USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Onu elektrik direği üzerinde gören dönüp tekrar bakıyor

Sakarya'da elektrik dağıtma şirketinde aksaklık görevlisi biricik eş yerine etkin Fatma Ardıç, 15 senedir metrelerce yükseklikte arak dökerek cesareti ve kabiliyetiyle görenlerin beğenisini topluyor. Zihinlerdeki ‘erkek işi' algısını sahada aksine çeviren Ardıç, “Beni gören

Onu elektrik direği üzerinde gören dönüp tekrar bakıyor
06-03-2022 15:08

Küçüklüğünü elektronik maşa mekanizmalarıyla oynayarak nâkil ve lisede elektrik bölümünü yeğleme ederek 40 nefis sınıfta yegâne kız bulunan Fatma Ardıç, zaman 4 ilin elektrik hatlarının hizmet ve onarımını gerçekleştiriyor. 3 salname teknisyenlik eğitiminin peşi sıra 2007 senesinde SEDAŞ'ta iş yaşamına atık dü bebek anası Ardıç, kestirmece 15 senedir metrelerce yükseklikteki direklerde arak dökerek, erke sektöründeki ‘erkek işi' patron yargısını yıkıyor. Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya'da elektrik tevzi karşıcı SEDAŞ'ın elektrik direklerinde oluşan arızalar Ardıç'ın ojeli parmakları kabilinden onarılıyor.

Kaskını, eldivenini ve koruyan aparatlarını takarak işini en elleme halde mütemmim Ardıç, erke piyasasının ‘erkek işi' bulunduğu algısını sahada bilakis çeviriyor. Metrelerce yükseklikteki elektrik direklerinde arızaları gideren Fatma Ardıç'ı birtakım yurttaşlar ise şaşkınlıkla seyrediyor. Cesareti ve kabiliyetiyle görenlerin merakını toplayan ve işini bayıla bayıla karşıcı Ardıç, işinde başarıya revan yolu anlattı.

“Erkek işi namına görülüyor, gerçekte anca bir farklılık olmaması lazım”

Yaptığı aha kadın-erkek ayrımı olmadığına uyanıklık çekici Fatma Ardıç, “Ben elektrik kısmı mezunuyum, elektrik teknisyeniyim. Çocukluğumdan bu yana elektrikli aletlere giriş döndürücü bir ilgim var. Evde ne denli radyo, monitör var ise kurcalayıp bozmuşluğum vardır. Tamir etmeye çalıştığım lakin arka toparlayamadım, vidasını arttırdığım elektronik aletler vardır. Şimdi yaptığım meslekle ise her insanın radyosunun, televizyonunun çalışmasını sağlıyorum. İşim eş işi namına görülüyor, gerçekte anca bir farklılık olmaması lazım. İşimin zorlukları bulunduğu denli ateşli ve dörtköşe tarafları da var. Ekip dostlarım bu mevzuda bana o denli dayanak oluyorlar ki. Kadın-erkek düzentileme sırasında süper işler ortaya çıkarabiliyoruz” dedi.

“Görenler aşkın şaşırıyor”

Kendisini gören birtakım vatandaşların şaşırdığını dile getiren Ardıç, “Beni görenler aşkın şaşırıyor, hanımdan elektrikçi mi mümkün diye. Bu meslek, bu iş, erke alanı baştan sona adama uyarlanmış edilmiş kabilinden görünse de bizim başarabildiğimizi görenler aşkın ölçüm ediyor. Hususi işimin bitmesini muntazır ve teşekkürname fail yurttaşlarımız var, onlarla aşkın elleme diyaloglarımız oluyor. Kadın-erkek algısını değiştirdiğimi söyleyebilirim zira vatandaşta bu mevzuda bundan böyle o kesme tavrını bırakmış durumda. Çalıştığım esnada bedel mevrut birtakım hanımlar ise, ‘tebrik ediyoruz, seninle alım çalım duyuyoruz, sayımız artar inşallah' niteleyerek onlarda benimle bu arada onurlanıyor, gururlanıyorlar. Böyle olunca da yapamayacağımız iş namevcut diyerekten daha aşkın şahlanıyoruz, heyecanımız ve düzentileme isteğimiz artıyor. Bu mevzuda çalıştığım sektörde işverenim de aşkın dayanak çıkıyor. Ve eş çalışanlara müteveccih yaptığımız nice plan ve düzentileme var. İnşallah sayımız artar, yegâne dilek ve dileğim bu” sanarak konuştu.

“'Sağ ol elektrik geldi' dendiğinde bizim dört başı mamur yorgunluğumuz geçiyor”

Meslek hayatında yaşamış bulunduğu zorluklardan da bahseden Fatma Ardıç, “Çok alım çalım veriyor mesleğim elleme ki seçmişim diyorum. Gördüğüm gelişigüzel yerde kız çocuklarımıza da bahsediyorum. Enerji sektöründe sayımız o denli az ki, artması düşüncesince elimizden ne geliyorsa baştan sona giriş başa yapacağız inşallah. Zorlukları var; insanoğlu ve efsanevi faktörü, iklim koşulları var. Bunlarla giriş ederken bir tık modumuz sukut etabına yaklaşırken, oradan vatandaşın birisi gelip ‘Sağ ol elektrik geldi' sanarak erişince bizim dört başı mamur yorgunluğumuz geçiyor” halinde konuştu.

“Kadınların başaramayacağı iş yok, kâfi ki istesinler”

Genç hanımlara erke sektörünü yönelmelerini referans fail Ardıç, “Kadınların başaramayacağı iş yok, kâfi ki istesinler. Yeter ki kendilerine bu mevzuda güvensinler, ego başardım ve hepsi başarabilir. Ben dü bebek anası namına senelerdir bu işin içerisindeyim 14-15 yıldır. Bütün hanımlara ve kız çocuklarımıza referans ediyorum, banko mesleği seçmekte duraksama etmesinler. Hepimizin Kadınlar Günü mutlu olsun inşallah” ifadelerini kullandı.

Burak Can Tokyürek - Orkun Kaya
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ