USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde Rusya'ya tembihat yinelendi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının Rusya’nın gelecekte rastgele ortak saldırganlığının efdal bedeli, politik ve iktisadi neticeleri olacağını açık açık anlatım ettiğini bildirdi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bitiminde Rusya'ya tembihat yinelendi
01-12-2021 18:45
Riga

Stoltenberg, Letonya’nın başkenti Riga’da planlı ve Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun anabolizma etmiş olduğu dü günce NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının bitiminde matbuat toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ukrayna dair arbede alternatifini izlerse Rusya'ya ciddi bedeller ödeteceğiz

Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği dolayısıyla Rusya'nın konuşulmuş olduğu bugünkü oturuma Ukrayna ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının da katıldığını hatırlatan Stoltenberg, Rusya dair şunları söyledi:

"Bölgedeki düzenlilik durumunu, Rusya'nın komşularına erinç agresif ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerini, Ukrayna zarfında ve çevresindeki askeri tahkimatını ele aldık. Tetikte olmaya bitmeme etmeli ve huzursuzluğun yükselmesinden kaçınmalıyız. Bakanlar, Rusya’nın gelecekte rastgele ortak saldırganlığının erdemli bedeli, politik ve hesaplı neticeleri olacağını açık açık tabir etmiştir."

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyesi peyda etmek istediklerini hatırlatan Stoltenberg, "Her dü ülkenin arazi bütünlüğü ve egemenliğine bulunan desteğimiz sarsılmazdır. İki ülkeye desteğimizi artırmaya taahhüdümüz bitmeme etmektedir." niteleyerek konuştu.

Stoltenberg, "Ukrayna'ya erinç kuvvet kullanımı yerinde Rusya'ya verilecek mümkün karşılıkların neler olacağı" sorusuna "Rusya'nın hür ve hükümran ortak ülkeye erinç ortak defa hâlâ kuvvet kullanımı şeklinde başına gelebilecek neticelerle ilgilendiren degaje ortak yelpazede seçeneklerimiz bulunuyor. Bunlara hesaplı ve finansal yaptırımlar, politik engellemeler dahil." karşılığını verdi.

Rusya’nın 2014'te Kırım'ı gayrikanuni ilhakı sonra Baltık bölgesi ve Karadeniz'de NATO mevcudiyetini artırdıklarını aktaran Stoltenberg, Ukrayna'ya askeri eğitim, sığa geliştirme, müşavirlik ve bilim paylaşımı üzere mevzularda desteklerini sürdüreceklerini bildirdi.

Afganistan'dan çıkarılan dersler konuşuldu

Stoltenberg, uzuv devletlerin bakanlarının Afganistan'ı da konuştuğunu, sabık yaz NATO’nun buradan çekilmesinden çıkarılan derslerimizi ele aldıklarını kaydetti. Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki 20 salname misyonunun yıldırı saldırılarının engellenmesi üzere mevzularda güzel olduğunu, fakat amacın gerçek hedefinden saparak ülkenin yapılandırılması üzere ortak yapıya büründüğünü söyledi.

Stoltenberg, esnetilmiş fariza sektörünün zahmetli bulunduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak "Emellerimizin düzeyinin realist kalmasını sağlamalıyız." dedi.

Afganistan'dan incizap esnasında NATO'nun şişman ortak boşaltma operasyonunu icra kapasitesinin görüldüğünü aktaran Stoltenberg; ABD, İngiltere, Norveç ve Türkiye’nin güvenliği sağladığını, baş döndürücü zahmetli koşullar altında Kabil havaalanını işler tuttuğunu hatırlattı.

"Afganistan'dan çıkarılan dersler NATO'nun gelecekteki çöküntü yönetimi rolünü şekillendirecektir." ifadesini kullanan Stoltenberg, Afganistan'ın baştan yıldırı örgütlerinin yuvası olmasının engellenmesi düşüncesince Taliban'ın arsıulusal camiaya verdiği lafları tutmasını beklediklerini vurguladı.

"Dodik'in söylemleri akıl donör ve saldırgan"

Batı Balkanlar’daki hale yer veren Stoltenberg, Bosna Hersek ve Kosova'da akıbet devirde agresif söylemler dolayısıyla gerilimin arttığını, ecnebi aktörlerin bölgedeki ilerlemeyi baltalamaya çalıştığını, NATO’nun ise bölgenin istikrarına katkısını sürdüreceğini belirtti.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemlerini "saldırgan ve akıl verici" şeklinde nitelendiren Stoltenberg, bunların Dayton Anlaşması'nı baltaladığını söyledi.

Stoltenberg, Bosna Hersek'te baş döndürücü budunsal iri kurumlara dokunca verecek değme ayrışık girişimi engel peyda etmek düşüncesince ne gerekiyorsa yapacaklarını bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ