USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Maske yüzdeki duyguları örttü

Uzman Psikolog Hatice Ağkaş, yüzdeki mimikleri örten maskenin hissî iletişimi engellediği üzere nice ferdin aşıyı hastalıktan sakınmak düşüncesince değil normale değişmek düşüncesince yeğleme ettiğini söyledi.

Maske yüzdeki duyguları örttü
19-10-2021 10:39

Yaklaşık 2 senedir tamamı dünyayı tesiri dibine düzlük Covid-19 salgını nice tedbiri de yanı sıra getirmişti. Vaka sayılarının arttığı zamanlarda az elan tamamı vilayetlerde peçe müstear mecburi hale geldi. Hayatımızın müşterek parçası durumuna mevrut peçe kimileri düşüncesince müspet değerlendirilirken kimileri içinse adeta müşterek azap durumuna geldi. Aşılanmayla baş başa peçe kullanması azalırken Uzman Psikolog Hatice Ağkaş, maskenin insanoğlu üstündeki ruhsal etkilerini değerlendirdi.

Maske birey iletişimi engelliyor

Uzman Psikolog Hatice Ağkaş, maskenin insanoğlunun kendisini müreffeh tabir etmesine bariyer bulunduğunu belirtip “Maske bizim haricen görünüşümüzü yayımcı ki değiştirdi. Yani şahısların bizi tanıması bizim mimiklerimize, jestlerimize gülüyor muyuz, ağlıyor muyuz elbette müşterek duygu içerisindeyiz bunu görmemizi engelledi ve bizi müşterek biçimde sakladı. Biz kendimizi müreffeh tabir etmekten alı konulmuş hale geldik ve bunla bu arada ten tahrişleri yapmaya başladı, esenlik sıkıntıları yapmaya başladı lakin bizi elan şişman müşterek esenlik sıkıntısından koruyor. Psikolojik manada baktığımız devir insanoğlu kendini tabir etmeye düşkün müşterek dünya malı aslında. Karşımızdakiler bizim duygu durumumuzu, hislerimizi müşterek biçimde anlayabilmesi gerekiyor lakin tığ peçe taktığımız devir karşımızdaki bahtiyar mu, hazin mü, söylediğimiz müşterek şeye sinirli müşterek aksülamel mi veriyor olmadan alışılagelen mi karşılıyor tığ bundan böyle bu tepkileri arama edememeye başladık. Bizim birbirimizi tanışıklık oranımızı elan müşterek tomar azalttı aslında'' dedi.

"Jest ve mimikler kapanıyor"

Psikolog Ağkaş, maskeyle bu arada insanoğlunun jest ve mimiklerinin örtüldüğünü söyleyerek “Öncelikle çoğumuz bundan böyle bire müşterek biçimde görünüyoruz. Sadece bizim ferdî adına farklarımızı meydana getiren bilinçlilik gözlerimiz olmaya başladı. İnsan birtanesini tanırken veya biriyle iletişime geçe ilkin yüzüne bakar. Biz evvel altı ayımızdan itibaren müşterek insanoğlunun yüzüne baktığımız devir o insanoğlunun bahtiyar mu, ümitsiz mü, tavırlı mı bulunduğunu anlamaya çalışırız. Ama demin maskeyle bu arada bu jest ve mimiklerin bir çok aşırı kapanık hale geliyor, elden gözlere bakıyoruz. Bu yegâne tipleştiren maskelere baktığımızda çoğumuz bire müşterek görünmeye başladık. Oysaki insanoğlu giysileriyle aut görünüşüyle zat içinde elbette müşterek şahsiyet bulunduğunu yansıtır. Ama bu yegâne tipleştirme bu elden alkan peçe müstear bizdeki bu kendimizi duyurma vakasını elimizden aldı. Bununla bu arada dal mülevven maskeleri geliştirdi. Baktığımızda maskelerin hesabına makyaj işleyen insanoğlu figürler yapıyoruz. Bir biçimde kendimizi aksettirmek düşüncesince alanlar yapmaya çalışıyoruz. Ben elden bu peçe değilim aslında. Ben bunun altında gülen müşterek suratım veya ümitsiz müşterek suratım. Kendimizi tabir etmeye çalışıyoruz bunlarla beraber” ifadelerini kullandı.

Aşı olağan olmak düşüncesince yeğleme ediliyor

Psikolog Hatice Ağkaş, şahısların şişman kısmının normale hâllenmek düşüncesince aşılama bulunduğunu belirterek “Aslında aşıda bizi ruhsal adına baş döndürücü müşterek tomar etkiliyor. Baktığımız devir aşıyı elden hastalıktan yavrulamak düşüncesince yapmıyorlar sana. Aynı sürede bundan böyle müşterek normale hâllenmek istiyoruz. Biz evden adam olmak istiyoruz, şen müşterek biçimde karışmak istiyoruz ve bu korkularımız bitsin istiyoruz. İnsanların geneli de bundan böyle ego kurtulayım pestil olmamak düşüncesince aşılama olmuyorlar. Normale dönelim bundan böyle alışılagelen müşterek sahn sürelim, maskeden kurtulalım, dezenfektanlardan kurtulalım. En ilkin da bu korkulardan kurtulalım. Aşı bunun düşüncesince baş döndürücü müşterek tomar lüzumlu aslında. En müşterek tomar bizi bu ruhsal süreçlerden öteleştiriyor. Korkumuz azalıyor artık. Ben filhakika aşılama oldum diyor. Kendini elan müşterek tomar güvende hissediyor insanoğlu ve elan çalışkan müşterek biçimde yaşamın içine karışıyor” biçiminde konuştu.

Mert Taha Varol - Oğuzhan Sarzep
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ