USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini herhangi bir sabık gündüz artırıyor

Avrupa'da özellikle un ve günebakan antagonist kazanmak kabil esas besin ürünlerinde yaşanmış olan paha artışları ve bazısı ürünlerdeki hazırlık problemi tüketiciler düşüncesince fikir deposu olmaya bitmeme ederken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz doruk yapması öngörül

Rusya-Ukrayna mücadelesi Avrupa'da yaşam maliyetini  herhangi bir sabık gündüz artırıyor
18-06-2022 12:04
Berlin

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'da yaşam maliyeti krizini körüklemeye bitmeme ediyor.

Avro Bölgesi'nde savaşla ivmelenen erke ve besin fiyatları, enflasyonu mayısta yüzdelik 8,1 ile 1997 yılından beri en efdal seviyeye çıkarırken, bu oranın Avrupa Merkez Bankası (ECB) çeşidinden belirlenen hedefin 4 katından yanında tomar olması dikkati çekti.

Batılı devletlerin Rusya'ya müteveccih kaba iktisadi yaptırımlarına mukabil Ukrayna'da harp bitmeme ederken, global arza bağlı endişelerin ve maliyetlerin yükselmesiyle besin fiyatlarındaki acı artım da sürüyor.

Avrupa vatanlarını de etkileyen harp zımnında özellikle un ve günebakan düşman edinmek bunun şeklinde Avrupa'da bel kemiği besin ürünlerinde değer artışları ve bazısı ürünlerde hazırlık problemi yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, global besin fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşından beri en efdal seviyelerine ulaştı.

Avrupa'nın "tahıl ambarı" kendisine bildik Ukrayna'nın Rusya ile harpte olması, buğday fiyatlarını akıbet yılların en efdal seviyesine çıkarırken, bu gestalt ekmek, makarna ve bisküvi kabil mamüllerin fiyatını artırdı.

Yaklaşık yüzdelik 70'i dişi topraklarla ciltli bulunan Ukrayna'nın 32 milyon hektarlık ekilebilir araziye cemaat bulunduğu biliniyor. Bu oran, kâffesi Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin üçte birine karşılama ediyor. Rusya ve Ukrayna, evren buğdayının tahminî yüzdelik 14'ünü üretiyor ve bu oran, global buğday ihracatının az henüz üçte birtanesini oluşturuyor.

Ukrayna'nın Karadeniz'deki asıl limanları Rus ablukası ile huzur karşıya bulunurken, bu durum, ülkeden henüz az buğdayın ihraç edilmesine etken kendisine arzın kıtlaşmasına ve fiyatların yükselmesine hastalık oluyor.

Tahıl, yaşam düşüncesince önemini korumaya bitmeme ederken, Avrupalı siyasetçiler, Rusya'yı "enerji" ve "gıdayı" tabanca kendisine kullanmakla suçluyor. AB liderleri, Ukrayna'daki savaşın Afrika ve Orta Doğu'dan Avrupa'ya iri yanında huruç dalgasına hastalık olacak besin kıtlığı krizini tetikleme riski taşıdığını da savunuyor.

Buğdayın fiyatı zamanı seviyelere ulaşırken, günebakan düşman ve soya fasulyesi fasulyesi fasulyesinde "kıtlık riskinin" halen bulunduğu belirtiliyor. Gübre tutarları da artmaya bitmeme ediyor. Yaşanan gelişmeler başka ülkelerin, ekincilik sektöründe asıl tedarikçi devletler bulunan Rusya ve Ukrayna'ya ne derece yayımcı bulunduğunu gösteriyor.

Avrupa'nın bazısı vatanlarında un ve günebakan ürünlerinin toprak almış bulunduğu raflar gereksiz olmaya bitmeme ediyor. Söz konusu mahsulat bazısı devletlerde hala efdal fiyatlarla satışa sunuluyor.

Artan enerji, taş düşman lambası düşman ve fuel oil tutarları zımnında çetin halde bulunan Avrupalı tüketiciler, bel kemiği besinlerden yağ ve unda hazırlık sıkıntısının yanı esna ağır miktarda kalan fiyatlarla da huzur karşıya kaldı.

Raflar elden boşaltılıyor

Savaştan önceki 1,50 avronun altında bulunan günebakan yağının litresi, hazırlık problemi ve fiyatların yükseleceği endişesiyle ilginin çoğalması kararı 5 avronun üstünde çıktı. Söz konusu artışta; günebakan yağının en baş döndürücü ithal edilmiş bulunduğu Ukrayna'dan yağın hazırlık edilememesi sansasyonel olurken, bu durum, besin şirketlerini de kumpir cipsinden kurabiyelere derece türlü ürünlerde palmiye düşman kabil henüz az yeğleme edilen alternatiflere yönlendiriyor.

Son günlerde fiyatların az buçuk gerilmesine mukabil kişilerin evlerinde yığılım hazırlamaya bitmeme etmesi zımnında günebakan düşman ve un ile doldurulan raflar elden boşaltılıyor. Bazı marketler, bu probleminin önüne devredilmek düşüncesince günebakan düşman ve un satışlarına isim başı sınırlandırmasını bitmeme ettiriyor.

Avrupa'nın önde mevrut besin perişan zincirleri başka ürünlerde maliyet artışları zımnında fiyatlarını derneşik kendisine yükseltirken, değer artışları tüketiciler düşüncesince düşünce deposu olmaya bitmeme ediyor.

FAO'ya göre, Rusya ve Ukrayna, evren günebakan düşman dış satım pazarının yüzdelik 52'sini oluşturuyor.

Yiyecek ve meşrubat fiyatlarındaki artıştan en baş döndürücü kıtadaki savunmasız haneler etkileniyor. Yüksek değer artışları en baş döndürücü et, hububat ürünleri, mazot ürünleri, sonuç ve sebzede olurken, Avrupa'da besin enflasyonunun bu yaz şahika yapması, efdal seviyelerin 2023'e derece bitmeme etmesi bekleniyor.

Enerji fiyatlarındaki artış

Moskova, global erke piyasalarında ehemmiyetli yanında aktör kendisine kendini konumlandırıyor.

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa'da yaşam maliyeti krizini tetiklediği ikinci iri meydan erke kendisine dikkati çekiyor.

Rusya, dünyanın en iri üç kaba piyasa düşman üreticisinden birisi ve dünyanın müdellel saf taş düşman lambası düşman rezervlerinin (yaklaşık 38 trilyon metreküp) tahminî dörtte birine ev sahipliği yapıyor.

İngiltere ve ABD, Rusya'nın mücadelesi akçalanmış ika kabiliyetini engel edinmek amacıyla Rus gücünü ithal etmeyi durdururken, AB de bu mevzuda bazısı girişimler başlattı.

Savaş; tecim ve istihsal kesintilerinin yanı esna erke fiyatlarının acı biçimde artmasına hastalık oldu.

Dünya Bankası sayı farkı erke fiyatlarının bu sene yüzdelik 50 artacağı öngörüsünde bulunurken, bunun 1970'lerden beri en iri artım olabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, bu vaziyeti "Yaşanmakta bulunan şeyi, ucuza çoğaltma kabiliyetinin ortadan kalktığı ve ekonominin gerildiği 1970'ler seçimi yanında iktisadi şok." kendisine tanımlıyor.

Savaştan önceki varil başına 90 dolar seviyesinde muamele gören kaba piyasa düşman fiyatları, zaman 120 dolar düzeyinden müşteri buluyor.

Kovid-19 sonrası arzu artışı

Salgının bitmeme fail tesirinin yanı esna kalan besin ve erke fiyatları, yaşam maliyetlerindeki artışın yegâne sebebi değil...

Kovid-19 salgınından sonradan iktisadi faaliyetlerin yeniden birlik kendisine başlaması Avrupa'da yaşam maliyeti krizinin ivmelenmesine katkıda bulundu.

Salgın kaynaklı kısıtlamaların martta kaldırılmasıyla arzu çabucak arttı. Bu durum, global hazırlık zincirleri üstünde edisyon oluşturarak mal ve hizmetlerde değer artışlarına hastalık oldu.

Rusya'dan saf taş düşman lambası düşman tedariki durursa maliyetler henüz da artabilir

Avrupa'da ekincilik ve besin sektöründe çalışkanlık yayınlayan nice şirket, besin yahut efsanevi yemi üretebilmek düşüncesince taş düşman lambası düşman arzına yayımcı olurken, Rusya'dan saf taş düşman lambası düşman tedarikinin ani durmasının ekincilik sektörüne tesiri tartışılıyor.

Avrupa'nın en iri nüfusuna cemaat Almanya'da ekincilik ürünleri müstahsil değer endeksi (tarım ÜFE), nisanda yüzdelik 39,9 artarak 1961'den beri 2 aydır peş peşe en efdal salname artışı kaydetti.

Rusya'dan mevrut saf gazın durması şeklinde henüz yanında tomar değer artışının yanı esna münferit besin maddelerinin tedarikinde de ters geçit yaşanması bekleniyor.

Gaz arzı sorunları asal kendisine göveri mahsullerini etkileyecek. Seralarda yetiştirilen ev ve teras bitkilerinin arzının bu halden etkilenebileceği belirtiliyor.

Bu arada, Ukrayna'da savaşla beraberce besin güvenliği mevzusundaki endişeler artarken, AB, pestisitlerin sürdürülebilir kullanması kabil hava politikalarını askıya kabul etmek durumunda kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ