USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının 2. gün oturumu sona erdi

Letonya'nın başkenti Riga'daki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı 2. gün oturumu sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, "Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz olmaya bitmeme edi

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının 2. gün oturumu sona erdi
01-12-2021 19:14

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Letonya'nın başkenti Riga'da süregelen ikinci gün oturumu sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılmış olduğu toplantının arkası sıra matbuat toplantısı ayarlamak gibi alıcı karşısına geçti. Stoltenberg, "NATO Dışişleri Bakanları toplantısını bitirdik. İlk oturumumuza Gürcistan ve Ukrayna katıldı. Bölgedeki düzenlilik vaziyetini görüştük. Rusya'nın komşularına dirlik agresif ve istikrarsızlaştırıcı eylemleri ile Ukrayna çevresindeki askeri birikimi bitmeme ediyor. Tetikte olmamız ve huzursuzluğun tırmanmasından kaçınmamız gerekiyor" ifadeleriini kullandı. Stoltenberg, bakanların Rusya'nın gelecekteki rastgele müşterek saldırısının faziletkâr müşterek bedeli olacağını ve Rusya düşüncesince ağır politik ve konuşu neticeleri olacağını belirgin belirgin dile getirdiklerini aktardı.

"Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz"

Stoltenberg, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'nun levent süredir bitmeme fail ve yaklaşan ortakları bulunduğunu vurgulayarak, "Gürcistan ve Ukrayna'nın egemenliklerine ve yer bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz olmaya bitmeme ediyor ve rastgele dü ülkeye de desteğimizi ilave taahhüdümüzü sürdürüyoruz" biçiminde konuştu. "Kendilerini defans kabiliyetlerini elhak güçlendiriyoruz" diyen Stoltenberg, "Ayrıca reformlarla ilerlemenin, hukukun üstünlüğünün ve demokrasiyi güçlendirmenin önemine değindik. Güvenlik ve defans alanlarını dönüştürmeye bitmeme ediyorlar" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "Bu reformlar, hem Gürcistan'ı bununla beraber Ukrayna'yı henüz çelimli ve henüz dayanabilen bir duruma getirmenin anahtarıdır" dedi.

Afganistan'daki NATO misyonu ele alındı

Stoltenberg, "İkinci oturumumuz Afganistan'a ve NATO'nun oradaki 20 salname angajmanından çıkarılan derslere odaklandı. Bakanlar bu derslerimizi derinliğine ele alırken, NATO'nun gelecekteki buhran yönetimi operasyonlarını planlama ve icra yöntemini hem politik bununla beraber askeri kurda nite iyileştirebiliriz, bunu görüştü" ifadelerini kullandı. "NATO'nun Afganistan'daki misyonu anlamsız değildi" diyen Stoltenberg, "20 yılı fazla müşterek süredir Afganistan'dan ülkelerimize yıldırı saldırısı olmamıştır. Bu şişman ve komplike buhran yönetimi operasyonunu yürütecek kapasiteye ve politik iradeye sadece NATO sahipti. Kriz yönetiminin NATO düşüncesince asliye müşterek fariza namına kalması gerektiği açıktır" biçiminde konuştu.

"NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandırmaya değişmeyen verdik"

Stoltenberg, "Bakanlar, geçtiğimiz senenin Şubat ayında imzalanan ABD-Taliban anlaşmasına bağlı henüz manalı tartışmalardan yararlanacağımız dair da anlaştı. Aynı zamanda, bu sene misyonumuzun istikbaline bağlı istişareler belirgin ve samimiydi ve bu istişarelere isnaden baş başa NATO'nun Afganistan'daki misyonunu sonlandırmaya değişmeyen verdik" dedi. NATO'nun Kabil Havaalanının işletilmesini iletmek düşüncesince nazik işlevler sağladığını, karadaki boşaltma çabalarının koordinasyonuna önderlik ettiğini tamlayan Stoltenberg, "ABD, Birleşik Krallık, Türkiye ve Norveç son etap dayanıklı şartlarda güvenliği sağlamış oldu ve havalimanını işletti" dedi. Stoltenberg, "Gelecek düşüncesince NATO Mukabele Kuvveti tarafından yahut serbest müşterek güç namına NATO'nun endamsız süreli, şişman ölçekli, savaşçı sıfır boşaltma çabalarını icra kabiliyetini nite güçlendireceğimizi araştırmalıyız. Afganistan'dan çıkardığımız bu dersler gelecekte NATO'nun buhran yönetimindeki rolünü şekillendirecek" diyerek konuştu.

"Terörle savaşım çabalarımızı sürdürmeliyiz"

Stoltenberg, "Afganistan'dan tahsil edilen derslere baktığımızda, terörle savaşım çabalarımızı sürdürmeli ve ortaklarımızın kapasitesini geliştirmeliyiz. Irak'taki görgü bilimi bilimi misyonumuzun nazik emekleri da dahil" dedi.

"Batı Balkanlar'daki balans ve güvenliği görüştük"

Toplantının son oturumuna Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in katıldığını aktaran Stoltenberg, "Batı Balkanlar'daki balans ve güvenliği görüştük. Bölge, 1990'lardaki ihtilaflardan beri aşırı kere büküm etti. Ancak son senelerde tansiyonun yükseldiğini gördük. Kosova ve Bosna-Hersek dahil" dedi. Stoltenberg, "NATO alanda istikrarı, güvenliği ve iş birliğini geliştirmeye bitmeme edecektir ve oradaki varlığımızın, Kosova'daki KFOR misyonumuz, Saraybosna ile Belgrad'daki ofislerimizin karışma önemini konfirmasyon ettik. Avrupa Birliği ile iş birliğimiz dirimsel önemdedir ve istikrarı korumak, reformları beslemek düşüncesince baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz" biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ