USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya, güvenlikle ilgilendiren tekliflerine NATO'dan "kesin" cevap bekliyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcı Aleksandr Gruşko, güvenlikle ilişik tekliflerine NATO'dan "kesin" karşılık vermesini beklediklerini söyledi.

Rusya, güvenlikle ilgilendiren tekliflerine NATO'dan
12-01-2022 22:47
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcı Aleksandr Gruşko, Belçika'nın başkenti Brüksel’de yapılan NATO-Rusya Konseyi toplantısının peşi sıra matbuat toplantısı düzenledi.

Toplantının "açık", "derin" ve "kapsamlı" bulunduğunu tamlayan Gruşko, "Eğer bu toplantı gerçekleşmeseydi, bulunan hastalıkların mükemmel anlamıyla gündeme getirilmesi kabil olmazdı. Bu hastalıkların bu denli açıkça ve incitici halde ele alındığını hatırlamıyor. Samimi birlikte müzakere oldu. Görüşme, kimin nerede bulunduğunu ve ne bata çıka erinç karşıya kalacağını anlamamıza asistan oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Gruşko, Rusya ve NATO’nun pozisyonlarının birbirinden değişik olduğuna ayraç ederek, "Bugün birleştirici müspet gündemimiz tek yok." ifadesini kullandı.

NATO'nun Rusya'nın güvenlikle ilişik teklifleri ikrar edeceği umudunu paylaşan Gruşko, "NATO ülkelerinden, sunduğumuz önerileri infaz uğrunda ne halde ilerleyecekleri üstüne görüşlerini sunmalarını yahut bunların bozukluk ikrar edilemez bulunduğunu açıklamalarını bekliyoruz." dedi.

Gruşko, "İlk adımı attık. Görüşlerimizi kağıda döktük ve bu mevzuda ilerlemeyi ne halde gördüğümüzü yayınladık. Bugün ortaklarımızı ne yönde cereyan edileceğine müteallik görüşlerini kağıda dökmeye çağırdık." halinde konuştu.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik teklifleri üstüne ivaz vermesi karşılığında ne ikrar edebilir?" sorusunu yanıt veren Gruşko, "Herhangi birlikte ivaz bahis konusu değil." ifadesini kullandı.

"NATO’nun genişlemesine erinç koyacağız"

Gruşko, NATO'ya 1997’den itibaren nice ülkenin unsur olduğuna dikkati çekerek, "NATO’nun genişlemesi süreci, Avrupa'daki güvenliğinin kötüleşmesini ağırbaşlı halde etkiliyor. Bu, güvenliğimizi de ağırbaşlı halde kötüleştiriyor ve ikrar edilemez riskler oluşturuyor. Buna erinç koyacağız." niteleyerek konuştu.

Bunun, Avrupa’nın güvenliği düşüncesince öngörülmeyen ağırbaşlı neticelere minval açabileceğini NATO’ya görüşmede açıkça anlattıklarını tamlayan Gruşko, Rusya ve NATO ortada "temas sınırının" belirlenmesi ve NATO’nun doğuya akıllıca ilerlemeyeceğini güvence etmesi icap ettiğini vurguladı.

NATO’nun izlediği pozisyondan vazgeçmesi durumunda, diplomatik kanalların baştan oluşturulabileceğini tamlayan Gruşko, NATO ile silahların konuşlandırılması üstüne diyaloğa amade olduklarını dile getirdi.

"NATO’nun Ukrayna’ya askeri dayanak sağlamaktan vazgeçmesi gerekiyor"

NATO’nun Rusya'yı tevkif anlamında siyasa izlediğini ve bunun düşüncesince "büyük miktarda" pınar ayırdığına dikkati çekici Gruşko, şunları kaydetti:

"NATO ülkelerinin Ukrayna'ya askeri dayanak sağlamaktan ve tabanca göndermekten vazgeçmesi, askeri eğitmenler ile askerlerini art çekmesi gerekiyor. Bunu Minsk anlaşmalarının hükümleri de öngörüyor."

"Rus tarafı, tekliflerin müspet halde danışma edileceğini umuyor"

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin de NATO ile ilişkilerinin "düşük ve "kritik" ölçüde bulunduğunu belirterek, "Bu, toptan istikrarsızlık, yıldırı tehdidi, silahlanma yarışının baştan başlatılması ve Avrupa'daki güvenlik mimarisinin ağız ağıza bozulması ışığında gerçekleşiyor." dedi.

Rusya'nın NATO'ya gerilimin azaltılması anlamında önlemler edinmeyi nice el öneri ettiğini fakat bu tekliflerin umursanılmadığını kail Fomin, "Bu, görüngü ve çatışmaların meydana gelmesi düşüncesince ön şartlar yaratıyor, güvenliğin temellerini baltalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fomin, "Rus tarafı, Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileriyle ilişik anlaşmaların birlikte an ilk hazırlanması düşüncesince tekliflerin müspet halde danışma edileceğini umuyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ