USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı

Muğla'nın Milas ilçesinde kurulan müşterek araştırı çiftliğinde saksılarda yetiştirilen zerdeçalla çay, cips, reçel ve dondurma üretildi.

Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapıldı
24-12-2021 15:14
Muğla
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Muğla'da zerdeçalın çayı, cipsi, reçeli ve dondurması yapılmış oldu

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ekleme kıymeti efdal göveri istihsal programı kapsamında alanda ölçülü çalışmalara eklenmiş olan Dörttepe Mahallesi'nde, müstahsil Adnan Akar'a hint safranı rizomları (yeraltı bitkisi gövdesi) verildi.

Zerdeçal rizomları, İmmu-Nat Ar-Ge Çiftliği'nde 8 bin saksıda mart ayında toprakla buluşturuldu.

Aralık ayında zerdeçalın hasadını özne Akar, üründen efdal randıman aldı.

Akar, ürünün ekleme değerinin elan da yükselmesi ve semt ekonomisine ulama iletmek amacıyla acemi ürünler ihya arayışına girdi.

Kurduğu Ar-Ge çiftliğinde zerdeçalın kurusunu ve tozunu özne Akar, elan sonraları ürünün suyunu, dondurmasını, çayını, reçelini ve cipsini üretti.

"Salgın zamanında zerdeçala arzu arttı"

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak Milas, AA muhabirine Bodrum ve Datça ilçelerinde hint safranı yetiştirilmeye başlandığını ve bu sene evvela hasatların yapıldığını söyledi.

Saylak, amaçlarının, ekleme kıymeti efdal göveri ve semere üretimiyle çiftçinin refahının artırılması bulunduğunu dile getirdi.

Barış Saylak, hint safranı ve zencefilin hassaten Kovid-19 salgınıyla beraberce hepsi dünyada felah deposu yerine gösterildiğine ve şişman dikkat gördüğüne dikkati çekerek, "Biz de bu amaçla sahamızda tıbbi hoş kokulu nebatat hassaten edinmek gibi hint safranı ve zencefil üretimine şişman ehemmiyet verdik. Zerdeçal da başkaca müşterek şifa kaynağı. Son zamanlarda popülerliğinin çoğalması ve esenlik üstündeki katı aşırı tesirinin bilgi dünyasınca kanıtlanmasıyla beraberce tüketimi de artmıştır. Bu sebeple müstevli zamanında elan aşırı tüketilerek fiyatı da arttı." dedi.

Bölgede yetiştirilen mamüllerin ambalajlanmış, bellik kıymeti ve ekleme kıymeti efdal mahsulat yerine üreticisine dirimsel sağlaması düşüncesince Ar-Ge emek harcamaları yaptıklarını kail Saylak, "Üreticinin şişman çabalarla ürettiği randıman müşterek bellik kıymeti kazanmaz, müstahsil alın terini almazsa zirai istihsal orada durur. Biz sahamızda ürettiğimiz ürünleri taraf ürünleriyle müşterek bellik durumuna getirip bedel kazanması düşüncesince güç gösteriyoruz." niteleyerek konuştu.

Saylak, üreticilerin zerdeçaldan ürettiği nice ürünü Muğla markası yerine millî ve arsıulusal pazarlara sunmanın en şişman hedefleri bulunduğunu anlatım etti.

Adnan Akar da Milas ilçesinde nebati ve hoş kokulu bitkilerin değerlendirilmesi amacıyla Ar-Ge çiftliği kurduklarını söyledi.

Amaçlarının tıbbi ve hoş kokulu bitkilerin yetiştiriciliği yaygınlaştırmak ve diyalekt kalkınmaya ulama iletmek bulunduğunu tamlayan Akar, "Burada tercih ettiğimiz tıbbi ve hoş kokulu nebatat sahamızda yetiştirilecek. Dışa bağımlılığın engellemesi düşüncesince diyalekt ve rustik kalkınmanın desteklenmesi düşüncesince bu güç içerisine girdik." dedi.

Bu çerçevede hint safranı ve zencefil yetiştirmeye başladıklarını, amaçlarının elden randıman beslemek olmadığını, değişik formatlarda randıman muktedir gelişmek düşüncesince düzentileme yürüttüklerini ve bunu başardıklarını özetleyen Akar, şunları kaydetti:

"Kurduğumuz Ar-Ge çiftliğinde elan evvela Hindistan'dan mevrut zerdeçalın üretimini ve hasadını yaptık. İlk aşamada kuruttuğumuz zerdeçalları nısıf işlenmiş yerine iç ve aut tüketicilere sunduk. Bunun tozunu yaptık ve şu an aktariyelerde bulunuyor. Bunun da ötesine geçerek zerdeçalı, taşlaşmadan kabak yerine rende metoduyla çay formatında içilebilecek duruma getirdik. Bu randıman evvela defa üretildi. Yine rendeleme metoduyla cips yaptık. Taze müşterek hint safranı suyu kimesne içmemiştir, tığ demincek onu da yaptık. Türkiye evvela defa zerdeçalın reçeliyle karşılaşacak. Bizim buradaki asal amacımız, zerdeçalı gayrimenkul dışından getirmeden, kendimiz üretip, bellik mahsulat yapmış olup bölgemize ve türkiye ekonomisine ulama sağlamak. İlk denememizde bunu başardık. Önümüzdeki zamanlarda semt çiftçilerimizin de bu ürünü üretmeye başlamasıyla aşırı sayıda taraf ürünü üretip gayrimenkul pazarına kazandırabiliriz. Biz bu ürünleri önümüzdeki yıldan itibaren mekân halkıyla bu arada millî ve arsıulusal pazara girecek biçimde hazırlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ