USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Selin izlerinin silindiği Bozkurt'ta hayat normale dönüyor

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selin izlerinin silinmesi düşüncesince icraat kesintisiz sürürken, yurttaşlar ve esnaf normal yaşamlarına dönmeye başladı. - Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selde aşırı sevilmiş olduğu köpeği Rüzgar'ı kaybeden kad

Selin izlerinin silindiği Bozkurt'ta hayat normale dönüyor
05-11-2021 12:45

Kastamonu'da 11 Ağustos'ta Ezine Çayı'nın taşması sonucunda meydana mevrut sel, dirilik kayıplarının yanı sıra, baş döndürücü sayıda ev ve iş yerinin dokunca görmesine faktör oldu. Sel felaketinin yaşandığı alanda müşterek taraftan yaralar sarılmaya çalışılırken, müşterek taraftan da kaybolma bulunan 9 bireyin kontrol emek harcamaları sürdürülüyor. İlçenin emektar durumuna getirilmesi düşüncesince ekiplerin emek harcamaları gece gündüz bitmeme ediyor. Kent merkezindeki yaşamın normale döndürülmesi düşüncesince sürdürülen icraat kapsamında, riskli ve ya oturulmayacak haldeki binaların yıkımı da bitmeme ediyor.

Vatandaşlar normal yaşamlarına dönmeye başladı

Selden etkilenen yurttaşlar ise, selin izlerinin silinmeye başlaması ile beraberce normal yaşamlarına döndü. Bozkurt'ta perşembe günleri kurulan el pazarında da çabukluk yaşanmaya başlandı. Ormandan birleşen kestanelerle, mantarlar yurttaşlar çeşidinden pazaryerinde satışa sunulurken, gayrı esnaflar da tezgah açarak ürünlerini satıyor. Pazaryerindeki hareketlilikten mutlu olduklarını tamlayan esnaf ve vatandaşlar, ilçenin emektar durumuna 3-4 yılda dönebileceğini anlatım etti.

“Selin baş döndürücü tesiri oldu, işlerimiz yarıya düştü”

Sel felaketinden sonraları işlerin yarıya düştüğünü kail ilçede pazarcılık karşıcı Mehmet Şahin, “Önceden Bozkurt'ta dü makine mal satıyorduk haftada, demin küçük makine ile gelip, gidiyorum. Bir makine mal satabiliyorum. Selin baş döndürücü tesiri oldu, işlerimiz yarıya düştü. Burada başta sabahleyin saatlerinde kestane satışı olurdu, yalan satışı olurdu, gayrı esnaflar gelirdi. Burada el pazarında kalabalıktan geçilmezdi. Şimdi görüyorsunuz pazarı, baş döndürücü müşterek tomar neşeli değil.” dedi.

“Sel felaketi herkesten müşterek şeyler alıp götürdü”

Şu anda ilçede yadımlama çalışmalarının bitmeme ettiğini tamlayan Şahin, “İlçe merkezinde arasında temeli atık dükkanlar mevcut 10 adet kadar, onların inşası bitmeme ediyor. Onun haricinde ilçenin fevk taraflarında Tarım ve Orman Bakanlığının ekipleri çalışıyor. Şu anda yadımlama bitmeme ediyor. Burasının toparlanması 5 seneyi bulur niteleyerek düşünüyorum. Normale dönmesi 5 yılı bulur. Çünkü baskın felaketi insanda baş döndürücü iri yaralar açtı. Herkesten müşterek şeyler alıp götürdü. Kiminin birikimini, kiminin eşini, kiminin çocuğunu alıp götürdü. İlçeden ayrılanlarda gittikleri yerde kendilerine illa müşterek hayat kuracak. Buraya gelmesinin olanağı yok. Kurabilse doğrusu yeniden buraya gelmez. Çünkü Bozkurt'ta müşterek acıyı muammer ve ya korkuyu yaşamış. Önceki hafta rahmet yaşıyordu brandadan su boşaldı. Herkes çığlık etti. Sel ağız ağıza ruhlarına işlemiş ” niteleyerek konuştu.

“İlçenin normale dönmesi 3-4 sene henüz bitmeme eder”

Bozkurt'ta el pazarında 45 senedir pazarcılık karşıcı Mehmet Yenikomşu ise, “Allah artağanlık versin, satışlarımız olmaktadır ancak piyasada az buçuk buhran var. Selin izlerinin silinmesi henüz bitmeme eder, 3-4 sene henüz selin izi sürer. Millet Bozkurt'tan firar etti ya Kastamonu'ya gittiler ve ya İstanbul'a gittiler. Yine de Allah artağanlık versin. Bozkurt'ta şu anda cıvıltı normal ancak eksisine uyarınca yarıya sakıt vaziyette diyebiliriz. İlçenin normale dönmesi 3-4 sene henüz bitmeme eder. 1 yılda filan ayağa kalkması baş döndürücü ağır buranın. İlçede eğleşme fail budun İstanbul'a ve ya Kastamonu'ya kaçıp gitti. İlçe nüfusunun az henüz üçte birisi ilçeden ayrıldı. Yine de şükürler olsun, Cenab-ı Allah çalıştıktan sonraları her insanın rızkını verir. Hayatımız hakeza bitmeme ediyor” halinde konuştu.

Selde köpeği Rüzgar'ı kaybeden kadın, jandarma köpeğini görür görmez gözyaşlarını tutamadı

Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde selde baş döndürücü sevilmiş bulunduğu köpeği Rüzgar'ı kaybeden kadın, jandarmanın kontrol istirdat köpeğini görür görmez gözyaşlarını tutamadı. Hıçkıra hıçkıra ağlayan kadın, jandarmanın kontrol köpeğinin selde kaybetmiş bulunduğu köpeği Rüzgar'a baş döndürücü benzediğini ve namına onu hatırlattığını söyledi.

Kastamonu'da 11 Ağustos'ta Ezine Çayı'nın taşması kararı meydana mevrut sel, dirilik kayıplarının yanı esna baş döndürücü sayıda ev ve iş yerinin dokunca görmesine menşe oldu. Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt ilçesinde eğleşme fail Meryem Şişman'in evini de baskın bastı. Balçık ve balçık ile kaplanan evinin yanı esna baş döndürücü sevilmiş bulunduğu Rüzgar adlı köpeği de baskın sularına kapılarak gözden kayboldu. Yıllardır beslediği dü köpeğini selde kaybeden Meryem Şişman, baskın felaketinde kaybolan ve halen kontrol emek harcamaları bitmeme fail 9 ad düşüncesince kılınan gıyabi cenaze namazı törenine katıldı. Burada selin yaşandığı evvel günden itibaren bölgeden ayrılmayan ve herhangi müşterek çeşit faaliyetlerde en ön safta toprak meydan İl Jandarma Komutanlığına ilgilendiren kontrol istirdat kadavra köpeğini gördü. Selde kaybetmiş bulunduğu ve baş döndürücü sevilmiş bulunduğu Rüzgar adlı köpeğine baş döndürücü benzediği düşüncesince çabucak gözyaşlarına bilge olamayan Meryem Şişman, ekiplerden müsaade alarak ‘Samba' adlı kontrol köpeğini müşterek müddet sevdi. 3 ay süresince bölgeden ayrılmayan ve şu anne denli selde kaybolan 3 bireyin ölü bedenine vasıl Samba'yı müşterek müddet dost Meryem Şişman, cenaze namazı başladığı tam jandarma ekiplerinin yanından ayrıldı.

“Selde kaybetmiş bulunduğu Rüzgar adlı köpeğim, jandarma kontrol köpeğine baş döndürücü benziyor”

11 Ağustos'ta Bozkurt'ta yaşanmış bulunan baskın felaketinde evini su bastığını kail Meryem Şişman, selde tavuklarını, kazlarını ve Rüzgar ve Reyis isminde dü adet köpeğini kaybettiğini söyledi. Kaybolan köpeklerinin kendisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Meryem Şişman, kadavra kontrol köpeğini görür görmez şahıs köpeğini görmüş kabilinden bulunduğunu ve baş döndürücü duygulandığını belirterek, “Benim Reyis ve Rüzgar isminde dü adet köpeğim vardı. Kadavra kontrol köpeğini görür görmez neymiş köpeğim Rüzgar'ı burada görmüş kabilinden oldum. Onlar selde gitti. Evimizi baskın basınca hayvanlarım da gitti. Bu sebepten dolayı kadavra kontrol köpeğini görür görmez köpeğim Rüzgar'ı görmüş kabilinden oldum, baş döndürücü duygulandım” dedi.

“Selde kaybolan köpeklerimizi soran torunumu sonsuz kandırıyorum”

Torununun selde su basan evinde kayıplara müdahil Rüzgar ve Reyis adlı köpeklerini sonsuz sorduğunu ve kendisinin de muhtelif esbap öne sürerek köpeklerin dönemeyeceğini torununa anlattığını tamlayan Meryem Şişman, “Torunum, köpeklerin selde gittiğini bilmiyor, sonsuz ‘benim köpeklerim geldi mi' niteleyerek soruyor. Oğlum dedim, dağa gitmişler yolu bulamamışlar, eve gelmemişler. Hep hakeza söyleyerek torunumu kandırıyorum. Köpeklerim gidince, burada kadavra kontrol köpeğini görür görmez baş döndürücü duygulandım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kapının uğrunda çıkmaz köpeklerinden yedi adet yavrumuz var, onları büyütüyorum. Şu anda beslediğimiz süt kuzusu köpeklerin dü tanesi kaybolan köpeğimiz Reyis'e benziyor. Reyis arka gelmeden yaza denli beslediğimiz süt kuzusu köpekleri büyütebilirsem, torunuma kaybolan köpeğimiz Reyis'in yavruları, Reyis gitmiş yavrularını bırakmış, yolu bulamadı dönemedi niteleyerek inşallah inandırma edeceğim. Torunum da baş döndürücü hayvanları seviyor, ego de seviyorum. Bir henüz atılganlık yazar de efsanevi alamadım. Kadavra kontrol köpeğini de görür görmez bire müşterek benim Rüzgar, neymiş beni kucaklayacakmış kabilinden hissettim, onun düşüncesince baş döndürücü duygulandım. Burada mevcut kadavra kontrol köpeğini görür görmez benim ‘Rüzgar' zannettim. Gideyim seveyim dedim, jandarma mensupları müşterek obje derler niteleyerek az buçuk korktum ancak Allah razı olsun nağme çıkarmadıklarından çevre yüreğimi yumuşatır kabilinden oldum. Çok biçimsiz müşterek şeydi” niteleyerek konuştu.

“Tavuklarım, kazlarım gitti ancak köpeklerimin noktayı bambaşkaydı”

Su basan evinde tavuk ve budala kabilinden hayvanlarının da kaybolduğunu, köpeklerinin yerinin kendisi düşüncesince alelacayip bulunduğunu kail Şişman, “Benim evime su bastı, eşimi de suyun içerisinden çıkardım. Eşim mefluç bulunduğu düşüncesince doğrudan çıkamadı, göğsüne denli suyun içerisinden çıkardım. Eşyalarım, hayvanlarım gitti. Tavuklarım, kazlarım gitti ancak köpeklerimin noktayı henüz da başkaydı. Rabbim müşterek henüz ne dosta ne de düşmana hiç kimseye yaşatmasın” halinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ