USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Tacikistan Başbakanı Rasulzoda ile görüştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda ve Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Kabir ile görüştü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Tacikistan Başbakanı Rasulzoda ile görüştü
13-10-2021 13:09
Ankara

Rasulzoda, Türkiye-Tacikistan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantısı zımnında Tacikistan'da olan Bakan Varank'ı ikrar etti.

Başbakanlık binasında meydana gelen görüşmede, Rasulzoda, Türkiye'nin Tacikistan ekonomisinde ehemmiyetli birlikte noktayı bulunduğunu belirterek, düet ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çalıştıklarını söyledi.

Türkiye ile olan ticari ilişkilerin güzel ölçüde olduğuna ayraç fail Rasulzoda, "Bunu henüz da düzeltmek düşüncesince elimizde baş döndürücü olanak var. KEK toplantısında ehemmiyetli mevzular ele alındı. Bunun da düet ilişkilerimizi henüz ati seviyeye taşıyacağına inanıyorum." dedi.

Rasulzoda, toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını hasebiyle ekonomilerin şişman zararlar gördüğünü fakat güzeşte sene Türkiye ile tecim kütlesinin salname yüzdelik 17 arttığını anlatım ederek, müstevli sürecinin atlatılmasıyla bunu henüz da bırakmak istediklerini dile getirdi.

Türkiye'den Tacikistan'a meydana getirilen yatırımlara dikkati çekici Rasulzoda, bunların artırılması düşüncesince fırsatların değerlendirilmesi, düet iktisadi ilişkilerin artırılması dair da topu topu imkanların kullanılması icap ettiğini bildirdi.

"Önemli birlikte kuma namına görüyoruz"

Varank da Tacikistan'ı, Orta Asya'da ehemmiyetli birlikte kuma namına gördüklerini vurgulayarak, 1 bilyon dolarlık tecim hacmine algı hedefini hatırlattı.

Bu gayeye algı dair girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılmasının önemine ayraç fail Varank, bu kapsamda uygulayım heyetler ve ilgilendiren kurumların istişarelerde bulunduğunu belirtti.

Varank, Duşanbe'de Türk yatırımcılarla da buluştuğunu anımsatarak, burada çalışkanlık yayınlayan Türk iş insanlarının ümit ve taleplerini aktardı.

Ticaret ve iktisat ilkin edinmek az daha düet ilişkilerin gelişigüzel bölgede aksiyon kaydedeceğine inandığını dile getiren Varank, KEK 11. Dönem Toplantısı'nın güzel olmasını diledi.

Görüşmede, Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt da anık bulundu.

"Türkiye tecrübelerini paylaşmaya hazır"

Bakan Varank,Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir ile görüşmesinde, Türkiye ne ise Tacikistan'ın da anca olmasını istediklerini ve bunun düşüncesince Türkiye'nin, zat tecrübelerini paylaşmaya anık bulunduğunu belirterek, "Bu tecim hacmiyle bunu yapmamız cins değil. KEK toplantısında tahsil edilen 117 maddelik defa haritasını yoğun düzen birlikte biçimde izleme edip, hızlıca meal almamız gerekiyor." dedi.

Varank, iki ülkenin liderlerinin düet ilişkileri gelişigüzel bölgede açık açık çoğaltma isteklerinin kararı namına bahis konusu toplantıların müfit sonuçlanacağına inandığını belirtti.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki akıbet 20 yılda, sanayiden teknolojiye, sağlıktan girişimciliğe, tarımdan enerjiye denli gelişigüzel bölgede şişman atılımlar gerçekleştirdiklerini ve şişman yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

"Bunların karşılığını da pandemi zamanında gördük. Biz Türkiye ne ise Tacikistan da anca olsun istiyoruz. Bunun düşüncesince tecrübelerimizi sizinle paylaşmaya hazırız gücün bu tecim hacmiyle bunu yapmamız cins değil. KEK toplantısında tahsil edilen 117 maddelik defa haritasını yoğun düzen birlikte biçimde izleme edip, hızlıca meal almamız gerekiyor."

Varank, hedeflerin gerçekleştirilebilmesi düşüncesince malların, paranın ve kişilerin başıboş dolaşımının önemine ayraç ederek, ara sınav ve aracısız uçuşların artırılması hikayelerinde suhulet sağlanmasını istem etti.

"Gerekli topu topu çabayı göstereceğiz"

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Kabir de 117 maddelik hareket planında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilebilir bulunduğunu fakat bu mevzuda katılması müstelzim resmiyet bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin akıbet dönemdeki tecim ve envestisman ilişkilerinden bahseden Kabir, belirlenen hedeflere vurmak düşüncesince açık dirayetli iş birliğinin gerekliliğine ayraç etti.

Kabir, iktisadi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında lüzumlu topu topu çabayı göstereceklerini belirterek, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasının nice mevzuda defa açıcı olacağını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ