile bu sektörün gelişimine ulama sundu.

Bundan ahir süreçte artırılan saydamlık yardımıyla firmanın iç sistemlerinin yanı esna halkoyu da arama edici adına konumlandırıldı.

Ayrıca kaynakların çalışan kullanılabilmesi ve bereket artışı sağlanması düşüncesince sigorta gruplarında ve parasal gruplarda bütün nitelik yönetimi yaklaşımı çerçevesinde kaynakların kuma kullanımının önü açıldı. Bu durum, talimatname genelinde toprak düzlük aktiflik ve verimliliğin artırılması yaklaşımının konkre uygulamalarından bir tanesi oldu.

Yönetmeliğin kuruluşlara getirmiş bulunduğu yükümlülüklerin ağırlığı delik uğrunda bulundurularak SEDDK çeşidinden yönetmeliğin yaşama atlatılmasında piyasaya devir tanındı. Bu süreçte, SEDDK çeşidinden madun düzenlemelerle piyasaya delalet de yapılacak.

Sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe toprak düzlük aktörlerin faaliyetlerinin katı ve sağgörülü halde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin hepsi paydaşlar çeşidinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi biçiminde bu sektörün işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ