USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Rusya ile bu haftaki görüşmelerden doğrudan son beklemiyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ve Batılı ülkelerle Rusya ortada Avrupa'nın güvenliği üzerine bu hafta yapılacak görüşmelerden elden son beklemenin realist olamayacağını söyledi.

NATO Rusya ile bu haftaki görüşmelerden doğrudan son beklemiyor
10-01-2022 14:17
Brüksel

NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı öncesinde Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanishyna ile matbuat toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Cenevre'de ABD-Rusya görüşmesi yapılacağını, çarşamba haset Brüksel'de NATO-Rusya Konseyi’nin toplanacağını ve perşembe haset Viyana'daki AGİT toplantısı düzenleneceğini hatırlattı.

Cenevre'deki ABD-Rusya görüşmeleri başladı

Stoltenberg, "Bu haftayı bitirdiğimizde, toplantıları tamamladığımızda, problemlerin çözgün olmasını durmak realist değil." dedi.

NATO’nun problemlerin çözümü düşüncesince müşterek süreç, müşterek paradigma güruh düzenlenmesi üstünde anlaşmayı beklenti ettiğini tamlayan Stoltenberg, şunları kaydetti:

"Her dü tarafta da Avrupa'da silahlı müşterek çatışmayı engel kazanmak düşüncesince proses başlatma üzerine esas müşterek dilek bulunduğunu beklenti ediyorum. NATO tarafında bu dilek var. Biz gelişim sağlayacak müşterek süreç, müşterek paradigma güruh üstünde anlaşmayı hedefliyoruz."

Ukrayna'nın NATO üyeliği

Jens Stoltenberg, Ukrayna'yı desteklemeye bitmeme edeceklerini, bu ülkenin NATO standartlarını karşılaması düşüncesince katkısı sürdüreceklerini belirtti.

Stoltenberg, "Avrupa'da rastgele müşterek ülkenin, ne asayiş düzenine müdahale olabileceği da müdahale kazanmak üzere, kişi şeklini seçilmiş üzerine ödünleme vermeyeceğiz. Ukrayna'nın ne devir NATO üyesi olabileceği Ukrayna'nın ve NATO üyesi 30 ülkenin kararıdır. Başka kimsenin bu mevzuda lakırtı gelir hakkı yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna, NATO'dan üyelikle ait netlik istiyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Stefanishyna da Rusya'nın asayiş garantileri üzerine dayatmalarda bulunduğunu, müzakerelerin Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekilmesiyle başlaması icap ettiğini vurguladı.

Rusya'nın, Ukrayna'yı engelleme düşüncesince ehliyetli sayıda askerini sınıra yığacağı gerçeğini her insanın görmesi icap ettiğini tamlayan Stefanishyna, bunun önlenmesi düşüncesince müstelzim değme şeyin yapılmasını istedi.

Stefanishyna, ülkesinin istediği ittifaka iltihak hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Avro-Atlantik bütünleşme Ukrayna anayasasında bulunmakta, halkın iri çoğunluğu çeşidinden desteklenmektedir. Bu mütalaa konusu yahut ceviz adına kullanılacak olan müşterek obje değildir." sanarak konuştu.

Olga Stefanishyna, NATO'nun "açık bap politikasını" değiştirmeyeceğine inandıklarını tabir ederek, Ukrayna kabil NATO'ya organ kazanmak talip devletlerin özelliğine netlik kazandırılmasını istem etti.

Rusya'nın asayiş garantileri önerileri

Rus ordusunun Ukrayna sınırında sonuç aylarda icra ettiği askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya ortada gerilim artmış, ilgiler Soğuk Savaş sonrası en düşüt seviyeye gerilemişti.

30 Kasım'daki NATO Dışişleri Bakanları sonunda, Rusya'nın, Ukrayna'ya dirlik agresif davranış göstermesi şeklinde bunun "ciddi neticeleri ve ciddi bedeli" olabileceği uyarısı yapılmıştı.

Rusya, 15 Aralık'ta Amerika ve NATO'ya ilettiği asayiş garantileri mevzulu barışma teklifinde, NATO'nun doğuya akıllıca genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO'ya alınmasından vazgeçilmesine ilişkin ABD'den üstenme istiyor.

ABD'nin, emektar Sovyetler Birliği devletlerinde ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurmaması, rastgele müşterek askeri faaliyette mevcut kazanmak düşüncesince bu devletlerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapmaması talepleri de eskiz barışma metinlerinde arazi alıyor.

Rusya'nın teklifinde, çekirdeksel silahların değme ülkenin kişi millî toprakları haricinde konuşlandırılmaması ve millî topraklar haricinde konuşlandırılan bu çeşit silahların arka çekilmesine müteveccih maddeler de bulunuyor.

Bu konuların ele katılması düşüncesince bu hafta Batılı devletler ve NATO ile Rusya ortada müşterek paradigma görüşmeler yapılacak.

ABD ve Rusya dışişleri icra vekili yardımcıları, bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde müşterek araya geliyor. 12 Ocak'ta Brüksel'de, 2019'dan buyana toplanmayan NATO-Rusya Konseyi toplanacak. 13 Ocak'ta ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içerisinde bu mevzular Viyana'da ele alınacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ