USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor

İnegöl'de terbiye verici Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, sarıklı ve öğrencilerin geliştirdiği telefon uygulamasıyla fotoğrafı düzene yüklenen ekincilik zararlıları için bilgelik veriliyor ve savaşım şekilleri anlatılıyor.

Meslek lisesinde geliştirilen telefon uygulamasıyla ekincilik zararlıları belirleme ediliyor
08-10-2021 12:05
Bursa

Okulun enformatik teknolojileri sahasının işlik şefi Musa Selman Kunduracı danışmanlığında öğrencilerin de katkılarıyla hazırlanmakta olan "Agripest" isminde uygulama, yoğun öğrenme yöntemlerini kullanarak çalışıyor. Fotoğrafı çekilen ve ya telefonun, tabletin galerisinden düzene tanımlanan haşerat kendisince bilim alınabiliyor. Program, verdiği bilginin beraberinde böceklerle savaşım yöntemlerini de anlatıyor.

Patent başvurusunda bulunulan program, yürütüm marketlerinden indirilerek internetsiz ortak halde de kullanılabiliyor.

Proje danışmanı ve Hacı Sevim Yıldız 1 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alanı Atölye Şefi Musa Selman Kunduracı, AA muhabirine, ekincilik teknolojileri sektörü hesabına düzentileme yaptıklarını söyledi.

Okulda öğrencilere programlama dalında edep bilimi bilimi verdiklerini özetleyen Kunduracı, yoğun öğrenme yöntemlerini öğrencilerle öğüt kendisine işlediklerini, sentetik zeka derslerinde de toy teknolojileri öğrettiklerini dile getirdi.

TEKNOFEST'te de 450 plan arasından bitiş evresindeki 30 plan arasına kaldıklarını tamlayan Kunduracı, şunları aktardı:

"Yaptığımız izlence başta çiftçilere yönelik, tarımda etkin ve ya bu işi uğraşı kendisine edinmiş kişilere yönelik, ekincilik zararlılarını yoğun öğrenme yöntemleriyle karşıcı ortak uygulama. Kullanıcılar ortak tarlada ve ya bahçelerinde karşılaştıkları böcekleri, programa kamerayla çekerek ve ya elan ilkin çektilerse galeriden yükleyerek programın algoritması yardımıyla böceği belirleme ediyor. Böceği belirleme ettikten sonraları da kullanıcıya bu kurt kendisince bilim veriyor, kurt zararlıysa bununla ne savaşım edilir, bunları söylüyor. Bunları yaparken de detayları dernekevi data tabanından genel ağ bağlantısı olmadan, rastgele ortak müsaade yapılmaksızın yapıyor zira kullanıcının gittiği yerde genel ağ bağlantısı olmayabilir. Bu bilgilere internete bağlanmadan erişebilmesi lazım. Şu anda Türkiye'de en baş döndürücü ürün tahsil edilen ekincilik ürünlerinin ekincilik zararlıların belirleme ettik, programımıza bunları ekledik."

Kunduracı, ilerleyici etaplarda programı geliştirmeyi planladıklarını kaydederek, "Program dair baş döndürücü müspet tepkiler aldık. Özellikle tarımla uğraşan insanlar, baş döndürücü yarayışlı buldu uygulamalarımızı. Lise kategorisinde bu işi yapmamızı beğendiler. Gelenlerden birtakımı tavsiyeler de aldık, nebat tanışıklık gibi. Biz de bu dönütleri dikkate alacağız." dedi.

"Teknolojide önde kazanmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor"

Okul müdürü Kemal Akbaş da okulda üç meydan bulunduğunu, enformatik teknolojileri sahasının yanı sıra, elektrik-elektronik teknolojisi ile özişler teknolojisi sahalarında da öğrencilerin tahsil gördüklerini belirtti.

Okulda imal edilen planların mesleksel eğitimin ortak başarısı bulunduğunu özetleyen Akbaş, "Ülkemizin bilimine, ilmine yardım iletmek üzere elan dobra planlar gerçekleştirmek düşüncesince elimizden geleni yapacağız. Mesleki edep bilimi bilimi ortak ülkenin lokomotifidir, üreten ortak diyar kazanmak istiyorsak, teknolojide önde kazanmak istiyorsak üretmemiz gerekiyor. Ülke kendisine da mesleksel öğrenime sonuç senelerde şişman ortak envestisman yapılıyor. Biz de TEKNOFEST kabil organizasyonlara katılarak hem mesleksel eğitimi elan ileriye sevk açısından bununla birlikte öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi motivasyon buyurmak açısından elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Projede arazi meydan öğrencilerden 3. derslik talebesi Erol Akdeniz ise okula geçmiş başladığı seneden bu yana yazılım derslerimizi gördüğünü belirtti.

Tarım dair çalışanlar düşüncesince yarayışlı olduğuna inandıkları izlence geliştirdiklerini tabir fail Akdeniz, "Bu uygulamaların gelecekte bizleri baş döndürücü dobra bölgelere getireceğini düşünüyorum. Yaptığımız planlar bizim ortak sınama oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ