USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Prof. Dr. Oktay: 'Zelenskiy’nin arzu etmiş olduğu gibi boğazların kapatılması mümkün değil'

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (KAFKASSAM) Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, “Tabii ki Zelenskiy'nin talebi gündemde olacak, incelenecek lakin onun arzu etmiş olduğu gibi boğazların kapatılması mümkün değil. Aynı biçimde Rusya'da hakeza ortak nesne istem ettiğinde Montrö

Prof. Dr. Oktay: 'Zelenskiy’nin arzu etmiş olduğu gibi boğazların kapatılması mümkün değil'
25-02-2022 23:30

KAFKASSAM Başkanı Hasan Oktay, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin ikinci gününde bölgedeki akıbet hali İHA muhabirine değerlendirdi. Rusya'nın esas amacının Ukrayna'yı ağız ağıza obstrüksiyon buyurmak olmadığını kail Oktay, Rusya'nın esas amacının Kiev yönetimini fark buyurmak bulunduğunu belirtti. Ukrayna'nın Montrö Sözleşmesi'ni göstererek Türkiye'den boğazları kapatması talebini değerlendiren Oktay, bu mevzunun birlikte devletin istemesi yada birilerinin istememesiyle olacak birlikte gidişat olmadığının altını çizdi. Oktay, bu sözleşmenin maddeleri bulunduğunu ve maddeler dışına da çıkılmaması icap ettiğini söyledi.

“Şu anda topyekün birlikte harp bulunmayan lakin Rusya rastgele sahası arama edebilmek namına Ukrayna'nın dayanım noktalarını vurdu”

Putin'in kendiliğinden ahir Rusya'yı hazırladığını kail Prof. Dr. Hasan Oktay, “Rusya, 2014'te Ukrayna'da meydana mevrut hadiseler daha sonra Soçi Kış Olimpiyatları sonlanır bitemez ayrılıkçılar üstünden birlikte harekata kalkışmıştı. Kırım'ın, Donbas ve Duhok'un birlikte manada da ayrılıkçılar üstünden Rusya kabilinden arama edilme süreci oldu. Bu Ukrayna düşüncesince ikrar edilecek birlikte gidişat değildi. Çünkü Ukrayna, Birleşmiş Milletler kabilinden arazi bütünlüğü şöhretli birlikte devlet. Ukrayna, bu hali Rusya'ya gönül rahatlığı emektar memleketlerini arka alabilmek namına daim arsıulusal sistemde gündeme getirdi. Zelenskiy, cumhur reisi seçildikten sonradan da Rusya'nın bu işgalci konumunu gündeme getirerek Rusya'ya gönül rahatlığı NATO'yu harekete giyinmek istiyordu. Tabii bu dilek üstünden meydana mevrut gerginlikte Putin evvela birlikte matbuat toplantısı yaptı. Donbas ve Duhok'un hür mutluluk şekilde tanınmasını sağladı. Ertesi devir de Ukrayna'nın tabanca depolarını ve cephane depolarına gönül rahatlığı birlikte hücum gerçekleştirdi. Şu anda topyekün birlikte harp bulunmayan lakin Rusya rastgele sahası arama edebilmek namına Ukrayna'nın dayanım noktalarını vurdu. Henüz birlikte yağız savaşına dönüşmedi. Dönüşmeden de diplomatik açıklamalarla süreci yönetmeye çalışıyorlar” sanarak konuştu.

“Zelenskiy'nin arzu etmiş olduğu gibi boğazların kapatılması mümkün değil”

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin önemine yer veren Oktay, “Montrö, Türkiye açısından ince ehemmiyetli birlikte antlaşma. Özellikle Karadeniz ve yöresinde meydana doğacak çatışmalarda Montrö vazgeçilmez. O sebeple Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö ile ilişik ağır icraat yaptıklarını anlatım ettiler. Tabii ki Zelenskiy'nin talebi gündemde olacak, incelenecek lakin onun arzu etmiş olduğu gibi boğazların kapatılması mümkün değil. Aynı halde Rusya'da hakeza birlikte obje istem ettiğinde Montrö anlaşmasının maddeleri aşırı dobra incelenip ona gereğince cereyan edilecek. Montrö'yü gedmek yönünde boğazları geçelim, Ukrayna'ya iane edelim yahut Rusya'ya gönül rahatlığı savaşalım dediklerinde de gine Montrö'yü tığ kelimesi kelimesine infaz kılmak zorundayız. Bunu uyguladığımız devir bitişik ülkeler kabilinden hâlâ saygın duruma geliriz. Montrö'yü dilek ve dilekler doğrultusunda Türkiye delmeye ve deldirmeye çalışırsa bu derinliğine vadede Türkiye'nin elini zayıflatır. Onun düşüncesince Çavuşoğlu birlikte matbuat toplantısı gerçekleştirmiş oldu ve Montrö'nün uygulanma şartlarını belirgin birlikte halde anlatım etti” ifadelerini kullandı.

“Zelenskiy direnir ve Moskova burada mücadelesi bitmeme ettirirse bu Putin ve Putin sonrası Rusya düşüncesince ışıksız günlerin başlangıcı anlamına gelir”

Rusya'nın Zelenskiy hükümetini devirene derece bitmeme edeceğini tamlayan Oktay, “Zelenskiy devrildikten sonradan da Moskova yanlısı birlikte hükümet kurulduğu devir da Putin onlarla anlaşmalarını yapmış olup çekilecek. Tabii Zelenskiy ne derece direnecek, direndikçe de Rusya, Ukrayna'da askeri harekatı ne derece bitmeme edecek? Bunu doğacak eyyam gösterecek. Eğer Zelenskiy direnir ve Moskova burada mücadelesi bitmeme ettirirse bu gerçekte Putin ve Putin sonrası Rusya düşüncesince ışıksız günlerin başlangıcı anlamına gelir. Bunu da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov aşırı dobra görmüş olduğu düşüncesince bugün az buçuk hâlâ güzel birlikte üslupla birlikte matbuat toplantısı gerçekleştirdi. Karşılıklı anlaşmaya amade olduklarına değgin birlikte anlatım kullandı. Fakat Biden'ın Rusya'ya gönül rahatlığı ortaya koyduğu yaptırımlar ve dünyanın nice devletinin Biden'ın yanı sıra arsa alması, istikbal günlerde Biden-Putin görüşmesinin önünü açacakmış gibi görünüyor. Ki bu görüşmeye çabucak gerekseme var. Böylece Putin'in kararlılığı ondan sonradan hâlâ kupkuru birlikte halde belirleme edilmiş olacak. Eğer Putin Ukrayna'ya gönül rahatlığı giriştiği bu askeri harekattan vazgeçer ve gene topraklarına dönerse, Biden ile Putin arasındaki anlaşmanın tarafını ondan sonradan tartışacağız. Bunun yönünün Çin bulunduğunu şimdiden söyleyebiliriz” sanarak konuştu.

“Biden-Putin görüşmesi dünyanın baştan şekillenmesine ağır manada medet sağlayacak”

Bu savaşın Rusya'nın geleceğini belirleyeceğinin altını çizen Oktay, “Ukrayna'da Rusya'nın başarısı, Putin sonrası Rusya'nın ayakta kalması ile uygun olacak. Özellikle Amerika'nın yaptırımları, Batı ülkelerinin Rusya'ya gönül rahatlığı kaba tutumları ki hepsi NATO'nun Ukrayna'nın yanı sıra olabileceği ve Rusya'ya harp sahası savaşına gireceğini anlatım etti lakin Ukrayna, NATO ülkesi bulunmadığı düşüncesince Batı'nın hakeza birlikte fiili harp sahası oluşturması mümkün değil. Rusya'ya gönül rahatlığı yaptırımlar Rusya'yı caydıracak ve bu manada da Rusya amacına ulaştı. Ukrayna üstünden verebilecekleri mesajları verdi. Şimdi diplomatlık üstünden sulh kasılma buyurmak isteyecekler. Önümüzdeki günlerde Biden-Putin görüşmesi dünyanın baştan şekillenmesine ağır manada medet sağlayacak” ifadelerine arsa verdi.

“Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne karışma olması, Ukrayna krizi çözüldükten sonradan aşırı hâlâ konuşulur olacak”

Bu krizin NATO'ya Türkiye'nin önemini hissettireceğini kail Oktay, “Türkiye; Karadeniz üstünden hem Ukrayna bununla birlikte Rusya ile komşu. İki devletle de berri bağlanak bahis konusu değil. İki devletle de iktisadi ve toplumsal münasebetleri en dobra bulunan devletler. Dolayısıyla Karadeniz üstünden bitişik bulunan dü devletin savaşması Türkiye kabilinden ikrar edilir birlikte gidişat değil. Zaten Cumhurbaşkanı'nın bu mevzuda dü tarafa da ılım haber mektubu fail açıklamaları yalan konusu. Türkiye'nin önceki etapta yapması müstelzim bu krizi Çavuşoğlu ve Erdoğan'ın haricinde kimesne mutluluk yetkilileri kabilinden gündeme getirilmemesi gerekir. Çünkü kullanılacak bulunan birlikte cümle, birlikte lafız Türkiye açısından ince negatif birlikte sürece dönebilir. Türkiye, NATO'nun bölgedeki gücünün en ehemmiyetli ikinci askeri yapısına sahip. Böyle olunca da Türkiye bu süreçte NATO'nun hâlâ çalışkan duruma gelmesini sağlayabilir. Bu krizin Türkiye yönlendirmesiyle çözüldüğünde birlikte Türk NATO sekreteri bundan sonradan gündeme gelecek. İkinci güçsünüz ve NATO'da aşırı etkilisiniz. Ama şimdiye derece birlikte Türk umumi yazman olmadı. Bu önümüzdeki çevrim tartışılacak. Bu süreçte Avrupa, başta Ukrayna krizinde mütereddit davranışları sonucunda Avrupa'nın birlikte askeri gücünün bulunmadığı yahut bu askeri gücü yönetecek birlikte iradenin bulunmadığı anlaşıldı. Artık Avrupa'nın güvenliğini mizan noktasında Türkiye'ye ağır birlikte konum düşecek. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne karışma olması, Ukrayna krizi çözüldükten sonradan aşırı hâlâ konuşulur olacak ve buradan Türkiye güçlenerek çıkacak” dedi.

Ömer Faruk Karataş - Bayram Türüdü

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ