USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi’de ortak araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın Soçi kentinde birlikte araya geldi.

Putin, Aliyev ve Paşinyan, Soçi’de ortak araya geldi
26-11-2021 18:30
Moskova

Putin, Aliyev ve Paşinyan’la görüşmesinde, Karabağ’da varılan anlaşmaların arkası sıra ehemmiyetli işler yapıldığını güçlükle kimi hastalıkların bitmeme ettiğini söyledi.

Azerbaycan-Ermenistan sınırında kimi feci olayların da yaşandığını tamlayan Putin, "İnsanlar yaralanıyor, hayatlarını kaybediyor ve bu gidişat bizim dikkatimizi vermemiz müstelzim birlikte konu. Açıkçası mükemmel da bu madde nedeniyle, gelecekte bu cins olayların yaşanmaması düşüncesince zaman birlikte araya geldik." dedi.

Bölgede şişman dirayetli askeri çatışmaların yaşanmadığına ayraç fail Putin, "Rus sulh gücü ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi çalışmalarını sürdürüyor. En önemlisi, gelecekte erinçli birlikte dirim düşüncesince koşulların yaratılıyor olmasıdır." diyerek konuştu.

Rus, Azerbaycanlı ve Ermeni başvekil yardımcılarının riyaset etmiş olduğu müselles komisyonun da ehemmiyetli evreler kaydettiğini özetleyen Putin, "Yakın gelecekte, muvasala bağlantılarının açılmasına müteveccih akla yatkın kararları alabileceğimize güvenmek düşüncesince nedenler var." ifadesini kullandı.

Putin, Rusya’nın da bölgedeki muvasala bağlantılarının açılmasına uyanıklık duyduğunu kaydederek, "Yüzyıllardır birlikte tane birlikte devletin parçası yerine birlikte aradaydık, baş döndürücü dip zamanı bağlarımız var. Onların çökmesini istemeyiz. Tam tersine, onları onarmaya ve desteklemeye çalışmalıyız. Durumun normalleşmesine, müspet yönde büyümesine müteveccih rastgele dü yandan da merakı var." dedi.

Aliyev: Sınırların belirlenmesini konuşacağız

Aliyev, Rus sulh gücünün (Karabağ’daki) çalışmalarından övgüyle bahsederek onların senelerce dondurulmuş birlikte soruna erbap olması zımnında sabık sene savaşın yaşandığı bölgenin güvenliğini sağladığını dile getirdi.

Azerbaycan’ın savaşın bitmesinin arkası sıra sabık 1 sene süresince hem savaşın sonuçlarının ortadan kaldırılması bununla beraber muvasala hatlarının açılması dair en faziletkâr kurda müspet davranış sergilediğini vurgulayan Aliyev, 10 Kasım 2020’de imzalanan müselles bildirinin az daha topu topu maddelerinin yaşama geçirildiğini, güçlükle muvasala hatlarıyla ilişik hususların daha gerçekleşmediğini hatırlattı.

Aliyev, zaman hem muvasala hatlarının açılmasını bununla beraber Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırların belirlenmesi konusunu konuşacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Rusya’nın bu konudaki desteğini, müşavirlik desteğini ölçüm ediyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırlar belirli değil. Daha ilk de halkoyu uğrunda hudut hattının tespit sürecine başlamaya amade olduğumuzu bildirme etmiştik. Ayrıca daha ilk halkoyu uğrunda Ermenistan’a, çatışmaya akıbet vermek, aykırı yerine arazi bütünlüğü ve egemenliği tanımak, dü bitişik yerine yaşamak, dü bitişik üzere yaşam sürmeyi baştan bellemek düşüncesince sulh anlaşması müzakerelerine başlamayı önermiştik.”

Paşinyan: Sınır hattını tespit sürecine hazırız

Paşinyan, Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına girdiğini tez ederek, "Karabağ'da proses dilek edilmiş olduğu denli kararlı birlikte halde değil. 12 Mayıs’tan beri Ermenistan-Azerbaycan sınırında çöküntü vaziyeti var." dedi.

Ulaşım bağlantılarının açılmasının, alanda çözülmemiş birlikte tane dava olmadığını öne devam eden Paşinyan, "Biliyorsunuz ki harp esirleri, rehineler ve öbür tutuklularla ilişik birlikte dava mevcut ve bu baş döndürücü ehemmiyetli insanca birlikte sorundur." diyerek konuştu.

Sınır hattının belirlenmesi mevzusuna dayanak verdiklerini özetleyen Paşinyan, "Ermenistan'ın hudut hattını tespit dönemini başlatmaya amade bulunduğunu yüz kere dile getirdim. Tüm muvasala ve kazançlı bağlantıların açılması ve blokajların kaldırılması konusu da bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ve bu sorunları çözmekle hakkıyla ilgileniyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ