USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Migren hastalarının korkusu mevsim geçişleri

Prof. Dr. Derya Uludüz, şita ve yaz aylarına geçiş dönemlerinde migren ataklarında artma bulunduğunu belirterek, iklim vaziyeti değişikliğinin migren hastalarının yüzdelik 50'sinde atakları tetikleyebildiğini söyledi.

Migren hastalarının korkusu mevsim geçişleri
07-10-2021 11:16
İstanbul

Beyin Sağlığı ve Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkanı Prof. Dr. Derya Uludüz, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, mevsim geçişlerinde migren hastalarının nelere uyanıklık etmesi icap ettiğini anlattı.

Migreni tetikleyen faktörlerin sert aşırı nedeni olabileceğini tamlayan Uludüz, "Mesela beyninizde mevcut birtakım hormon seviyelerinde dengesizlikler, tükettiğiniz yiyecekler yahut genlerinizdeki meleke fark migreniniz düşüncesince ortak akış tetikleyicisi olabilir. Hormonal değişiklikler, ruhsal gerilim ve hassaten birtakım şart türleri kip verilebilir." sanarak konuştu.

Hava sıcaklığının rahatsızlığı tetikleyen etmenler ortada toprak aldığını vurgulayan Uludüz, şunları kaydetti:

"Özellikle ilkbahar aylarından yaz ve kışa geçiş dönemlerinde atakların sıklığı ağır biçimde artıyor. Bilimsel çalışmaların verilerine uyarınca migren hastalarının yüzdelik 50'si düşüncesince iklim vaziyeti değişimleri atakları tetikleyebiliyor. Fırtınalı havalar, iklim ısısında meydana mevrut anide değişimler ve iklim basıncı değişikliği kabil vücudu etkileyen hissedilir değişimler, hormon dengelerini değiştirerek akıl kimyasallarının değerlerinin de değişmesine ve birlikte migren atağının oluşmasına menşe olabiliyor."

Güneşli havanın çabucak kararıp çekişmeli bir duruma dönmesinin devir kurnaz hem fikir donör bununla birlikte iç karartıcı bulunduğunu dile getiren Uludüz, "Bu vaziyette migren hücumu süregelen ortak hastada atağın tetikleyicisi alegori ruhsal gerilim hormonu dengelerindeki değişimin mi yok ise ruh bilimsel can sıkıntısı halinin mi sansasyonel bulunduğunu yahut stresin etkisiyle yediği rastgele ortak şeyin mi atağa menşe bulunduğunu fark buyurmak arada tam çelim olabilir." dedi.

BEYİNDER Başkanı Prof. Dr. Uludüz, birtakım hastaların ateşlilik ve neme dirlik henüz kırılan bulunduğunu dile getirerek, şunları aktardı:

"Her migren hastası bu değişimlere bire ortak tepkiyi vermiyor. Kimi kapalı, ziyasız ve itici havalardan hoşlanırken, ortak ötekisi düşüncesince bu iklim vaziyeti ruhsal gerilim nedeni olabiliyor. Sıcak iklim birtakım migren hastaları düşüncesince ortak oluşturucu olurken birtakım hastalara hasiyet etmiyor lakin havanın çabucak soğuması akış başlamasına menşe olabiliyor. Bu gidiş bizlere birtakım hastaların diğerlerine nispetle ateşlilik ve gönen dengesine dirlik henüz kırılan bulunduğunu gösteriyor."

"Ağrı günlüğü tutun"

Uludüz, sıcaklığın değişmesi, erdemli gönen oranı, rüzgarlı iklim ve lodos, döşenmemiş hava, temiz fer ve aşırı güneşli havaların ve tazyik değişikliklerinin de migren şikayetlerini ortaya çıkaran etkenler ortada toprak aldığına ayraç etti.

Migren ataklarının çoklukla başlamadan ilk kendini mahsus ettiğini dile getiren Uludüz, "Özellikle tetikleyiciniz bulunduğunu düşündüğünüz ortak şeye verilen kaldıysanız atağın başlayacağını doğaç edemezsiniz. Bu kabil hallerde 'Kesin migrenim tutacak, ego deminden ne yapacağım?' sanarak ürkü iktisap buyurmak hesabına vaziyeti aksine çevirici metodlar aramakta yarar var." ifadelerini kullandı.

Hava niteliğine ilişkin gelişen migren ataklarının yönetilebileceği bilgisini paylaşan Uludüz, şu önerilerde bulundu:

"Hava değişimleri sizin düşüncesince ağrınızı oluşturucu ortak aktif fiil ise iklim vaziyetini arama ederek akıntı buyurmak kendinizi korumanızı sağlar. Günün belirtik başlı saatlerinde başınız ağrıyorsa ortak ağrı günlüğü tutmak, dönerek bakmış olduğunuzda ne yaptığınızda akış geçirdiğinizi anlamak, böylecene tetikleyicilerinizi anlamanız düşüncesince aşırı akıllıcasına ortak formül olacaktır. Ağrınızı tetikleyen yemeklerden ırak durmak, dobra ortak hab dalmak gibi. Hava değişim yapmak bulunan günlerde belkili olduğunca hariç çıkmamaya ihtimam gösterin. Mutlaka kabarmak mecburiyetinde kalırsanız ortak esirgeyici kapela ve tarih gözlüğü takın. Bu devirde çokça su içmeye de ihtimam gösterin. Sıcak zamanlarda susuzluk, ağrı ataklarınızı artıracaktır."

"Migreni olanlar, herkesten henüz aşırı derneşik yaşam, tagaddi koşullarına uymalıdır"

Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Sabahattin Saip ise migrenin, evren genelinde çoğunluğu eş iktisap buyurmak az daha tahminî 1 bilyon insanı etkilediğinin kestirim edildiğini söyledi.

Migreni "küresel çapta çor yükü ile engellilik gerçekleştiren ahval ortada ikinci tam toprak düzlük ehemmiyetli ortak nörolojik bozukluk" sanarak tanımlayan Saip, migrenin, çoğu kez kalıtım bilimi alışmış insanlarda ayrımlı oluşturucu faktörlerin araya girmesiyle başlayan, 1-2 tarih süren, hassaten ağrının olduğu, bulantı, enerji ve sesten kırıklık duygusunun zevcelik etmiş olduğu semptomlar camiası ile karakterize ataklar biçiminde seyrettiğini anlattı.

En yayılmış haliyle ayda ortak yahut dü kabil benzeşim atakların bulunduğunu ve ferdin hayat performansını düşürdüğünü dile getiren Saip, konuşmasını şu biçimde tamamladı:

"Atakların ortaya çıkacak sıklığı ferdin kendi, öz ve umumi mevki değişkenlerine uyarınca değişir. Stres, uykusuzluk, açlık, yorgunluk, menstürasyon kabil ferdin öz dirim bilimsel davranışlarındaki ahval ile ayrımlı irrite edici yiyecek, içecekler, iklim değişiklikleri, mevsim dönümleri kabil aut çevre, müstevi değişimleri atakların ortaya çıkmasında ve sıklaşmasında ehemmiyetli gösteriş oynar. Bu umumi bilgiler, hatalığın kontrolünde aşırı ehemmiyetli üstünlük sağlamaktadır. Yaşadığımız Kovid-19 salgınının da öğrettiği kabil gerçek bulunan esirgeyici hekimliktir. Migreni bulunan kişiler, herkesten henüz aşırı derneşik yaşam, tagaddi koşullarına uymalıdırlar. Düzenli ve tam uyku, defa atlamamak, derneşik egzersiz, oldukça stresli ortamlardan ırak durmak, iklim ve mevsim değişimlerine mukteza önlemleri kabul etme tedavinin temelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ