USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası, yöntem faizi bulunan müşterek hafta vadeli ürem münakasa faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Merkez Bankası faiz indirdi
23-09-2021 14:37
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), siyasa faizi bulunan beraberinde hafta vadeli ürem tenkis faiz oranının yüzdelik 19'dan yüzdelik 18'e indirilmesine değişmeyen verdi.

Merkez Bankası'ndan meydana getirilen açıklamada, ''Gelişmiş devletler özellikle edinmek neredeyse evren genelinde aşılamanın hızlanması global ekonomide toparlanma periyodunu desteklemektedir. Bununla birlikte, dölleme oranlarındaki artışa karşın salgında dünkü varyantlar global kazançlı çalışkanlık üstündeki dun cepheli riskleri deli dolu tutmaktadır. Küresel talepteki çabuk toparlanma, mal fiyatlarındaki efdal seyir, birtakımı sektörlerdeki sunma kısıtları ve nakliyat maliyetlerindeki artım arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının yükselmesine kere açmaktadır.

Başlıca zirai mal ihracatçısı devletlerde yaşanmış bulunan hava koşullarının global besin tutarları hesabına menfi yansımaları görülmektedir. Yüksek global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmekle birlikte, kaslı şehir biçim bankaları enflasyondaki yükselişin istem kompozisyonundaki normalleşme, sunma kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla beraberce iri seviyede bulaşan özellikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kaslı şehir biçim bankaları sponsor akçasal duruşlarını sürdürmekte, yabancılar malı alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Öncü göstergeler emlak zarfında kazançlı faaliyetin üçüncü çeyrekte aut ilginin de etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmektedir. Aşılamanın topluluğun geneline yayılarak hızlanması salgından menfi etkilenen hizmetler, gezim ve irtibatlı sektörlerin canlanmasına ve kazançlı faaliyetin şimdi istikrarlı beraberinde bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır.

Olumlu aut istem şartları ve uygulanmakta bulunan hararetli düzen mülk politikası akan işlemler dengesini artı etkilemektedir. İhracattaki çelimli artım isteği ve aşılamadaki donanımlı ivmenin gezim faaliyetlerini canlandırmasıyla senenin arka kalanında akan işlemler hesabının çok vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde tanıdık iyilik isteği paha istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet sunma etmektedir.

Enflasyonda akıbet devirde gözlenen yükselişte; besin ve müstesna çekicilik fiyatlarındaki artışlar ile hazırlık süreçlerindeki aksaklıklar derece sunma cepheli unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya ilişkin istem gelişimleri çarpıcı olmaktadır.

Bu etkilerin muvakkat unsurlardan kaynaklı yer aldığı değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, çelimli akçasal sıkılaştırmanın krediler ve iç istem üstündeki yavaşlatıcı tesirleri bitmeme etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı ağırlık hazırlamaya başlamıştır. Bunun yanında, ferdî kredilerin itidalli seyre dönmesi düşüncesince makroihtiyati siyasa çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, mülk politikasının etkileyebildiği istem unsurları, atom çekirdeği pahalılık gelişimleri ve sunma şoklarının oluşturduğu etkilerin ayrıştırılmasına müteveccih analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede mülk politikası duruşunda güncellemeye gerekseme bulunmuş yer aldığı değerlendirmesi mamul ve siyasa faizinde tenzilat yapılmasına değişmeyen verilmiştir.

TCMB, paha istikrarı esas gayesi doğrultusunda enflasyonda kalımlı düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve meyan vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki kâffesi araçları kararlılıkla kullanmaya bitmeme edecektir.

Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, şehir riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz mülk ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalımlı namına gerilemesi eliyle makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir.

Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının metin ve sürdürülebilir beraberinde halde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacaktır.

Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı beraberinde çerçevede almaya bitmeme edecektir'' denildi.

İLGİLİ HABER
Merkez Bankası sonucu sonrası dolar ve euroda akıbet durum! Merkez Bankası sonucu sonrası dolar ve euroda akıbet durum!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ