USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Pastırma sıcaklarında 'hasta olmayın' uyarısı

Türkiye, 1 hafta süreceği kestirim edilen pastırma sıcaklıklarının tesiri dibine girerken uzmanlar sıcaklık değişimlerine hakkında vatandaşların titiz olması icap ettiğini belirtiyor.

Pastırma sıcaklarında 'hasta olmayın' uyarısı
05-11-2021 11:09
05-11-2021 11:09
İstanbul

"Sonbaharda havaların soğumasının peşi sıra yaşanmış bulunan güneşli sıcak günler" yönünde geçer ve "pastırma sıcaklıkları" namına da tabir edilen "pastırma yazı'', çoğu kez teşrinievvel ayının sonları ve teşrinisani ayının başlarında görülüyor.

Pastırma sıcaklıkları bu yıl de Türkiye genelinde tesirini hissettirecek.

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, AA muhabirine meydana getirmiş bulunduğu açıklamada, pastırma sıcaklarının güz mevsiminde kışa geçmeden kısaca teşrinisani ayının önce haftalarına emsal geldiğini söyledi.

"Pastırma yazı" denilen ılık havanın, antipatik havaların başlangıcının peşi sıra sansasyonel bulunduğunu tamlayan Özdemir, "Bu yıl de ayrımsız biçimde 4 Kasım'da pastırma sıcaklıkları tesirini göstermeye başladı. Pastırma sıcaklıkları 1 hafta süresince kendisini hissettirecek." niteleyerek konuştu.

Özdemir, bu zamanda Türkiye'nin herhangi borda bordaya durumunda sıcaklığın artacağını vurgulayarak, şu detayları verdi:

"5 derecelik borda bordaya sıcaklık artışı yaşanacak. İstanbul'da, Marmara Bölgesi'nde sıcaklıklar 20 dereceye ulaşacak. Ege, Akdeniz taraflarında sıcaklık 25 derecenin üstünde olacak ve toprak arsa 27 dereceye denli çıkacak. Yani bu zamanda denize ferah ferah girilebilir. Anadolu'da da sıcaklık yaşanacak fakat İç Anadolu Bölgesinde kesintisiz ortada minimum 6-7 derecelik borda bordaya ayırt olacak. 11-12 Kasım'a denli pastırma sıcaklıkları dediğimiz sonbahardaki ılık iklim tesirini gösterecek. Bu çağda tetik olmamız lazım. Geceleri sıcaklık azalacak. Yazdan çıkıyoruz zorla kışlıkları bu havada boşlama etmememiz lazım. Gece ve gün sıcaklığı farkı hastalıklara kaynak olabilir. Pastırma sıcaklıklarının peşi sıra yağışlı havalar bekliyoruz. Sistemler onu gösteriyor. Bir haftadan sonradan kışlıkları çıkartacağız. Yani iklim soğumaya başlayacak. Bu yıl modeller Türkiye'de de kar yağışını ayraç ediyor. Bu da bizim düşüncesince aşırı önemli."

"Hava kirliliği arttı, rahatsızlığı olanların özen etmesi gerekiyor"

Türkiye'nin 1 haftadır faziletkâr basıncın tesiri altında bulunduğunu özetleyen Özdemir, bu zamanda faziletkâr basıncın merkezinin İç Anadolu'da bulunduğunu tabir etti.

Özdemir, bu zamanda rüzgarın hızının az bulunduğunu ve bundan ötürü iri metropollerde iklim kirliliğinin arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Soğuk iklim şimdi ağırbaşlı bulunduğu düşüncesince ve gece olunca albeni bariz olduğu, küre çabuk soğuduğu düşüncesince aşırı antipatik iklim yeryüzünden ayrılmıyor. Yer seviyesinde soğuktan çevre metropollerdeki kişi artışı, vasıtaların çokluğu, susturucu gazları, soba bacaları, üretimevi bacaları, kirliliği artırıyor. Kronik rahatsızlığı bulunan şahısların bulaşık açıktan çevre tetik olması gerekiyor. Yavaş aheste faziletkâr basıncın tesiri doğuya akıllıcasına kayıyor. Ayrıca bu zamanda dumanlı havaları da kıymetlendirmek mümkün. Yüksek basınç, 'radyasyon sisi' meydana getirmiş bulunduğu düşüncesince İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesinde sabahleyin saatlerinde sis oluşumu görülebilir. Ama elbette güneşin çıkmasıyla baş başa toprak yüzeyi ısınacağı düşüncesince sis adım adım kalkacaktır. Bu sis de saf namına kirliliği tetikliyor. Biliyorsunuz havadaki rutubet ve su damlacıklarının hesabına kirliliğe faktör bulunan havada somurtkan biçimde mevcut partiküller yapışır. Bu partiküller 2,5 mikrondan küçükse, süzgeç vazifesi gören akciğerlerimizle bu bulaşık havanın solunması, göze yapısının bozulmasına kaynak olacaktır. Tabii ki bu da teneffüs hastalıkları ilkin edinmek kıl payı önsezi damar, faziletkâr potansiyel farkı kabilinden hastalıkları tetikleyecektir. Sabah saatlerinde pislik en yukarı kurda olabileceği düşüncesince vakayiname rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve aşırı ıvır zıvır evlatların hariç çıkmamaları gerekir."

Vücut direncini artıracak önlemler alınmalı

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altın ise pastırma sıcaklarında havanın gündüzleri sıcak, akşamları ise antipatik olabildiğini belirtti.

Sıcaklıklar arasındaki farkın beden direncini bozduğunu dile getiren Altın, "Vücut direncini tasarruf etmek düşüncesince derneşik uyku, stabil beslenme, taravetli ürün ve sebze, protein kabul etmek önemli. Ayrıca derneşik idman gerçekleştirmek da ehemmiyet taşıyor. İnsanlar bu zamanda mütebeddil iklim sıcaklıklarından çevre giyindikleri giysilere özen etsinler. Havanın niteliğine layıkıyla giysi seçsinler. Çünkü iklim ansız değişiyor. Bu değişim, hastalığa kaynak olabilir. Bunun indinde maske, hıfzıssıhha ve mesafeye de özen edilirse dobra olur. Böylece hem kovidden tıpkı zamanda bu zamanda insanlardan bulaşacak enfeksiyonlardan mahfuz oluruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ