USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Mülteci kamplarının duvarları dinç Filistinlilerin umutlarını ve hürriyet tutkularını yansıtıyor

Lübnan'daki mülteci kamplarında canlı Filistinli sığınmacıların gençleri ve çocukları, gelişigüzel çeşitli aksi koşullara karşın geleceğe rüya ve hürriyet tutkusuyla bakıyor.

Mülteci kamplarının duvarları dinç Filistinlilerin umutlarını ve hürriyet tutkularını yansıtıyor
23-09-2021 12:26
Beyrut

Lübnan, Filistin topraklarında İsrail'in 1948'de bağımsızlığını anons etmesiyle göçe zorluk çeken beniz binlerce Filistinlinin yaşamış bulunduğu kamplara ev sahipliği yapıyor.

Komşusu oldukları ülkede imkansızlıklar ortamında mülteci yaşamı canlı Filistinlilerin kalmış bulunduğu evler, dü insanoğlunun baş başa yürümesine olanak tanımayan ters sokaklar hesabına kurulu. Tüm kamplarda bulunduğu kabilinden birbirine baş döndürücü yaklaşan ve enikonu ıvır zıvır mamul evler, dü yahut yegâne odalı oluyor, genişliği 25 metrekareyi bulmuyor.

Kamplarda yalıtım çarpmasına ilişkin ölümler baş döndürücü fazla

Birleşmiş Milletlerin (BM) belirlediği ters alanlara kurulan kamplardaki yapılaşma zımnında birbirine enikonu yaklaşan bulunan evlerin yarısı, devir ışığından üstelik faydalanamıyor.

Kilometrekareye sakıt insanoğlu sayısıyla dikkati çekici bu kamplarda; nem, yağmur ve yerden güzeşte su çizgileri zımnında yalıtım çarpmasına ilişkin ölümler de yaşanıyor.

Zorlu koşullar, tahsile vesile tanımıyor

Filistinli evlatların talih okullarına alınmaması hesabına kamplarda, Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ilişkin okullarda, 37 bine yaklaşan mektepli yetişek görüyor.

Türkiye'den İHH özellikle iktisap etmek az daha öteki çırçıplak maşer kuruluşlarınca yetişek desteği de maruz kamplarda, sınıflara 60'ın üstünde mektepli düşüyor.

Öğretmen eksikliğinin yanı esna fiziksel yetersizlikler zımnında çelim şartlarda sürdürülen yetişek hayatını, evlatların bir aşırı idman mecburiyetinde kalmış bulunduğu düşüncesince tamamlayamıyor.

Öte taraftan sokakta oynayan çocuklardan kısıtlanmış olanaklarda etkin gençlere derece kampların "dördüncü nesli" niteleyerek vasıflandırılan kuşak, toplumsal medyayı da çarpıcı kullanıyor.

Bu, 6 ila 14 yaşındaki güre kuşağın, düş ve özgürlüğe bulunan tutkuları ise söyledikleri marşlarda, resmettikleri duvarlarda dikkati çekiyor.

Gençler, özlemini duydukları yaşamın yanı esna vatanlarına bulunan tutkusunu kampların duvarlarına işliyor.

Kamplardaki bin 200 babasız maaş destekleniyor

İHH Konya Şube yöneticisi Harun Obayeri, AA muhabirine, İHH'nın ve Konya Şubesinin baş döndürücü sayıda projeyle kamplarda sığınmacılara dayanak noktası verdiğini söyledi.

Yürütülen emek harcamaları ve projeleri incelediklerini özetleyen Obayeri, şöyleki konuştu:

"İHH, Beyrut'taki kamplarda bin 200 babasız evladı derneşik kendisine destekliyor. Konya Şubesi kendisine da hayırseverlerin desteği ile bu kamplarda 150 babasız çocuğun besin ve yetişek harcamalarını sponsorlarımızla destekliyoruz. Çocuklarımızın yaşama şimdi ümitli bakmasını sağlıyoruz. Bu coğrafyada 1 liralık üstelik baş döndürücü değerli. Günlük gereksinimlerini üstelik karşılayamayan bu şahısların umutlarını ve hayallerinin tükenmemesi düşüncesince elimizden geleni desteği veriyoruz."

"Bu çocuklarda, ülkelerine kan dolaşımı umutları ve iyi hayalleri var"

Lübnan'daki mülteci kamplarında karşılaşmış bulunduğu manzaralar karşısında duygulandıklarını özetleyen Obayeri, şunları kaydetti:

"Burada en baş döndürücü dikkatimizi çekici şey; ülkelerinden ayrılalı onlarca sene bulunmasına karşın bu çocuklarda, ülkelerine kan dolaşımı umutları ve iyi hayallerinin olması. Bu duyguların duvarlara yansıdığını da görüyoruz. Çocukların gözlerinde de bu enerjiyi görüyoruz. İnanıyoruz ki ümidi ve hayalleri bulunan bu evlatların az buçuk desteklendiğinde özlük devletleri iktisap etmek az daha topu topu mazlum coğrafyaya düş olacaklarını düşünüyorum. Elimizden geldiği derece bunları destekliyor, yetişek almalarını sağlıyoruz."

Kampın yanında balonla gülen yüzleri: mülteci çocukları

Obayeri, destekledikleri yetimleri görüşme ettiklerini belirterek "İnsanların bu kamplardaki evlatların bileklik, kolye ve yanında balonla şişman bereket yaşadığını görmelerini isterdim. Yetim gülerse evren güler, yetimleri güldürmek gerekiyor. Bu kamplardaki yetimlere eş çıkmamız lazım. Çok hassas anlamış olur yaşadığımız oldu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ