USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Öğrencilerden dideban eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm

Malatya'daki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin TEKNOFEST'te bir numara oldukları "Akıllı Eczane Sistemi" projesinin yaşama geçirilmesi şeklinde yurttaşlar eczanelerden 7/24 deva alabilecek.

Öğrencilerden dideban eczane kontrol derdine 'Akıllı' çözüm
13-12-2021 12:00
Malatya

Öğrenciler, Kovid-19 devrinde eczanelerde vatandaşlara elan sağlıklı müşterek alım satım ortamı gelmek düşüncesince araştırmalara başladı. Eczanelerde karşılaşılan dava ve eksikleri sormaca çalışmasıyla araştıran öğrenciler, vatandaşların eczane içine girmeden çıkar yol alabileceği "Akıllı Eczane Sistemi"ni ihya sonucu aldı.

Yaklaşık 2 sene devam eden icraat kararında otomat seçimi müşterek maşa geliştiren öğrenciler, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te İnsanlık Yararına Teknoloji yarışması Sağlık ve İlk Yardım Kategorisi Lise Seviyesi dalında birincilik elde etti.

Görünüş itibarı ile bankamatiğe eğilimli "Akıllı Eczane Sistemi", e-Reçete ile de senkronize çalışabiliyor.

TC etiket numarası ve e-Reçete kodunun girilmesiyle ilaçları müşterek düzenek kanalıyla hastaya verici sistem, ilaçların kesinlikle kullanılabileceği bilgisini de doktorun reçeteye yazdığı bilgiler dahilinde print şekilde sunabiliyor. Bu sayede sistem, vatandaşlara 7/24 çıkar yol alabilme olanağı sağlıyor.

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alanı öğretmeni Ali Yılmaz Altunsuyu, AA muhabirine, cihazın vatandaşlara iri suhulet sağlayacağını söyledi.

Projenin TEKNOFEST'te müşterek numara olmasının ehemmiyet sunma ettiğini aktaran Altunsuyu, "Tamamen e-Reçete sistemiyle ahenkli çalışıyor. İlaç barkodlarını ilkin okutuyoruz. Böylece raftan çıkar yol alındığından itibaren hastanın hesabına şu çıkar yol düşürülmüştür diyerek uyartı veriyor. Sistemin yazılımı öğrencimiz çeşidinden gerçekleştirildi." dedi.

TEKNOFEST'in öğrencilerin menfaatlerini yükseltmek ve ispat etmek düşüncesince dobra müşterek müstevi bulunduğunu özetleyen Altunsuyu, yazılımı önleyen öğrencilerine Sakarya ve Kocaeli'nde nice yazılım firmasının burs ve iş özgülemek istediğini anlatım etti.

Altunsuyu, vatandaşların en andıran eczaneye değişik bu sistemle ilaçlarını alabileceğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Türkiye'de e-Reçete sistemi var. Doktorun yazdığı yol Türkiye'nin neresinde olursa olsun alınabilir. e-Reçete kodunu ve TC etiket numarasını girdiğiniz devir cümle üstünden görünüyor. Her yerden ilacı alabilirsiniz. Sistemimizin en iri özelliklerinin başlangıcında e-Reçete sistemi geliyor. 7/24 çalışmasının nedeni de bu. Hasta bankamatik üzere ilacını rastgele yerden alabilir. Aynı sürede çizgi im okumadaki süreyi kısaltıyor. Hasta sağlıklı müşterek biçimde ilacını alıyor, ilacı meydan insana aldıktan sonradan fiş üzere print veriliyor. Bu print da hekim ilacın tanımlamasını kesinlikle yapmışsa sabah, öğlen, akşam, aç yahut tok, kesinlikle yol vermişse cümle çıktısını veriyor."

Projenin TEKNOFEST'te müşterek numara seçildikten sonradan Sağlık Bakanlığı ve nice eczanenin kendileriyle iletişime geçerek bilgelik aldığını özetleyen Altunsuyu, birtakımı hususi kuruluşların ise cihazla ilişik gelişimleri yakından izleme ettiğini bildirdi.

"İki sene bu cümle hesabına çalıştık"

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 12. dershane talebesi Taha Özbay da geliştirilen cihazın yazılımını yaptığını söyledi.

Vatandaşlara suhulet gelmek düşüncesince hakeza müşterek maşa yükseltmek istediklerini dile getiren Özbay, "Yazılımı, Kovid-19 devrinde eczanelerde oluşan canlı ve dideban eczane kontrol sorununu ortadan kapatmak düşüncesince yaptım. Bu plan başlamadan önceki pestil ve pestil yakınlarıyla konuştuk, anketler düzenledik. Bunların kararında hakeza müşterek cümle geliştirdik. İki sene bu cümle hesabına çalıştık ve TEKNOFEST'te müşterek numara olduk." diyerek konuştu.

TEKNOFEST'e daima eklenmek istediğini ve bu bölgelerde elan baş döndürücü müfit işler gerçekleştirmek istediğini anlatım fail Özbay, şöyleki konuştu:

"TEKNOFEST koskoca müşterek ortam. Bu sayede kendimi elan baş döndürücü geliştirdim. Bazı fikirlerin hakkıyla bedel bulmuş olduğu müşterek yer. Yüzlerce plan ve müsabık gördüm. İş teklifleri aldım. alaka baş döndürücü fazla. Gerçekten görülmeye bedel müşterek ortam. Bundan ahir amacım yazılım mühendisi olmak. TEKNOFEST'te aldığım iş imkanlarını gitmek istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ