USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'ın en donsuz kenti Trablusşam'dan yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımlar artıyor

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'ın ikinci iri kenti bulunan Trablusşam'dan Irak'taki yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımın sonuç zamanlarda arttığı bildiriliyor.

Lübnan'ın en donsuz kenti Trablusşam'dan yıldırı örgütü DEAŞ'a katılımlar artıyor
25-01-2022 16:21
Trablus

Lübnan'da 2019'dan buyana bitmeme eden iktisadi krizden en aşırı etkilenen yerler ortada ülkenin liman kentlerinden Trablusşam öne çıkıyor.

Ancak ehemmiyetli müşterek limana eş bulunan Trablusşam, ferah turunçgiller ve artımlı ekincilik arazilerine karşın ülkenin az şimdi en geda bölgesi konumunda bulunuyor.

Dünya Bankası'nın 2017'de yayınlandığı müşterek raporda 500 bin nüfusa eş Trablusşam, Akdeniz'in en geda liman kenti olarak tanımlanmıştı. O dönemki raporda kentteki vatandaşların günce geliri 2 doları geçmiyordu.

Trablusşam'daki gençlerin köklü fikirleri umumi ağ üstünden benimsediği, toplumsal iletişim araçları ve netin birlikte PUBG üzere hile platformları üstünden örgütlendikleri tabir ediliyor.

Lübnan'daki gençlerin, Irak'taki DEAŞ'a katılımlarına ülkedeki Hizbullah ve Suriye'deki Esed diyetinin suhulet sağlamış olduğu öne sürülüyor.

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, 13 Ocak'ta katılmış olduğu müşterek göstergeç programında, Trablusşam'dan 37 gencin Irak ve Suriye'deki yıldırı örgütü DEAŞ'a katıldığını söylemişti.

AA muhabiri, DEAŞ'a dahil bulunan gençlerin aileleri, şehrin önde mevrut diyanet adamı, insanoğlu hakları mümessili ve gazetecilerle görüşerek örgüte katılımın nedenlerini araştırdı.

"Oğlum 5 sene ukubet almış olduğu düşüncesince müşterek yerde çalışamıyordu"

Kentin haricinde yıkı müşterek evde canlı 60 yaşındaki Um Ala, sene aslında biraz güneş ilkin oğlunun müşterek sabahleyin ansız ortadan kaybolduğunu tabir etti.

Oğlu Ömer'in evden ayrılışı ve kaybolması üstünden biraz güneş geçtikten sonradan bilinmeyen ecnebi birinci üstünden namına telefon geldiğini aktaran Um Ala, "Telefondaki oğlumdu. Çok çelimsiz müşterek konuşmamız oldu; sağlığının durumunda bulunduğunu ve güzel bulunduğunu anlattı ve telefon kapandı." ifadelerini kullandı.

Um Ala'nın verdiği bilgilere mucibince numaranın ne diyar koduna ilgilendiren bulunduğunu çıkaramadığını, vaziyeti aracısız emniyete bildirdiğini söyledi.

DEAŞ'ın adını dile getirmekten mümteni Um Ala, telefon görüşmesinden sonradan oğlunun Irak'a gittiği anlamında emniyetten birilerinin namına bilim verdiğini kaydetti.

Ömer'in şimdi ilkin yıldırı dolayısıyla 5 sene hapishane yattığını ve şimdi sonradan başıboş bırakıldığını kaydeden Um Alan, "Ancak güven güçleri peşini bırakmıyordu. Küçük müşterek görüngü bile olsa onu sonsuz sorguya çağırıyorlardı. Oğlum 5 sene ukubet almış olduğu düşüncesince müşterek yerde çalışamıyordu. En kentlileşmiş hakkını da elinden almışlardı." dedi.

"Son biraz ayda 40 gailesiz Irak'a gitti"

Kentin önde mevrut sivil polis polis maşer kuruluşları ortada toprak meydan Tutuklu Hakları Merkezi Direktörü Muhammed es-Sabluh'a mucibince umumi şekilde ülkenin ve ilkin Trablusşam'ın kötüleşen iktisadi vaziyeti ve küsurat aylakçılık dolayısıyla gençlerin Irak'a gidip köklü gruplara katıldığını söyledi.

Sabluh'a mucibince kendisiyle akıbet biraz ay içinde mülaki tahminî 40 ailenin oğullarının Irak'a gittiğini belirterek durumun araştırılması ve çocuklarının akıbeti düşüncesince merkezlerine geldiğini kaydetti.

Herkesin alçalma etmiş olduğu probleminin "gençlerin Trablusşam'dan Suriye diyetinin denetimindeki yerler üstünden ne Irak'a ulaştığıdır" diyen Sabluh, "Gençler, terörle savaşım ettiğini tez fail Suriye diyetinin elinde tuttuğu bölgelerden geçip Irak sınırına ulaşıyor. Ardından sınırda rastgele müşterek arama olmaksızın Irak'ın ayrımlı bölgelerine gidiyorlar." ifadelerini kullandı.

Irak'taki DEAŞ'a katılımın arkasındaki nedenlere ilişikli Sabluh, şunları söyledi:

"Yokluk ve aylakçılık bu işin en iri nedeni. Ancak bunların içindeki ayrıksı müşterek ehemmiyetli etmen ise sistemli şekilde şehrin boşlama edilmesi. Aynı sürede asayiş birimlerinin gençlere yaklaşımı ve onların terörle suçlanmasıdır. Güvenlik güçleri, sonsuz müşterek biçimde gençlere müteveccih müşterek bası uyguluyor. Sık yoğun tabir ve isticvap düşüncesince merkeze çağrılıyor. Gençler kendilerine müteveccih temelsiz iddialarla suçlanmaktan korkuyor."

Ailelerin kendilerine verdiği detayları aktara Sabluh, "Gençler Irak'a vardıktan sonradan belirleme edilemeyen arsıulusal telefon numaraları üstünden müşterek yaçda 2 kere aileleriyle temasa geçti." sanarak konuştu.

Sabluh, gençleri Irak'a neyin sürüklediğinin ortaya çıkarılması icap ettiğini kaydetti.

"Trablusşam'da 15 ila 22 gözyaşı ortada 33 gailesiz kayboldu"

Trablusşam'ın önde mevrut diyanet adamlarından Şeyh Nebil Rahim, gençlerin kaybolmasının peşi esna ülkedeki siyasal partiler ve asayiş kuvvetleriyle etraflıca müşterek süredir koordineli müşterek biçimde çalışıyor.

Gençlerin kaybolması ve Irak'a gitmesine bağlı elindeki detayları paylaşan Rahim, "Trablusşam'da yaşları 15 ila 22 ortada mütebeddil toplamda 33 gailesiz kayboldu. Bazılarının stabil şekilde Irak'a vardığını öğrendik. Aileleri onlarla irtibata geçti. 2'sinin hayatını kaybettiğini söylediler fakat ötekilerden salık yok." değerlendirmesinde bulundu.

Gençlerin köklü fikirleri umumi ağ üstünden benimsediğini tamlayan Rahim, bunların toplumsal iletişim araçları ve netin birlikte PUBG üzere hile platformları üstünden de örgütlendiklerini kaydetti.

Rahim, probleminin çözülmesi gençlerin kaçışını engel olmak ve güven baskısını ortadan bozmak düşüncesince Dar Fetva çatısı altında siyasal liderler ve asayiş kuvvetleriyle nice güruh yaptıklarını aktardı.

Irak'taki köklü gruplara katılımın ne esmer güzergahından yapıldığına da yer veren Rahim, Hizbullah'ın elinde tuttuğu Lübnan'ın Bekaa alanından Suriye diyetinin kontrolündeki bölgelerden geçip Irak sınırına varıldığını belirtti.

İsim vermeden Hizbullah imasından mevcut Rahim, "Lübnan'daki esbak tecrübelerimize binaen, ülkedeki müşterek fırka öz hedefleri düşüncesince gençlerin Irak'a geçmesine suhulet sağlıyor." iddiasında bulundu.

Rahim, Lübnan'dan Irak'taki köklü gruba katılımın ise gene ayrımsız fırka kabilinden şimdi sonradan Sünnilerin kriminalize edilmesi düşüncesince müşterek siyasal yaymaca şekilde kullanıldığını belirtti.

"Trablusşam'ı teröre destekleyici bulunan müşterek kenti üzere göstermeye çalışıyorlar"

Trablusşamlı müşterek gazeteci bulunan Suheyb Cevher'e mucibince gençlerin Irak'a gönderilmesinin gerisinde kenti ve ülkedeki Sünnilerin imajını erek meydan Hizbullah toprak alıyor.

"Hizbullah ve onun uydusunda bulunan siyasal partiler, intihap evveliyat DEAŞ'ın adını sonsuz zikredip yıldırı korkusu koyvermek istiyor." diyen Cevher, Hizbullah'ın ülkedeki popülaritesinin azaldığını, seçimlerdeki oy kaybının bilincinde bulunduğunu ve bunun düşüncesince Trablusşam üstünden DEAŞ varlığını gündeme getirmeye çalıştığını savundu.

Cevher, "Hizbullah ve ülkeyi bu bir duruma getiren müttefikleri, Trablusşam'ı teröre destekleyici bulunan müşterek site üzere göstermeye çalışıyor." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ