USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Serebral palsili 27 yaşındaki fizik dehası, Stephen Hawking'in izinde

Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünde kusursuz burslu terbiye alan, Boğaziçi Üniversitesinde "Matematiksel Fizik" dalında erdemli lisansına bitmeme fail Yusuf Samet İlerisoy, takdirini çekmiş olduğu düşüncesince belirgin öğretimin gün ve toplum bilimi bölümlerini de bitirdi.

Serebral palsili 27 yaşındaki fizik dehası, Stephen Hawking'in izinde
03-10-2021 11:36
Ankara

Tam bursla kazanıp görgü bilimi bilimi almış bulunduğu Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü bitiren, Boğaziçi Üniversitesi'nde "Matematiksel Fizik" dalında faziletli lisansına bitmeme fail serebral palsili (SP) Yusuf Samet İlerisoy, Türkiye'nin önde mevrut bilgi insanlarından olmaya hazırlanıyor.

Fizik ve matematikteki erdemli kabiliyeti ve "beyin felci" şekilde da bildik SP'nin illet bulunduğu fiziki engelinden çevre 2018'de ölüm fail dünyaca ünlü fizik profesörü Stephen Hawking'e müşebbeh 27 yaşındaki İlerisoy, kariyerini de ünlü bilgi insanının izinden bitmeme ettiriyor.

Bebekliğinde SP tanısı konulan, 4 yaşına ulaştığında babasını kaybeden İlerisoy'un yaşamdaki en şişman destekçisi anası oldu. Genç dahi, maddesel imkansızlıklar içinde sabık yaşamında karşısına çıkan tamamı engelleri biricik hiç aştı.

Üniversite sınavında biricik tercihi bulunan Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü yüzdelik 100 bursla elde eden ve Boğaziçi Üniversitesi'nde "Matematiksel Fizik" dalında faziletli lisansına bitmeme fail İlerisoy, uğraşı şekilde beğenisini çekmiş bulunduğu düşüncesince açıkça tedris üstünden lisans düzeyindeki gün ve toplum bilimi bölümlerini de bitirdi.

Ankara Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nin (SERÇEV) deli dolu üyeleri ortada toprak meydan İlerisoy, üniversitede düşün kulüplerinde tanıştığı avlu arkadaşı Merve Pehlivan ile temmuzda dünya evine girdi.

Türkiye'nin fizik dalında önde mevrut bilgi insanlarından olma hedefine emniyetli adımlarla ilerleyici İlerisoy, SP'ye temerrüt sıfırdan zirveye taşımış bulunduğu hayatını AA muhabirine anlattı.

İlkokul öğretmeni dönüm noktası oldu

Çocukluğunun fizik otama süreçleriyle geçtiğini, eş çeşitli bildirme edilmediği anaokuluna annesinin mücadelesiyle başlayabildiğini kail İlerisoy, beşinci sınıf öğretmeninin ise hayatını değiştirdiğini vurguladı.

"İlkokul öğretmenim Zeki Karadağ, benim öğrenime tutunmamı sağlayıcı en ehemmiyetli kişilerden biriydi. Bendeki cevheri ayırt ederek onu ışıldattı." diyen İlerisoy, ortaokulun arkası sıra ortaöğretim sınavlarında ilk 5 bine girerek İstanbul'un kalburüstü okullarından Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesini kazandığını belirtti.

Fizik ve aritmetik sevgisinin, gelişigüzel bilgiyi sorgulama merakının da beşinci sınıf öğretmeni çeşidinden namına aşılandığını, ıvır zıvır yaşlardan itibaren bu bölgelerde görgü bilimi bilimi edinmeyi ve tedris üyesi olmayı amaç belirlediğini özetleyen İlerisoy, "Fizik benim hayatıma canlılık katan en ehemmiyetli unsur." ifadesini kullandı.

"Sevgi kelimesi, eşime duygularımı beyan etmek düşüncesince az gelir"

Yusuf Samet İlerisoy, Bilkent Üniversitesini kazanmasıyla annesinden ayrılıp ilk sefer biricik başına değişik eş şehre geldiğini, talebelik yaşamı süresince yurtta kaldığını belirterek, bunun namına aşırı şişman deneme katığını dile getirdi.

Üniversitenin düşün kulüplerinde tanıştığı eşiyle etraflıca geçindiren arkadaşlıklarının arkası sıra orak ayı ayında evlendiklerini aktaran İlerisoy, eşinin de faziletli lisansına bitmeme ettiğini, kuma noktalarının aşırı bulunduğunu söyledi.

İlerisoy, "Eşimi aşırı seviyorum ve gelişigüzel şeyden ilk ona aşırı hürmet duyuyorum. Aynı şeylere bire eş anda gülebiliyoruz, bu arada operaya, baleye gidebiliyoruz. Birlikte izlem ettiğimiz İngilizce diziler var. Sevgi kelimesi ona bulunan duygularımı beyan etmek düşüncesince az caba gelir. Onu aşırı sayıyorum, bedel veriyorum. Evde birbirimize 'hoca hanım-hoca bey' diyoruz. Birlikte doktora yapma, üniversitede sarıklı olma hayalleri kuruyoruz." dedi.

"Her bireye zat biricikliğiyle bakmayı öğrenirsek engel kalkar"

SP'yi "mavi gözlü" kazanmak derece katıksız eş özgülük şekilde gördüğünü dile getiren İlerisoy, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Serebral palsi iyi, kötü, zor, hazırlop ve ayrıca değişik caba değil; bu benim bütünümün eş özelliği. Serabral palsinin bu derece farklılaştırılmasının sebebini de 'standardizasyon' şekilde görüyorum. Şu anda en aşırı savaş ettiğimiz şeylerden birisi bu.

Eğer eş güneş gelişigüzel bireye zat özellikleriyle, zat biricikliğiyle bakmayı öğrenirsek, gelişigüzel bireyi kendisi şekilde değerlendirip, ona kendisi şekilde işlem edersek halis muhlis engellerin kalkacağına inanıyorum. 2 metrelik eş insanoğlu 4 metrelik eş yere ulaşamaz lakin bu onun ayıbı değil, tabiat ananın kanunudur. Kimse ona 4 metrelik eş yere ulaşamadığı düşüncesince 'engelli' diyemez. Toplumda engelli erler mevcut lakin bunun müsebbibi ferdin kendisi değil, topluluğun ona sunamadığı olanaklar."

İlerisoy, "Bir serebral palsili fert aşırı elleme doktor, aşırı elleme CEO, aşırı elleme cumhurbaşkanı, aşırı elleme tümen yöneticisi olur. Yani bizim olabileceklerimiz, olamayacaklarımızdan bin büküm elan eş tomar ve verimli. Benim durumumdaki çocuklar, çoluk çocuk de katiyen umutlarını yitirmesinler. Önlerini açan abileri, ablaları da var. Herkes potansiyelinin bilincinde olsun." halinde konuştu.

"Annemin mücadelesinin ürünüyüm"

Samet İlerisoy, annesine duyduğu sevgiyi ise "Annem benim gelişigüzel şeyim. Beni bugünlere getiren insanlardan birisi değil; beni bugünlere getiren insanoğlunun ta kendisi. Onun mücadelesinin eş ürünüyüm ben. Annem olmasaydı ego olmazdım." laflarıyla dile getirdi.

Annesinin namına dürüstlüğü, adabı, azimli olmayı, savaş azmini aşıladığını vurgulayan İlerisoy, annesinin ıvır zıvır yaşlardan buyana dediği "Senin yapabileceğin biricik eş iş var; okuyup şişman eş olmak." nasihatini aklından çıkarmadığını, o yolda genişlemek düşüncesince çabaladığını söyledi.

"İyi ki benim oğlum olmuş"

Yusuf Samet'in anası İstemihan İlerisoy da oğlunu 29 yaşlarında dünyaya getirdiğini, eşini kaybetmesinin arkası sıra İstanbul kabilinden eş şehirde, bekâr başına çocuğuyla mücadeleye başladığını anlattı.

İstemihan İlerisoy, engellilerle ilgilendiren toplumda farkındalığın eskiye gereğince aşırı arttığını, devletin engellileri elan eş tomar desteklediğini belirterek, "İyi ki hayatımızdaki halis muhlis olumsuzluklara karşın aşırı savaş etmişiz. Bütün her insana de tavsiyem ne olursa olsun mücadeleyi bırakmamaları. Oğlumla alım çalım duyuyorum, elleme ki var, elleme ki dünyaya gelmiş, elleme ki benim oğlum olmuş." sanarak konuştu.

"Yusuf Samet hayatımı aşırı değişik eş boyuta taşıdı"

Yusuf Samet İlerisoy'un 24 yaşındaki benzeri Merve Pehlivan İlerisoy da şu an TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Güvenlik Çalışmaları dalında faziletli lisans yaptığını dile getirdi.

İlerisoy, şu şekilde konuştu:

"Yusuf'la aramızda aşırı değişik eş haberleşme var. O benim hayatımı aşırı değişik eş boyuta taşıdı. Evliliğimiz benzeyen çevremizde yadırganmadı lakin hele ki toplumda değişik tepkilerle karşılaştık. Bindiğimiz metroda, gittiğimiz hastanede hakeza vakalarla karşılaşıyoruz. Bence ilişkimizin en elleme tarafı da bu. Karşılaştığımız yadırganmalarla, anlaşılmaz tepkilerle, beraberce dalavere geçip, beraberce gülebiliyoruz.

İnsanların 'eşim' dediğimde eş müddet duraksaması düpedüz bizlere anlaşılmaz ve gır gır geliyor. Bana öğüt vermeye etkin da 'cenneti garantiledin' sanarak avutmaya etkin da aşırı oldu. Biz bunlara beraberce gülüyoruz, beraberce eğleniyoruz. Çünkü aşırı şükür ego de Yusuf da muhtemelen eş farkındalık düzeyini aştık, ne eksiğiz ne de öğüt edilecek durumdayız. Sadece ilişkimizin değişik dinamikleri mevcut ki gelişigüzel alım satım hakeza aslında."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ