USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Merkez Bankasının esas rolü paha istikrarını sağlamaktır'

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Merkez Bankasının esas görevinin paha istikrarını iletmek bulunduğunu belirtti.

'Merkez Bankasının esas rolü paha istikrarını sağlamaktır'
12-11-2021 22:54
TBMM

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın 1929 buhranından ahir en şişman şokla huzur karşıya kaldığını dile getiren Elvan, "Bizim hayret senaryolarımızda üstelik arazi almayan gerçeklerle huzur karşıya kaldı. Sadece Türkiye değil, evren ülkeleri, tamamı devletler çetince müşterek süreçten geçiyor. Hep baş başa bu süreci güzel biçimde atlatacağımıza içten inanıyorum." diyerek konuştu.

Elvan, cari açık mevzusundaki değerlendirmelere cevap verirken, "Öncelikle şurası anlatım edeyim, Merkez Bankasının asliye rolü değer istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta strüktürel problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki fariza hükümetin görevidir, strüktürel cari açığın azaltılması mevzusundaki fariza hükümete aittir. Dolayısıyla itibar politikasında uygulanacak vesait bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna duruluk gelmek istedim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ithalatının yüzdelik 70'ini boşluk malı, yüzdelik 20'sini envestisman mülkü ve yüzdelik 10'unu da istihlak malının oluşturduğuna dikkati çekici Elvan, "Burada bizim asliye yaklaşımımız şu; ilkin boşluk mülkü ve envestisman mülkü ithalatını aşağılık çekebilecek, haricen erdemli teknolojiyi getirebilecek müşterek enfrastrüktür ve ortamın bu ülkede oluşturulması lazım. Bunda güzel olduğumuz alanlar tabii var. Savunma sanayindeki başarımız var." dedi.

"Orta ve derinlemesine vadede cari açık problemini çözeceğiz"

Elvan, Ekonomi Reform Programı'nda Sağlık Endüstrileri Başkanlığının oluşturulması hedefinin arazi aldığını anımsatarak şöyleki bitmeme etti:

"Bunu nite söyledik? Sağlık endüstrilerinde maatteessüf yerel istihsal dair istediğimiz noktaya ulaşamadık. Savunma sanayindeki sağlam bizim düşüncesince önemli. Benzer müşterek örneği esenlik endüstrileri düşüncesince de oluşturmalıyız ve bunu yapacağız. Yazılım ve tesisat dalında da Türkiye ehemmiyetli merkez olabilir. Halen bizim ithal ettiğimiz aşırı sayıda yazılım var. Bunları tığ yapabilecek konumda değil miyiz? Elbette yapabilecek konumdayız. Yapısal cari açığı ıskat etmek aşırı çelimsiz vadede cins olacak müşterek nesne de değil. Bunun sizler de farkındasınız. Bizim buradaki asliye yaklaşımımız, ölçülü ve derinlemesine vadede Türkiye'nin bu strüktürel cari açık problemini çözmek. Bizim çalışmalarımız bu yönde."

Türkiye'nin petro kimya ile çıpa polat ürünlerinde de dış alımcı konumunda bulunduğunu anlatım fail Elvan, "Daha beş altı gündüz ilk dü şişman yatırımcıyla müşterek araya geldik. Sanayi Bakanımız, Ticaret Bakanımız ve ben. Türkiye'de gelişigüzel bir tanesi düşüncesince 8-10 bilyon dolarlık şişman yatırımların yapılması gerekiyor. Bu yatırımları muktedir olmak düşüncesince yerini konuştuk, neler yapılması icap ettiğini konuştuk. Bu yatırımları tığ yaptırmaya çalışıyoruz. İnanın gelişim de sağladık. Yumurtalık'ta Adana'da müşterek yatırımın temeli atıldı, benzeyen sürede 2022'nin ikinci yarısında ikinci müşterek asliye atılacak. Bu alanlardaki bizim problemimizi köklü çözebilecek müşterek yaklaşım içindeyiz. Bunları da çözeceğiz. Bizim hususi kesimdeki firmalarımız bu yeteneğe, bu beceriye sahipler. Gerekirse ecnebi kuma da alarak bu yatırımları gerçekleştireceğiz. Yapısal cari açık problemini köklü çözebilecek adımları tekerlek tekerlek atıyoruz. Bundan sonradan da atmaya bitmeme edeceğiz." diyerek konuştu.

Elvan, Dünya Bankası bütünüyle müşterek araya gelmiş olarak Paris Anlaşması'nın imzalanmasından sonradan 3,1 bilyon dolarlık anlaşmaya imza attıklarını, Dünya Bankasından, izlence kredisi karışma şişman ölçekli yatırımlar düşüncesince 2,5 bilyon dolar yöresinde az faizli, derinlemesine vadeli dayanak alacaklarını söyledi.

Kamu İhale Kanunu'nun değiştirilmesi ve sektörel amme münakasa yasası çıkarılması noktasında düzentileme yürüttüklerini dile getiren Elvan, bu emek vermeyi elden hoppadak tamamladıklarını, ait kurumlarla sonuncu görüşmeleri yaptıklarını anlatım etti.

"Eşel mobille 64 bilyon teklik vergiyi almadık"

Elvan, sıvıyakıt tutarları ve eşel hareketli sistemi ile ait değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:

"Geçmişe baktığımızda sıvıyakıt tutarları Avrupa'da 1 ekü ise Türkiye'de de 1 ekü düzeyindeydi. 2011-2012 yıllarında benzinin litre fiyatının 2,5 dolara emsal geldiği dönemler mevcut fakat şu anda sıvıyakıt tutarları 0,7-0,8 ekü civarında. Bugüne derece 64 bilyon teklik eşel hareketli sistemi üstünden alacağımız vergiyi almamız gerekirken almadık. Çünkü vatandaşımız üstünde aşırı müşterek tomar müşterek ağırlık olsun istemedik. Eşel hareketli sisteminde düzlük kalmaması nedeniyle, zira dizge benzinin 7,75 liraya derece bulunan bölümüne dayanak veriyordu, şu an bundan sonradan eşel hareketli daima devreden çıktı, zira sıvıyakıt tutarları aşırı yükseldi. Biz cins bulunduğu seviyede vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz."

Elvan, saf gazda da şu anda konutlara müteveccih ağırbaşlı müşterek dayanak bulunduğunu, tahminî 100 liraya servet bulunan saf gazı vatandaşın 25 liraya kullandığını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ