USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası, hükümete 'Açık Mektup' gönderdi

Merkez Bankası'nın hükümete gönderilmiş olduğu mektupta, "Kur korumalı hesaplar ve benzeşim vesait ile Türk lirası tasarruflar motivasyon edilecek ve getirilerinin alternatiflerine layıkıyla geride kalmasına müsaade verilmeyecektir." ifadelerine arazi verildi.

Merkez Bankası, hükümete 'Açık Mektup' gönderdi
31-01-2022 15:55
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hükümete gönderilmiş bulunduğu mektupta, "TCMB sürdürülebilir eder istikrarını hedefleyen birlikte çerçevede, çelimsiz vadeli muvakkat kazanımlar hesabına etraflıca vadeli ve sürekli muvaffakiyet sağlayacak biçimde degaje şümullü birlikte esas mal politikası gözden nakil periyodunu başlatmış bulunmakta, liralaşma stratejisi bu sürecin birincil unsurunu oluşturmaktadır." ifadelerine arazi verildi.

Merkez Bankası, hükümet hesabına Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye "Açık Mektup" gönderdi. 2021 sene sonu enflasyonunun gaye aralığının üstünde gerçekleştiği tamlanan mektupta, enflasyonun hedeften sapmasının sebepleri ile amaca iktiran etmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemler arazi aldı.

Mektupta, TCMB'nin sürdürülebilir eder istikrarını hedefleyen birlikte çerçevede, çelimsiz vadeli muvakkat kazanımlar hesabına etraflıca vadeli ve sürekli muvaffakiyet sağlayacak biçimde degaje şümullü birlikte esas mal politikası gözden nakil periyodunu başlatmış bulunmaktadır bulunduğu belirtildi.

Liralaşma stratejisinin bu sürecin birincil unsurunu oluşturduğu vurgulanan mektupta, liralaşmanın ölçülü ve etraflıca vadede enflasyonla mücadelede mal politikasına vereceği desteğin üç kanalla gerçekleşeceği aktarıldı.

Mektupta, bu üç kanalla bağlı şu değerlendirmeler yapıldı:

"Birincisi, düzey korumalı hesaplar ve benzeşim vasıtalar ile Türk lirası tasarruflar motivasyon edilecek ve getirilerinin alternatiflerine uyarınca geride kalmasına müsaade verilmeyecektir. Kur korumalı artırım araçlarının, senelerdir çözüme kavuşturulamayan aşırı çelimsiz vadeli yatırım yapısının mehil uzatımı dönüşümüne de dayanaklık etmek olabileceği şimdi şimdiden anlaşılmaktadır. Zorunlu karşılıklar ve düzey korumalı yatırım kararlarımız ile liralaşma döneminin ölçülü vadede eder istikrarına sürekli ulama sağlamasını beklemekteyiz. İkincisi, TCMB akışkanlık ve cevap operasyonlarında Türk lirası araçlara geçişin aşamalı birlikte biçimde yönetilmesidir. Para sayışma işlemlerinin mecmu fonlama içindeki payının azaltılması ilkin edinmek üzere, Türk lirasına erişimde Türk lirası cinsi inanca ve vasıtalar önceliklendirilecektir. Zorunlu cevap politikalarında da bu umde gözetilecektir.

Üçüncüsü, finans şişkinliği ile mücadelede istihsal kapasitesini geliştirerek sürekli kazanımlar sağlayabilmek için, akan dengeyi destekleyen ve döviz kazandırıcı sektörlere müteveccih fonlama ihtiyaçlarının makul vadelerle teklik cinsinden karşılanabilmesi ehemmiyet bildirme etmektedir. Söz konusu hedeflere odaklanmış kredilerin yardımıyla üretimin finansmanında aut borçlanmaya bağımlılık en örgen indirilerek, kurların başıboş çevre koşullarında ve hesaplı temeller çevresinde etraflıca dönemli istikrarı düşüncesince mukteza şerait sağlanacaktır."

"Mali düzen bağı duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin erdemli olması beklenmektedir"

Mektupta, eder istikrarını sağlayacak ve sürdürecek adımların başarısı düşüncesince tutum politikaları arasındaki ahenk ve içtimai mutabakatın benzer bulunan en degaje tabanda oluşturulmasının mukteza bulunduğu vurgulandı.

Bu bağlamda, sürdürülebilir eder istikrarı düşüncesince muvaffakiyet potansiyelinin gelişigüzel zamankinden birlikte tomar bulunduğu tamlanan mektupta, "Mali düzen bağı duruşunun enflasyonla mücadeleye verdiği desteğin erdemli olması beklenmektedir. Vergilendirme stratejilerinin eder istikrarı hedefleriyle kusursuz mevzun bir duruma getirilmesi ve ticarette eder rekabetini kırıcı unsurlara erinç Kamunun denetim, nezaret ve aranjman kapasitelerinin çalışan kullanımı; eder istikrarının sürekli şekilde organizasyon edilebilmesi düşüncesince önemini korumaya bitmeme edecektir." ifadelerine arazi verildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ