USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem

Tüm dünyayı tesiri dibine meydan Korona virüs (Covid-19) olayları vatanımızda bulunduğu kabilinden Trabzon'da da tedricen artıyor. Özellikle akıbet günlerde bazısı aşı karşıtları gündemdeki yerini korurken, uzmanlar aşının dirimlik önemi eş olduğuna aksan yaparak pandemiye

Prof. Dr. Kaya’dan aşı karşıtlarına sitem
23-09-2021 10:17
Trabzon'da fenomen artışlarının sürdüğünü bu yönde hastanelerdeki doluluk oranlarının arttığını tabir fail KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, ilkin yüklü ve gailesiz yaşlarındaki hastalanmış sayında kesafet yaşandığına uyanıklık çekti. Kaya “Ülke genelinde fenomen sayılarında geçtiğimiz haftalara uyarınca indinde artım uydurma konusu. İlimizde de benzeri halde bunun oluşturduğu kesafet ve sorunları çalışkan namına yaşıyoruz.

Gördüğümüz o ki; fenomen sayılarında ağırbaşlı indinde artım var. Servisler az hâlâ tama DOĞRU dolulukla çalışıyor. Bazen çabuk servislere mevrut hastalar düşüncesince arazi bulmada zahmet yaşıyoruz. Yoğun bakımlar bazında da böyle. Özellikle yüklü ve gailesiz yaşlarındaki hastalarda indinde kesafet bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun da en önde mevrut nedenleri aşılamanın yapılmayışı yahut kem namına mamul olması” dedi.

"Aşılama dirimsel ciddiyete sahip"

Aşılamanın dirimsel önemi cemaat bulunduğu tamlayan Kaya, okullardaki beniz yüze eğitimde yaşanmış olan sıkıntıları değerlendirerek, “Eğitime etraflıca müddet açıklık verildi. Ülke namına on paralık istemediğimiz indinde durum. Sonuçta ülkemizi yönetenler bu mevzuda indinde kol icraat ve tedbirler içinde yetişek periyodunu baştan başlatılmasına değişmeyen verdiler ve başladık. Bazı mevzularda eksiklerimiz var. Her şeyden evvel okulların sınıfların fiziksel koşulları, mektepli sayılarına akla yatkın mekanların olup olmaması yürütüm bazında indinde kol güçlük getiriyor. Çocuklarımız birbirleriyle DOĞRU değini şeklinde kalabiliyor. Aşılama halleri aşırı dirimsel ciddiyete sahip” sanarak konuştu.

“Öğretmenlerin döllenme payı da hâlâ dört dörtlük manasıyla sağlanabilmiş değil”

Okullarda ilkin öğretmenlerin dölleme oranlarının hâlâ ülküsel kurda olmadığını tabir fail Kaya, “Öğretmenlerimizde dölleme payı hâlâ ülküsel kurda değil. Ki elhak anca olsa fark bu da yetmiyor, yurttaş namına veliler namına hepimiz de aşılanmış olmalıyız. Bunları çabuk indinde halde tamamlamamız dirimsel ciddiyete sahiptir. Son çağda ciddilik elde eden ve düşünce meydana getiren çatal ağız denli birtakımı mutasyonlar var. Bundan sonraları da ayrımlı dünkü mutasyonların gelişim göstermesi de belki dahilinde gözüküyor.

Bunlar virüsün yayılım sertliği ve hastalandırıcı niteliklerini artırabileceğinden ötürü düşünce doğurmaktalar. Virüsün yayılmasına ne derece toleranslı davranırsak o derece değişinim kapasitesi artabilir bu da, istenmedik neticelere bozukluk olabilir. Dolayısıyla elimizi aşırı çabuk tutmamız lazım. Ülke genelinde sonuç çağda dölleme oranları değişik hâlâ dobra noktalara taşındı. Doğrusu bunun aşırı hâlâ çabuk ve er etapta olmasını dilek ederdik. Bundan sonraları yapılması müstelzim hijyen, maske, içtimai açıklık denli asliye kurallara uyumla baş başa aşılanmanın kalan çabucak bitmeme etmesidir” şeklinde konuştu.

Aşı karşıtlarını eleştiren Kaya, bunlar ortada rakamları az da olsa ne eyvah ki birtakımı afiyet personellerinin da bulunduğuna uyanıklık çekerek, “Diğer indinde mevzuda şaşkınlıklar içinde izlediğim, beyin eseme kanalıyla açıklama edemediğim aşı karşıtlığı meselesi. Hiçbir ilmî beyin eseme temeli sıfır indinde durum. Vatandaşları bu mevzuda duyar olmaya çağırma ederiz en endamsız sürede aşılarını olsunlar. Sağlıkçılar ortada da ağırbaşlı ahiret yolculuğu olayları oldu. Dolayısıyla evren aşırı ağırbaşlı problemle karşı karşıya. Sebebi, sistem mekanizması ne olursa olsun bunu speküle etmenin tek manası yok. Bu noktada bizim yapabileceğimiz tek bilinçlilik sığınma tedbirleri ne ise onları çabucak hesabına getirmek” ifadelerini kullandı.

Delta varyantının çabucak yayıldığını ve bu virüsün bundan böyle ağırlığını indinde güzel hissetirmeye başladığını tamlayan Kaya, “Varyant virüslerinin niteliği çabuk yayılmaları. Artık az hâlâ rutin açıdan çatal ağız varyantı ağırlığını koydu, ülkemizde. Tüm çabalarımıza karşın ne eyvah ki ölümle sonuçlanan olaylarımız da olabilmektedir. Sıkıntılı sürecin içindeyiz” dedi.

Bekir Koca
 

İLGİLİ HABER
ABD, ceninisakıt gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak ABD, ceninisakıt gelirli devletlere 500 milyon düze Pfizer Covid-19 aşısı bağışlayacak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ