USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SGK'den eş istihdamına destek

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) düzenlenen "Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" (Women-Up) kapsamında, 4 bin eş işverene bağış desteği verilecek.

SGK'den eş istihdamına destek
16-02-2022 15:09
Ankara

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) kabilinden akçalanmış edilen, avrat girişimciliği ve mukayyet avrat istihdamının desteklenmesini hedefleyen projenin lansman toplantısı müşterek otelde düzenlendi.

Toplantıda mütekellim SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydin, bayanların ailenin esas direği bulunduğu belirterek, "Toplumsal hayatın değme kademesinde, değme devir ehemmiyetli roller üzerine branş kadınlarımız, faik fedakarlık duygusu süresince icra ettikleri çalışmalarla ülkemizin değme manada kalkınmasında iri hisse sahibi olmuşlardır." dedi.

Son senelerde Türkiye'de avrat istihdamının iri artım yakaladığını özetleyen Aydin, bu artışı evren standartlarının adına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Aydin, SGK'nin yük dışı istihdamla uğraş dair kılavuzluk ve bilgilendirme emekleri ile riziko odaklı ve data paylaşımına mebni karşılıklı denetimler yaptığını tabir ederek, "Kayıtlı iştirakçi çalıştıran işverenlere müteveccih prim teşviklerinin yanı esna büyüklenme adına kılıç de mukayyet istihdamı artırmaya müteveccih projelerle bu mücadeleye dayanaklık etmek veriyoruz." niteleyerek konuştu.

"Kadınlarımızın iş gücüne karışma olmaları iri ehemmiyet taşımaktadır"

Kayıt dışı istihdamın iş gücü piyasasını negatif etkilediğini ve iklim gelişimini yavaşlattığını vurgulayan Aydin, "Bu kapsamda ülkemizin kalkınması ve cemaat bulunduğu iş gücü potansiyelini faiz sürecine birlik adına yansıtabilmesi düşüncesince kadınlarımızın iş gücüne karışma olmaları iri ehemmiyet taşımaktadır." ifadesini kullandı.

Aydin, bayanların kalifiye işlerde istihdam edilmesinin ehemmiyetli olduğunu, bunun düşüncesince ilkin SGK reformu ve ahir süreçte aşırı sayıda reformun yaşama geçirildiğini hatırlatarak, "Kadın istihdamının artırılması düşüncesince prim teşvikleri uygulanmakta, Avrupa Birliği ile baş başa akçalanmış edilen yahut kurumsal kaynaklardan karşılanan planlar yürütülmektedir." biçiminde konuştu.

Projenin, hanımlara ilgilendiren acemi müesses ve ıvır zıvır ölçekli işletmelerin büyümesini hedeflediğini aktaran Aydin, "Kadın girişimcilere müteveccih yazışma toplantıları, gayrimenkul içi ve dışı fuar ziyaretleri örgütlü edilerek, avrat istihdamı dair yakut muayeneleri yapılarak, avrat girişimcilere direkt müşavirlik hizmeti de verilecektir." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise AB'nin paydaşlık önceleri finansal iane aracının esas mevzularından birinin avrat olduğuna ayraç ederek, "Bizim açımızdan bakılmış bulunduğu zaman, kadının istihdamı, avrat girişimciliği, hanıma gönül rahatlığı hızlı mücadele, kadın-erkek eşitliği kabil konulardaki planlar bizim düşüncesince değme devir asli önemde." dedi.

Özcan, AB Başkanlığında etkin personelin yüzdelik 53'ünün, idareci pozisyonunda çalışanların ise yüzdelik 61'inin avrat bulunduğunu belirterek, "Kadınların süresince bulunduğu istihdam ve girişimcilik alanları değme devir gayrı alanlarla kıyasladığınız devir elan renkli, elan aktif ve elan çelimli müşterek ortam sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı ve Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo da projenin, kadının maşer içerisindeki konumunun güçlenmesini sağlayarak sosyal eşey eşitliğini sağlamaya görev edeceğini kaydetti.

Hidalgo, projenin müşavirlik hizmeti kabil değişik aktivitelerle destekleneceğini ve ıvır zıvır işletmelerdeki yük dışı istihdamı azaltmayı da amaçladığını söyledi.

"Kadın istihdamımız 9,5 milyona ulaşmıştır"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, hanımlara müteveccih planlar düşüncesince ehemmiyetli oranda görüntü kullandıklarını dile getirerek, "Bakanlık adına kadınlarımızın iş gücüne iştirakı ve istihdamına bağlı hedeflerin anne politikalarını 'ulusal istihdam stratejisi' çerçevesinde yürütüyoruz. Bakanlığımızın sunmuş bulunduğu isteklendirme ve destek sunar yardımıyla bugün avrat istihdamımız 9,5 milyona ulaşmıştır." niteleyerek konuştu.

Erkan, plan yardımıyla hem mukayyet avrat istihdamının ve avrat girişimciliğinin artmasının bununla müşterek avrat işverenlere ilgilendiren işletmelerin devamlılık kazanmasının beklendiğini söyledi.

"Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nden İstanbul'da 1000, Ankara'da 900, Samsun'da 500, Aydın, Denizli, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta 400 kazanmak az daha toplamda 4000 avrat çalıştıran ve bu işletmelerin işe almış bulunduğu 4000 avrat iştirakçi faydalanacak.

Projeye, 5 Mart 2012'den sonraları kurulan, avrat işverenlerin açmış bulunduğu kıray işletmelerden en müşterek tomar 9 iştirakçi kapasitesi bulunan ve arttırma iştirakçi adına avrat sigortalı meydan işverenler başvurabilecek.

Ön başvuruları e-Devlet üstünden alınacak projenin, 20 ayının finansal dayanaklık etmek ödemeleri kapsamında sürmesi ve Ocak 2024 bakımından tamamlanması öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ